Η όμορφη Εύβοια προσφέρει εναλλαγές πράσινου και άγριου, γυμνού τοπίου αλλά και πολλές ευκαιρίες για να γνωρίσει κανείς τη μοναδική γαστρονομική της παράδοση. Ευβοιώτικο τυροπιτάρι, χορτόπιτα, καρπάτσο και σεβίτσε από φρέσκο ψάρι, χειροποίητο τραχανά και κουρκουμπίνες Καρύστου, ουζομεζέδες και ντόπια κρέατα κάθε λογής, από χοιρινό, μοσχάρι και αρνί μέχρι προβατίνα: τα πάντα μπορείτε να γευθείτε στο μεγάλο νησί της Εύβοιας και εμείς σας προτείνουμε γι΄ αυτό το σκοπό 9 ταβέρνες με εκλεκτό παραδοσιακό φαγητό.
Paralia Pine & Sea
Είδος: ψαροταβέρνα
Ιστορία: Σε υπέροχη τοποθεσία, πάνω στην αμμουδιά της παραλίας των Ροβιών Ευβοίας. Eλληνική παραδοσιακή κουζίνα παντρεμένη μοναδικά με ντόπια υλικά άριστης ποιότητας. Ενορχηστρώνουν την κουζίνα η Μαρία Καραμουτζά και η μητέρα της, Χριστίνα.
Σερβίρει: Ψητά κρέατα και μαγειρευτά σπιτικά και μελωμένα με πλούσιες σάλτσες, μαζί και τραγανές πίτες. Προτείνουμε το κοτόπουλο με ελιές και ελιόψωμο και το φημισμένο ευβοιώτικο τηγανητό τυροπιτάρι με ολόλεπτα φύλλα και μπόλικη γέμιση που καταφτάνει τραγανό, όχι λαδόπιωτο. Επίσης μπιφτέκια που κάνουν θραύση, ζυμωμένα με μυστική οικογενειακή συνταγή. Δ.Δ.
Τιμή: €€
Παραλία Ροβιές, Βόρεια Εύβοια, τηλ. 22270 71115
Αριστέα
Είδος: ψαροταβέρνα
Ιστορία: Η κουζίνα είναι γυναικεία υπόθεση, με τη μαμά Αριστέα και την κόρη της Καίτη να χειρίζονται, ιδίως το ψάρι και τα θαλασσινά, με δεξιοτεχνία. Φρέσκια πρώτη ύλη, γεύση σπιτική και φιλοξενία πηγαία.
Σερβίρει: Πιάτα με την ψαριά της ημέρας, από τροφαντό γαύρο και γλώσσες, φαγκρί ή κουτσομούρες ανάλογα με την εποχή πάντα, που πρέπει να συνοδεύσετε με χειροποίητο τυροπιτάρι. Καραβιδομακαρονάδα που φτιάχνεται μόνο με ντόπιες, φρέσκες καραβίδες, γαύρος ενίοτε κοκκινιστός και ξιδάτος, πλούσια, ωραία πυκνωμένη κακαβιά. Αν πάλι το κρέας έρχεται πρώτο στην προτίμησή σας, θα παραγγείλετε κοκκινιστά κρεατικά που λιώνουν στο στόμα και ψητά της ώρας. Δ.Δ.
Τιμή: €€
Λουτρά Γιάλτρων, Αιδηψός, τηλ. 22260 32097
Ξυπόλητος
Είδος: ταβέρνα
Ιστορία: Ξεκίνησε ως παντοπωλείο το 1968 από τον Χρήστο Ξυπόλητο με 5-6 τραπεζάκια, όπου σέρβιρε στους ντόπιους μαζί με το κρασί και το ούζο σαρδέλες, ρέγγες και κονσέρβες – το παντοπωλείο λειτουργεί ακόμα μέσα στην οικογενειακή ταβέρνα και πουλάει από πινέζες μέχρι ταψιά και τρόφιμα. Το 1993 το ανέλαβε ο γιος του Δημήτρης και μετέτρεψε το παντοπωλείο σε ρουστίκ ταβέρνα με ξυλόφουρνο, η οποία προσφέρει παραδοσιακή τοπική κουζίνα.
Σερβίρει: Θα πάτε κυρίως για το διάσημο «αρνάκι βουλωτό» που μαγειρεύει ο ιδιοκτήτης και μάγειρας Δημήτρης Ξυπόλητος και ψήνεται για ώρες στη γάστρα, αλλά και για τις εξαιρετικές πρώτες ύλες που έρχονται κατά 80% από τη φάρμα του: αρνιά, πρόβατα, κατσίκια, χοιρινά μοσχάρια, κοκόρια και ακόμα λουκάνικα με πορτοκάλι και θρούμπι, παστό χοιρινό (πασπαλάς) και τυριά όπως τουλουμοτύρι, κεφαλοτύρι και γιαούρτι. Βάζει και σούβλες και προσφέρει και πολλά κρεατικά της ώρας. Χορτόπιτα στον ταβά στα κάρβουνα, τυροπιτάρια και ψωμί ζυμωτό με γλυκάνισο στον ξυλόφουρνο. Προτιμήστε να πάτε μεσημέρι για να απολαύσετε τη θέα στη δασωμένη πλαγιά από το προνομιακό γωνιακό τραπέζι της σάλας. A.TΖ.
