Πίτσα είναι η απάντηση, όποια κι αν είναι η ερώτηση. Παραφράζοντας τον Αντρέ Μπρετόν οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι ποτέ κανείς δεν είπε όχι σε μια καλή πίτσα. Σε κάθε περίπτωση, είτε είμαστε μόνοι, είτε είμαστε με παρέα αν πέσει στο τραπέζι η ιδέα να πάμε για πίτσα ή να παραγγείλουμε η αντίδραση είναι πάντα θετική. Βέβαια πιτσαρίες υπάρχουν άπειρες στην πόλη, λίγες όμως είναι αυτές που ό,τι φτιάχνουν μένει αξέχαστο, γίνεται αγαπημένο και μας κάνει να επιστρέφουμε ξανά και ξανά.
Ψήσιμο σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο, προζυμένιο ζυμάρι που ωριμάζει για μέρες, premium υλικά σε ισορροπημένες αναλογίες, ιταλικές τεχνικές είναι μόνο μερικά από τα χαρακτηριστικά μιας προσεγμένης πίτσας που όλο και περισσότεροι πλέον προσφέρουν. Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο όσο scouting και να κάνουμε ψάχνοντας τις καλύτερες, πάντα θα υπάρχουν νέες ανακαλύψεις αλλά και all time classic επιλογές που αξίζει να αναφέρουμε.
Φωτογραφία: Λουκία Χρυσοβιτσάνου
Pizza Napoli για ρετρό καταστάσεις
Κάθε φορά που θέλω να γυρίσω στα παλιά, στις αγνές οικογενειακές εξόδους των 80’s και σε στέκια που έγραψαν ιστορία στις γειτονιές, ανοίγω την πόρτα της Pizza Napoli και νιώθω πραγματικά σαν να διακτινίζομαι 40 -και βάλε- χρόνια πίσω. Τότε που οι συνοικιακές πιτσαρίες, μαζί με τις αφράτες, περιποιημένες ζύμες τους, έστρωναν στην πραγματικότητα, τις βάσεις για να μπορούμε σήμερα όχι μόνο να συζητάμε περί αυθεντικότητας αλλά και να την αναζητάμε κιόλας, σε κάθε μας έξοδο. Οι ίδιες σκέψεις με κατακλύζουν, ξανά και ξανά, καθώς φτάνει μπροστά μου, στην ίδια ακριβώς όψη και σύνθεση που την πρωτογνώρισα τόσα χρόνια πίσω, η θρυλική πίτσα σπέσιαλ της Napoli που έχει αναθρέψει γενιές και γενιές πιτσιρικάδων. Και πώς να την προσπεράσεις όταν το «στεφάνι» από το ξεροψημένο της τυρί σε κάνει να λαχταράς κάθε της κομμάτι μέχρι την κόρα και όταν η ζύμη της που ψήνεται παραδοσιακά σε ταψάκι (παρά το ότι στολίζεται πλουμιστά από ζαμπόν, μπέικον, πεπερόνι και πιπεριά και είναι τόσο νόστιμη) σε βάζει σε σκέψεις ότι άνετα θα την έτρωγες και σκέτη. Τελικά, για κάποιες συνήθειες υπάρχουν λόγοι που δε σου επιτρέπουν να τις βαρεθείς ποτέ! Λ. Χρ.
Γεωργίου Παπανδρέου 55, Γουδί, τηλ. 210 7795 163
Φωτογραφίες: www.facebook.com/flowerathens
Flower
Στη θρυλική πλατεία Μαβίλη απολαμβάνουμε αυθεντική ιταλική πίτσα σε νόστιμες και πολύ ενδιαφέρουσες εκδοχές. Τα μυστικά του κοσμαγάπητου Flower είναι τρία: η χαρακτηριστική λεπτή ζύμη και ανοίγεται στο χέρι, η σπιτική σάλτσα από πομοντόρια και τα προσεκτικά διαλεγμένα υλικά που έρχονται κυρίως από την Ιταλία. Mozzarella di buffalo (100%), παλαιωμένη παρμεζάνα, σαλάμι spianata romana, καπνιστή πανσέτα, προσούτο και tartufata (σάλτσα μανιταριών) είναι μόνο μερικά από όσα χρησιμοποιούν. Η ποικιλία είναι αρκετά μεγάλη και καλύπτει όλα τα γούστα. Ωστόσο, αυτές που ξεχωρίζουν είναι σίγουρα η απλή αλλά πεντανόστιμη μαργαρίτα και η twisted εκδοχή της που ονομάζεται aglio e olio και περιέχει, εκτός από μοτσαρέλα, και παρμεζάνα, φρέσκο βασιλικό και λάδι σκόρδου. Επίσης, η vegetarian εκδοχή με pesto από φιστίκι Αιγίνης, ψητή μελιτζάνα, πιπεριά Φλωρίνης, φρέσκο πράσο, φρέσκο κόλιανδρο και φρέσκο φιστίκι Αιγίνης και φυσικά η λαχταριστή γλυκιά βερσιόν που λέγεται biscotino και φτιάχνεται με σάλτσα μασκαρπόνε, μπισκότα oreo, πραλίνα φουντουκιού και φράουλες. Ζ.Π.
