Κάποιες από τις πιο νόστιμες διευθύνσεις που ανακαλύψαμε στη θεσσαλική πόλη για ούζο και όχι μόνο.

Δείτε παρακάτω τις επιλογές μας:

Μεζέν
Το προτείνω σε εκείνους που θέλουν να δοκιμάσουν πώς ο παραδοσιακός μεζές μπορεί να εξελίσσεται με νέες τεχνικές αλλά με σεβασμό και βαθιά γνώση των ισορροπιών. Το νεωτεριστικό τσιπουράδικο της πόλης έχει εξελιχθεί σε στέκι γεμάτο κόσμο μεσημέρι και βράδυ -ναι, δεν κλείνει νωρίς το απόγευμα- με κεφάτη διάθεση και πολλά γέλια. Το Μεζέν έχει γίνει το πιο γνωστό βολιώτικο μαγαζί μέχρι και στην Αθήνα, ακόμη κι αν η φιλοσοφία των τσιπουράδικων σας είναι παντελώς άγνωστη. Ο Ανδρέας Διακοδημήτρης και ο Γρηγόρης Χέλμης εγκατέλειψαν τις διαφορετικές καριέρες τους για να φέρουν σε ένα μικροσκοπικό μαγαζί τη μεγαλύτερη συλλογή από εμφιαλωμένα τσίπουρα και παλαιωμένα αποστάγματα, αλλά και μεζέδες που έχουν μια γευστική ιστορία να πουν. Δικά τους θαλασσινά αλλαντικά και αλίπαστα, ψαρικά ψητά και μαγειρευτά, αλοιφές, όσπρια, σαλάτες, όλα φτιαγμένα για να ταιριάζουν με τσίπουρο. Ανάμεσα στα σουξέ τους το κοκορέτσι καλαμαριού, το ψαρένιο λουκάνικο και τα πραγματικά εξαιρετικά αλίπαστα.
Αλοννήσου 8, τηλ. 24210 20844

Δεμίρης
Στη Νέα Ιωνία, στην ίδια γωνία πάνω από τριάντα χρόνια, τιμάει κυρίως τον θαλασσινό μεζέ. Ο πατέρας του σημερινού ιδιοκτήτη, κάποτε τραγουδιστής πλάι σε γνωστά ονόματα της εποχής του όπως ο Καζαντζίδης, ήταν και αυτοδίδακτος ζωγράφος με τους θαλασσινούς του πίνακες να κρέμονται πάνω από τους μεγάλους καθρέφτες. Κόσμος ανάμεικτος, η «αίθουσα κλιματίζεται», η ποιότητα εξασφαλισμένη, όπως και η καλή διάθεση που προκύπτει από την απροσποίητη φροντίδα και τον καλοφτιαγμένο, προσεγμένο μεζέ.
Ευφραιμίδου 23 (Εγγλεζονησίου), Νέα Ιωνία, τηλ. 24210 65559

Karma
Στον χώρο του Ναυτικού Ομίλου Βόλου, το Karma μοιάζει να αιωρείται πάνω από τη θάλασσα. Άλλος ένας all day χώρος σε εμβληματικό για την πόλη σημείο με μεγάλη ιστορία, που απευθύνεται κυρίως στους κάθε ηλικίας κατοίκους της πόλης και στη συνέχεια στους επισκέπτες της. Το μενού επιμελείται ο Κωνσταντίνος Πανταζίδης, με το βάρος να πέφτει στα ψαρικά και συνταγές που παίζουν με ελληνικά υλικά σε σύγχρονο μοτίβο, τουτέστιν μεθερμηνευόμενο δεν λείπει το καλαμάρι με την ταραμοσαλάτα και το χταπόδι με τις πατάτες φούρνου, αλλά ούτε και τα χτένια με πουρέ σελινόριζας ή οι γαρίδες με αβοκάντο. Στο μπαρ, μια πλούσια λίστα με κοκτέιλ, επιμελημένη από το Groove Bar και τον Θανάση Κουζιώκα, μια μικρή σχετικά αλλά περιεκτική λίστα κρασιών ελληνικών και ξένων, διαφορετικό μενού για το πρωινό και μια μικρή λίστα με μπίρες. Χαλαροί ρυθμοί, στα όρια της πόλης, με ωραία θέα και ευγενικό σέρβις.
Ακτή ΝΟΒ, τηλ. 690 902 5648