Τιμή: €€
Πόθι, Μαρμάρι, Επ. Οδός Γιαννιτσίου – Χανίων, Νότια Εύβοια, τηλ. 6974 892742
Η Ταβέρνα του Παναγιώτη
Είδος: ψαροταβέρνα
Ιστορία: Ξεκίνησε ως καφενείο για τους ντόπιους το 1935 από τον πατέρα του σημερινού ιδιοκτήτη, Παναγιώτη Καλογήρου, και μετατράπηκε σε ταβέρνα όταν άνοιξε ο δρόμος από την Κάρυστο προς Κάβο Ντόρο.
Σερβίρει: Η Κατερίνα, η γυναίκα του, μαγειρεύει ντόπιο κατσικάκι λεμονάτο, γεμιστά, ιμάμ, κεφτέδες κοκκινιστούς με πατάτες τηγανητές δικές τους, χοιρινή μπριζόλα, λουκάνικο και μπιφτέκι στη σχάρα. Ψαράκια τηγανητά, γαύρο, μελανούρια και μπαρμπούνια που τα κάνει στη σχάρα αν είναι μεγάλα, όπως και τους λούτσους στην αρχή του καλοκαιριού (ψαρεύει και ο ίδιος ο Παναγιώτης Καλογήρου). Σαλάτα από τις δικές τους ντομάτες και δικό τους κρασί (ποικιλία σαββατιανό). Η βεράντα σκιάζεται από κληματαριά και μουριές και ατενίζει το Αιγαίο και την Άνδρο. A.TΖ .
Τιμή: €€
Ποτάμι, Επ. Οδός Καρύστου – Αμυγδαλιάς (Προς Κάβο Ντόρο), τηλ. 22240 2327 – 6974 311068
Λιμανάκι
Είδος: ψαροταβέρνα
Ιστορία: Ο Κώστας Μαρίνος έφτιαξε το 1986 ένα μικρό ουζερί όπου έπιναν το ουζάκι τους οι ψαράδες από το λιμανάκι της Αμαρύνθου. Με τον καιρό η γκάμα των ολόφρεσκων ψαριών που πρόσφερε μεγάλωσε και άρχισαν να το μαθαίνουν και πελάτες έξω από το χωριό. Ο Κώστας Μαρίνος, τρίτη γενιά, διαχειρίζεται την ταβέρνα με φιλικό, πολύ εξυπηρετικό τρόπο και έχει ταλέντο στα ωμά και καπνιστά ψαρικά.
Σερβίρει: Φρέσκα ψάρια και θαλασσινά από τον Ευβοϊκό κόλπο και το Αιγαίο, σωστά ψημένα και τηγανισμένα, pasta fresca με γαρίδες που έρχεται al dente και γαρίδες ή λαβράκι με ντόπιο τραχανά. Πολύ καλοφτιαγμένα τα ωμά και τα καπνιστά από τον νεαρό Κώστα Μαρίνο (το κάπνισμα το κάνει μόνος του): καρπάτσο από τσιπούρα και λαβράκι πελαγίσια, σεβίτσε από τόνο, καπνιστή κουτσομούρα. Απλή σάλα ζωγραφισμένη από ντόπιο ζωγράφο, τραπεζάκια στη σκεπαστή βεράντα πάνω στην άμμο και σε εξέδρα δίπλα στο κύμα. A.T.
Τιμή: €€-€€€
Αμάρυνθος, Λιμάνι Αμαρύνθου, Νότια Εύβοια, τηλ. 22290 36609
Cavo Almirihi
Είδος: ταβέρνα
Ιστορία: Καθαρά οικογενειακή υπόθεση το μαγαζί, το άνοιξαν πριν από 23 χρόνια η Βαγγελιώ Σάκκα, ο άντρας της Θεμιστοκλής Νικολής, ο αδελφός του Κωνσταντίνος, και η γυναίκα του Μαρία. Πριν από τέσσερα χρόνια το ανακαίνισαν ριζικά και μαζί με τους γονείς και τους θείους τους συνεχίζουν τη δουλειά τα τρία παιδιά: ο Στέλιος, η Αγγελική και η Δήμητρα.