Δορυλαίου 2, Αθήνα, τηλ. 210 64 65 029
Φωτογραφία: facebook.com/gustodivino.gr
Gusto Divino
Την ανακάλυψα εντελώς τυχαία στο σπίτι όταν οι βραδινές λιγούρες και η πεσμένη μου διάθεση με οδήγησαν σε ένα ατελείωτο σκρολάρισμα στη μικρή οθόνη του κινητού. Το ιταλικό όνομα κάτω από το σκίτσο με τον παραδοσιακό ξυλόφουρνο – το λογότυπο του μαγαζιού- με έπεισαν να περιηγηθώ διαδικτυακά στον πλούσιο κατάλογο που μύριζε Ιταλία από την πρώτη μέχρι την τελευταία γευστική πρόταση. Λαχταριστή φοκάτσια σε διάφορες εκδοχές, πρώτες πρώτες στη λίστα με φρέσκα αλλαντικά, τυριά και λαχανικά. Το ίδιο ελκυστικές φάνταζαν και οι πίτσες: όλες στον ξυλόφουρνο φυσικά και με φρέσκια μοτσαρέλα στη βάση, άλλες με σαλάμι Νάπολης, μπρεζάολα, προσούτο και πικάντικη σπιανάτα και άλλες με παρμεζάνα, βουβαλίσια μοτσαρέλα ή ψητά λαχανικά. Στην πρώτη μόλις μπουκιά επιβεβαίωσα αυτό στο οποίο έχω καταλήξει τρώγοντας ατελείωτα κομμάτια από μικρά και μεγαλύτερα μαγαζιά σε ώρες πείνας ή απλής λιγούρας: πως μια καλή πίτσα χρειάζεται 3 βασικά στοιχεία για να σε κερδίσει. Ένα καλής ποιότητας καλοψημένο ζυμάρι, ολόφρεσκα υλικά και βαθειά τεχνογνωσία. Και ειδικά η al pesto τους με κέρδισε σε όλα. Μοσχομύριζε φρέσκο βασιλικό και ντομάτα πάνω στην τραγανή, λεπτή ζύμη και με δέσμευσε στα επόμενα ραντεβού να μην σταματήσω αν δεν δοκιμάσω όλο (!) τον κατάλογο. Ε. Τσ.
Λεωφ. Πεντέλης 112 – 114, Βριλήσσια, τηλ. 210 804 55 31
Village
Πιτσαρία γειτονιάς με old school χαρακτήρα που φτιάχνει τίμια μαμαδίστικη πίτσα σαν αυτή που τρώγαμε όταν ήμασταν παιδιά στα πάρτι γενεθλίων ή στα family movie nights του Σαββατοκύριακου. Ζύμη μέτρια σε πάχος, τραγανή από κάτω και αφράτη μέσα με μπόλικα φρέσκα υλικά από πάνω. Σε αυτή την περίπτωση την τιμητική τους έχουν οι all time classic επιλογές, δηλαδή η μαργαρίτα, η απλή με ζαμπόν και τυρί, και φυσικά η σπέσιαλ με τυριά, ζαμπόν, μπέικον, πεπερόνι, μανιτάρια και πιπεριά. Εννοείται ότι δε λείπουν οι «υπερπαραγωγές» όπως η χωριάτικη (με φέτα και ελιές), η πολίτικη (με σουτζούκι), ο βεζούβιος (με λουκάνικο και κρεμμύδι). Στα plus, η γρήγορη εξυπηρέτηση και οι προσγειωμένες τιμές. Ζ.Π.