Πλαγίως
Άνοιξε το 2009 και θεωρείται σταθερά το εστιατόριο για τις «καλές» εξόδους των ντόπιων. Με μια μεγάλη μπάρα που καλύπτει ολόκληρη τη μία πλευρά του, δύο ψηλές τζαμαρίες που «βλέπουν» σε δύο δρόμους, ένα μεγάλο μοναστηριακό τραπέζι και κάμποσα μικρότερα, αναπαυτικούς καναπέδες και πολυθρόνες, σε λευκό πέτρινο φόντο δημιουργεί μια αίσθηση καθημερινής οικειότητας. Ήσυχο τις καθημερινές, ανεβάζει στροφές την Παρασκευή και το Σάββατο, χωρίς να χάνει το φιλόξενο κλίμα του. Η κουζίνα του κινείται ανάμεσα στην ιταλική και την -ας πούμε- σύγχρονη ελληνική, με αρκετή παρουσία ζυμαρικών. Παρ’ όλο που βρίσκεται στη λίστα των κλασικών και ασφαλών επιλογών, δεν είναι ο χώρος που ζητάτε αν θέλετε να δοκιμάσετε πιο δημιουργική προσέγγιση στην κουζίνα. Στα πολύ θετικά του εστιατορίου, η μεγάλη wine list με τις περίπου 300 ετικέτες κυρίως από τον ελληνικό αμπελώνα, ίσως η πιο ενημερωμένη στον Βόλο.
Κονταράτου 8, τηλ. 24210 21900

Ίσαλος
Κατά μήκος της βραχώδους ακτής, στο πάρκο του Αναύρου, προσφέρει εξαιρετική θέα και ηλιοβασιλέματα σαν φτιαγμένα για ερωτικές κομεντί. Ολοήμερη και νυχτερινή λειτουργία, σημείο ραντεβού των ντόπιων, με προβλήτα, lounge, μπαρ, εστιατόριο και μια παραλία που όλο το καλοκαίρι παραμένει σταθερά γεμάτη, αποτελεί ένα case study της πόλης. Ο σεφ Μιχάλης Φίλος ανέλαβε φέτος το μενού στο εστιατόριο, με διαφορετικές κάρτες για το brunch, το μεσημεριανό και το βραδινό, οπότε θα πρέπει να δοκιμάσουμε πριν σας δώσουμε συγκεκριμένες προτάσεις και επιλογές. Με δεδομένη πάντως την προσοχή που δίνουν στο κομμάτι του φαγητού, περιμένω πως και αυτό το καλοκαίρι το μενού θα είναι τουλάχιστον αξιοπρεπές. Ίσως το πιο σημαντικό που προσφέρει ο Ίσαλος πάντως είναι το γεγονός ότι έχει δώσει τη δυνατότητα των θαλασσινών μπάνιων εντός της αστικής ζώνης και μάλιστα με πολύ καλές συνθήκες. Αν πάντως επιθυμείτε ησυχία, ήρεμη ατμόσφαιρα και παραδοσιακούς μεζέδες θα πρέπει να κάνετε άλλη επιλογή.
Πλαστήρα 17b, Άναυρος, τηλ. 6985661062

Καρακατσάνης
Πρωτολειτούργησε το 1969 και το 2021 έκλεισε, αλλά την επιχείρηση αγόρασε ο Βολιώτης μάγειρας και νικητής του «Master Chef» Τιμολέων Διαμαντής, που αποφάσισε να το συνεχίσει βάζοντας την προσωπική του πινελιά. Μαζί με τον παιδικό του φίλο Άγγελο Αργύρη αποφάσισαν να συνεχίσουν το έργο του Καρακατσάνη και των παιδιών του, που είχαν το μαγαζί μέχρι πρόσφατα. Ο Τίμος -για τους φίλους του- μαγειρεύει μόνο με κάρβουνα και ξύλα σε ανοιχτές φωτιές και σε ξυλόφουρνο. Σερβίρει παραδοσιακούς μεζέδες αλλά και πιο «εκσυγχρονισμένους» χωρίς να χάνει την επαφή με την ιστορία του μαγαζιού και τη φιλοσοφία του σωστού συνοδευτικού για το τσίπουρο.
Δορυλαίου 8, Νέα Ιωνία, τηλ. 24210 84287