Σερβίρει: Αρνάκι λεμονάτο, κατσικάκι κοκκινιστό, σαγανάκι κοτόπουλο, πανσέτα με φέτα, τηγανόψωμο με προζύμι που πουλάει σαν τρελό. Ακόμα, γεμιστά, κόκορα κοκκινιστό και κρεατικά της ώρας που ψήνει ο Στέλιος, ανάμεσά τους και πολύ νόστιμα παϊδάκια προβατίνας. Δικά τους τα κρεατικά και τα τυροκομικά, δικά τους και πολλά βιολογικά λαχανικά. A.TΖ.
Τιμή: €€
Αλμυρίχι, Νότια Εύβοια, τηλ.6949 912936, 6983 041016
Το Χωνί
Είδος: ταβέρνα
Ιστορικό: Η οικογένεια Μπάνου ανακαινίζει το 2005 το παλιό παραδοσιακό σπίτι του παππού και το διαμορφώνει σε μια μικρή ταβερνούλα. Στην κουζίνα μπαίνει η μητέρα της οικογένειας Μαρία και η νύφη Ολυμπία Σφυρίδη. Το καλομαγειρεμένο φαγητό και οι δικές τους εξαιρετικές πρώτες ύλες κάνουν την ταβέρνα πολύ γρήγορα γνωστή έξω από τα τοπικά όρια.
Σερβίρει: Κόκορα ή κατσίκι κοκκινιστό με κουρκουμπίνες (παραδοσιακά ζυμαρικά), κατσίκι λεμονάτο, αρνί στη γάστρα, χορτόπιτα. Μπορεί να βρείτε και λαγό στιφάδο. Εξαιρετικές σούβλες (αρνί, κοκορέτσι, κοντοσούβλι), πολύ καλά παϊδάκια και λοιπά κρεατικά της ώρας στα κάρβουνα. Δικής τους εκτροφής αμνοερίφια και ζυμωτό ψωμί. A.TΖ.
Τιμή: €€
Κατσαρώνι, Κάρυστος, Εύβοια, τηλ. 22240 24152, 6932 218107
Μουριές
Είδος: ταβέρνα
Ιστορία: Η ταβέρνα της οικογένειας Αντωνίου με καταγωγή από τη Μικρά Ασία ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1930 και σήμερα βρίσκεται στα χέρια της 4ης γενιάς.
Σερβίρει: Κρεατικά από το δικό τους εκτροφείο, όπως προβατίνα ή ελάφι με χειροποίητες κουρκουμπίνες (ζυμαρικό της αρβανίτικης κουζίνας), αρνάκι με αγουρίδες, πίτες και τυροπιτάρες και ζυμωτό ψωμί από την κυρία Παγώνα. Ο Αντώνης ετοιμάζει σούβλες και κρεατικά στη σχάρα. Ο νεαρός σεφ Μιχάλης Αντωνίου προτείνει πιο τεχνικά πιάτα, όπως κεφτεδάκια αρνιού με σάλτσα και παστουρμά. A.TΖ.
Τιμή: €€
Παραδείσι, Επ. Οδός Μαρμαρίου – Αμυγδαλιάς, Νότια Εύβοια, τηλ. 22240 31760
Κάβο Ντόρο
Είδος: ταβέρνα – μαγέρικο
Ιστορία: Πολύ παλιό μαγαζί που ξεκινάει την πορεία του το 1897 ως χάνι. Το 1934 το αγόρασε η οικογένεια Μούτση και ο παππούς Κυριάκος συνέχισε να το διατηρεί σαν χάνι μέχρι και λίγο μετά τον Β’ Π.Π. Το 1952 ο γιος του Παναγιώτης το μετέτρεψε σε μαγέρικο και το 1987 ο σημερινός ιδιοκτήτης, Κυριάκος Μούτσης, το ανακαίνισε.
Σερβίρει: Kαλοφτιαγμένα μαγειρευτά που τα διαλέγετε από τη βιτρίνα όπως παλιά: κατσικάκι φρικασέ, φιλεταρισμένες ψητές σαρδέλες, κολοκύθια γεμιστά αυγολέμονο, κόκορας κοκκινιστός με κουρκουμπίνες (ζυμαρικά), κουνέλι λεμονάτο, χιουνκιάρ μπεγιεντί, τυροπιτάρα χειροποίητη, κεφτεδάκια κ.ά., που αλλάζουν ανάλογα με την εποχή. Kρεατικά της ώρας και φρέσκα ψαρικά. A.TΖ.
Τιμή: €-€€
Κριεζώτου, Πάροδος Σαχτούρη, Κάρυστος, Εύβοια, τηλ. 22240 22326
Τα κείμενα υπογράφουν: Δώρα Δημήτρουλα, Άρτεμις Τζίτζη – Φωτογραφίες (ταβέρνες): Περικλής Μεράκος
Σημείωση: €: -20€/ €€: -35€/ €€€: 35+€