Βασιλείου Δεληγιάννη 89, Μεταμόρφωση, τηλ. 210 2845 004
Φωτογραφία: Pizza Χούτος
Pizza Χούσος
Αυτή η πιτσαρία ανήκει στα κρυμμένα διαμαντάκια όσων κυκλοφορούν στο Μαρούσι και στη γύρω περιοχή. Για όσους αγαπούν τις εξαιρετικά λεπτές ζύμες, αυτή θα μπορούσε να είναι η αγαπημένη τους γιατί είναι τόσο λεπτή, σχεδόν διάφανη, αρκετά τραγανή, νόστιμη και Instagram-ική καθώς το «στεφάνι» είναι περίτεχνα στριφογυρισμένο, που μοιάζει κάπως με πλεξίδα. Όποια γεύση και να επιλέξετε από τον κατάλογο η ποιότητα των υλικών σίγουρα δεν θα περάσει απαρατήρητη. Ίσως κάποιοι να ζητούσαν μεγαλύτερη ποσότητα υλικών, όμως είναι τόσο νόστιμη και φίνα στο σύνολό της που, στην πραγματικότητα, είναι ισορροπημένη και καλοζυγισμένη. Δοκιμάστε την «καπνιστή Pizza» που έχει σάλτσα ντομάτας, καπνιστή mozzarella, καπνιστή gouda, λουκάνικο Μυκόνου και καπνιστή πάπρικα ή την «pizza BBQ» που έχει χειροποίητη σάλτσα BBQ, gouda, λουκάνικο από αγριογούρουνο, πιπεριές πολύχρωμες, τσίπουρο και καλαμπόκι. Στον κατάλογο, εκτός από τους ασυνήθιστους συνδυασμούς γεύσεων, υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε καλτσόνε και σε πεϊνιρλί, επίσης με λεπτή και τραγανή ζύμη. Έχει τρία τραπεζάκια στον πεζόδρομο και εξυπηρετεί με delivery σε όλες τις πλατφόρμες. Φημίζονται για την καθαρότητα του χώρου και την ευγενική εξυπηρέτηση αλλά θα πρέπει να παραγγείλετε πριν πεινάσετε πολύ γιατί καθυστερεί λίγο στις παραδόσεις. Γ. Μπ.
Ηλία Διάμεση 11, Μαρούσι, τηλ: 210 8063 860
Φωτογραφίες: Margherita Pizza Artigianale
Margherita Pizza Artigianale
Αν ονειρεύεστε ένα ταξιδάκι αναψυχής στην Ιταλία, αλλά δεν προλαβαίνετε, στη Margherita Pizza Artigianale θα ευχαριστηθείτε τις γεύσεις και το ταπεραμέντο της γειτονικής χώρας. Αυθεντική, χειροποίητη pizza, ψημένη σε ξυλόφουρνο με εκλεκτή ποιότητα σε όλα τα υλικά. Δοκιμάστε οπωσδήποτε την «Buffala» που αποτελείται από σάλτσα ντομάτας, Mozzarella di Bufala Campana ΠΟΠ, φρέσκο βασιλικό και με πρόσθετη επιλογή prosciutto di Parma, την εκλεπτυσμένη «Jamon Serrano» με πέστο πιπεριάς, Jamon Serrano Reserva και τυρί Manchego ΠΟΠ ή και την Ελληνική γεύση «Mala Peruviana» που αποτελείται από την ομώνυμη σάλτσα ντομάτας, τσίλι, μοτσαρέλα και τυρί Κασκαβάλι Λήμνου. Διαθέτει υπηρεσία delivery, όμως είναι προτιμότερο να την απολαύσετε ζεστή στον κομψό και καλά κρυμμένο χώρο τους, συνδυάζοντάς την με κρασί και μη φύγετε αν δεν γευτείτε το αληθινό tiramisu. Γ. Μπ.
Χαρ. Τρικούπη 146 & Στροφυλίου, Νέα Ερυθραία, τηλ.: 210 8000 975
Φωτογραφία: www.langolo.gr
L’ Αngolo Cucina Italiana
Αν θέλετε να παραγγείλετε πίτσα και μένετε Χαλάνδρι, Γέρακα, Χολαργό, Παπάγου και τις γύρω περιοχές, τότε θα μπορούσατε να δοκιμάσετε από το L’ Angolo Cucina italiana. Φρέσκα υλικά, νόστιμο λεπτό φύλλο και αρκετές επιλογές για όλα τα γούστα της παρέας. Η ομώνυμη πίτσα L’angolo -με gouda, μοτσαρέλα, ζαμπόν, μπέικον, πεπερόνι, φρέσκα μανιτάρια και πράσινη πιπεριά- αποτελεί μια πολύ νόστιμη πρόταση. Η vegetarian pizza – που μπορεί να γίνει και vegan αν το ζητήσετε- είναι σωστά ισορροπημένη, με πιπεριές πράσινες και κόκκινες, μανιτάρια, ντομάτα και κρεμμύδι. Στον κατάλογο, πέρα από πίτσα, θα βρείτε και πολλές άλλες επιλογές: ζυμαρικά, ορεκτικά, σαλάτες και κρεατικά. Αν μένετε στις προαναφερθείσες περιοχές, μπορείτε μάλιστα να απολαύσετε και την αγαπημένη σας πίτσα σε κάποιο από τα μαγαζιά της αλυσίδας. Ν.Κ.