Μαρίνα
Μετράει ήδη 43 χρόνια ζωής, με τον γιο της κυρίας Μαρίνας, Απόστολο, πλέον στο τιμόνι. Σουπιά ψητή, καλόγνωμες, ψιλό ψάρι, βλίτα, πατάτα ψητή, κοπανιστή αρκούντως καυτερή, όλα παρελαύνουν στο τραπέζι σας με τη σωστή σειρά κι ο γιος -όπως έκανε και η μητέρα του- στέκει όρθιος να εξυπηρετεί, κάθε μέρα, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Εδώ, το δικό τους τσίπουρο είναι καλό και ευκολόπιοτο. Τουρίστας δύσκολα φτάνει εκεί πάνω, η περιποίηση είναι ίδια για όλους, εκείνη του σταθερού πελάτη.
Μαγνησίας 13, Νέα Ιωνία, τηλ. 24210 66245

Καβούρας
Το πιο κλασικό, «αντρικό» στέκι της πόλης μετρά περισσότερα από 70 χρόνια ιστορία. Από συνήθεια και από αγάπη, συγκαταλέγεται πάντοτε στις προτάσεις μου. Ναι, είναι ακόμη στέκι πιο ανδρικό, όμως οι γυναίκες είναι ευπρόσδεκτες. Λιτοί μεζέδες, καβουράκια, ζαβογαρίδες (αυτές που λένε και κατσαρίδες της θάλασσας), μικρόψαρα, διάσημη πατάτα ψητή. Το τσίπουρο παίζει ακόμη με τη μόστρα, ο κύριος Καβούρας αποσύρθηκε το 1991 που βγήκε στη σύνταξη, ο συνεχιστής του παρέδωσε τη σκυτάλη στον σημερινό, τον Σάκη Παπούλια, που ακολουθεί την ίδια φιλοσοφία. Όρθιοι γύρω από το ψυγείο-πάσο, μικρές παρέες στα τραπέζια, γρήγορο σέρβις και συχνές ανταλλαγές σχολίων από τραπέζι σε τραπέζι ή προς τον ψήστη και τον σερβιτόρο φτιάχνουν τη διάθεση.
Καβούρας, Χατζηαργύρη 3, τηλ. 24210-28520

Ξιφίας
Ο Ξιφίας έχει όλα τα χαρακτηριστικά του παλιού, καλού μαγαζιού με ιστορία, αλλά με κάποιες ανανεωτικές και μεταρρυθμιστικές πινελιές στη σειρά των μεζέδων του. Αν έχετε διάθεση να μάθετε πώς πίνουν το τσίπουρο στον Βόλο, εκεί θα σας δείξουν τη σωστή διαδρομή με τον τρόπο της Νέας Ιωνίας. Στους καλοφτιαγμένους και ξεχωριστούς μεζέδες του, σημειώστε το βραστό καβούρι, τις καλόγνωμες και τις αχιβάδες –που θα βρείτε μόνον εάν και εφόσον το επιτρέπει ο καιρός–, ενώ στα πιο «μοντέρνα» τις σουπιές με το μελάνι τους ριζότο και το ψητό συκώτι πεσκανδρίτσας, που έχουν κάνει πολλούς φίλους. Και εδώ, όπως σε όλα τα σοβαρά τσιπουράδικα, το τηγάνι είναι ελάχιστο, ενώ αντίθετα η σχάρα δουλεύει συνεχώς, βγάζοντας νόστιμους μεζέδες.
Ξιφίας, Καισαρείας 15, τηλ. 24210 69912

Φωτογραφία ανοίγματος: Ίσαλος