Υμηττού 26, Χολαργός, τηλ. 2106517817
Πλ. Ελευθεριωτών 4, Χαλάνδρι, τηλ. 2106617353
Θεσσαλονίκης 5, Γέρακας, 2106619995
Valteziana
Στο πεζόδρομο της Βαλτετσίου, αν περάσετε απόγευμα – βράδυ μια μυρωδιά από ψημένο ζυμάρι θα σας τραβήξει από την μύτη. Στη συνέχεια θα δείτε τα τραπέζια που βγαίνουν στο πλατύ πεζοδρόμιο και είναι γεμάτο κόσμο, χειμώνα – καλοκαίρι. Εκεί, λοιπόν, βρίσκεται η καλόγουστη, λιτή, «εναλλακτική» πιτσαρία Valteziana που έστησαν ο Ιταλός φωτογράφος Μανουέλ Καπούρσο και η Γεωργία Στρατάκη. Όλες οι πρώτες ύλες έρχονται από την Ιταλία – εκτός από το ελαιόλαδο και τη μαναβική, τα ζυμάρια ακολουθούν τη ναπολιτάνικη φιλοσοφία και ωριμάζουν για περίπου 48 ώρες προτού τα ψήσουν. Η Margherita είναι νόστιμη μέσα στην απλότητα της και κάθε κομμάτι της διπλώνεται με ευκολία, για να την απολαύσετε με τον ιταλικό ή μάλλον ναπολιτάνικο τρόπο. Η Napoli επίσης είναι μια ωραία επιλογή με το ιδιαίτερο ναπολιτανικό σαλάμι που μπαίνει μπόλικο πάνω από το ψημένο ζυμάρι. Εκείνη όμως, που προσωπικά προτειμώ είναι η Zucchine & Gongorzola η οποία συνδυάζει άψογα την εκρηκτική γκοργκοντζόλα με τα κολοκύθια που κρατάνε ελαφρώς και δίνουν μια τραγανή αίσθηση στην πίτσα. Β.Δ.
Βαλτετσίου 41, Εξάρχεια, τηλ. 212 1073755
Φωτογραφία: facebook.com/SchoolPizzaBar
School Pizza Bar
Βρίσκεται στην πλατεία Αγίας Ειρήνης εδώ και 12 περίπου χρόνια, προτού η γειτονιά αυτή γίνει trendy και πολύβουη. Είτε επιλέξεις τα τραπεζάκια που βρίσκονται στον εξωτερικό χώρο, είτε αυτά που βρίσκονται μέσα, το όλο σκηνικό (όπως και ο τίτλος) σε παραπέμπει στα μαθητικά σου χρόνια. Εδώ τρως πολύ καλή πίτσα, σε κλασικές και πιο πρωτότυπες συνταγές όπως η Gorgonzola με σάλτσα ντομάτας, mozzarella, gorgonzola, πανσέτα χοιρινή, ντοματίνια και baby σπανάκι, ή η Salcisia με σάλτσα ντομάτας, mozzarella, φρέσκο κρεμμύδι, ιταλικό λουκάνικο χειροποίητο, ντοματίνια, scarmorza affumicata και πάστα μαύρης τρούφας. Είναι, επίσης, από τα πρώτα μαγαζιά που σερβίρισαν Pinsa στην πόλη, αυτή την εκδοχή της παραλληλόγραμμης πίτσας με ζυμάρι που ωριμάζει για 48 ώρες και γίνεται τραγανό εξωτερικά και αφράτο στο εσωτερικό του και τη συνιστώ ανεπιφύλακτα-αν δεν την έχετε δοκιμάσει ήδη. Ε.Σ.
Πλατεία Αγίας Ειρήνης 8, Αθήνα, τηλ. 210 3251444
Τα κείμενα υπογράφουν: Βασίλης Δημαράς, Νίκη-Μαρία Κοσκινά, Γιάννα Μπαλαφούτη, Ζωή Παπαφωτίου, Εύη Σκλατινιώτη, Εύη Τσιροπούλου, Λουκία Χρυσοβιτσάνου