Κάποιες από τις πιο νόστιμες διευθύνσεις που ανακαλύψαμε, όπου τιμούν την ντόπια πρώτη ύλη και την κρητική κουζίνα.

Δείτε παρακάτω τις επιλογές μας:

Medousa
Για πάνω από τρεις δεκαετίες λειτουργεί το εστιατόριο Medousa στον Πλακιά. Χώρος οικείος και προσεγμένος, φιλικό σέρβις και η φυσική ευγένεια είναι εκείνα σε κάνουν να νιώσεις από την αρχή άνετα. Στην κουζίνα, ο Νίκος Μπριλάκης -η επόμενη γενιά της οικογενειακής επιχείρησης- σε συνεργασία με τον Μιχάλη Χάσικο, αξιοποιούν ντόπιες πρώτες ύλες προτείνοντας πιάτα που κοιτούν τόσο προς την παράδοση όσο και προς τις σύγχρονες τάσεις του φαγητού. Τα παραδοσιακά σύζουμα μακαρόνια γίνονται τορτελίνι γεμιστά με αρνάκι, πηχτόγαλο και φρέσκα μυρωδικά, και συνυπάρχουν με σεβίτσε και ταρτάρ, το τσιγαριαστό έρχεται με σάλτσα πετιμέζι, κρίταμο και αριάνι και τα σμυρναίικα αρνίσια κεφτεδάκια με τηγανητό πράσο.
Πλακιάς, τηλ.: 6937133234, 28320 31790

Ηλιομανώλης
Το προτείνω ανεπιφύλακτα σε εκείνους που θέλουν να δοκιμάσουν πραγματική κρητική κουζίνα, μαγειρεμένη από τα χέρια μιας μαγείρισσας που ακολουθεί την παράδοση όχι από μόδα, αλλά γιατί είναι μέρος την καθημερινότητάς της. H ταβέρνα βρίσκεται εκεί από το 1994 και η Μαρία, η σύζυγος του εκλιπόντος Ηλιομανώλη, μαζί με την κόρη της Χρυσούλα συνεχίζουν καθημερινά να μαγειρεύουν για τον κόσμο τους. Οι γαμπροί έχουν δικά τους κοπάδια, από εκεί έρχονται τα κρέατα. Έχουν και μποστάνια για ταλαχανικά. Δικής τους τυροκόμησης και η γαλομυζήθρα, που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε. Για να επιλέξετε θα πάτε στην αστραφτερή κουζίνα και θα δείτε να σας ανοίγονται μια-μια οι κατσαρόλες στην inox βιτρίνα. Ανάλογα με την εποχή, θα βρείτε κατσικάκι κοκκινιστό, σουπιές με τα μάραθα, κοτόπουλο -δικό τους κοκκινιστό, αίγα, μπάμιες, γεμιστά, μυζηθροκαλίτσουνα και ανθούς.
Κάνεβος (στον δρόμο από Ρέθυμνο προς Σπήλι και από εκεί στη στροφή για Ροδάκινο- Σφακιά δεξιά, τηλ. 28320 51053

Αυλή
Η Κατερίνα Ξεκάλου βρίσκεται πίσω από το πρώτο fine dining εστιατόριο της πόλης, μια Ρεθεμνιώτισσα που αγαπά πάρα πολύ, γνωρίζει σε βάθος και σέβεται την κρητική πρώτη ύλη και τη γαστρονομία του τόπου της. Τα τελευταία χρόνια την κουζίνα έχει αναλάβει ο καλός σεφ Βασίλης Λεωνίδου, ο οποίος μεταφράζει τις κρητικές γεύσεις με σύγχρονο τρόπο, δίνοντας βάση στα τοπικά εποχικά υλικά. Πιστοποιημένος σομελιέ ελαιολάδου ο ίδιος και με την υποστήριξη της Κατερίνας, σου προτείνει μενού γευσιγνωσίας με πιάτα που καθένα συνοδεύεται κάθε φορά και από κάποιο διαφορετικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Η ανισόπεδη αυλή -έδωσε το όνομα στο εστιατόριο- βρίσκεται στην αγκαλιά του μεσαιωνικού κτίσματος που το φιλοξενεί και σίγουρα στην καλύτερη φάση της, με τα λουλούδια και τα δένδρα να έχουν μεγαλώσει, να έχουν γεμίσει παρτέρια και γλάστρες να συμπληρώνουν το γευστικό ταξίδι.
Ξανθουδίδου 22 και Ραδαμάνθυος, Παλιά Πόλη, Ρέθυμνο, τηλ. 28310 58250/26213

1600 Raki Ba Raki
Πρόκειται για το νεότερο και μικρότερο αδελφάκι της Αυλής, ακριβώς απέναντί της, που σημαίνει ότι ιδιοκτήτρια είναι η Κατερίνα Ξεκάλου και υπεύθυνος σεφ ο Βασίλης Λεωνίδου. Εκεί δίνουμε ραντεβού για μια παγωμένη ρακή και έναν γρήγορο μεζέ. Σημείο συνάντησης φίλων, προτείνει μεζέδες κρητικούς και κάποιους της ευρύτερης Μεσογείου, νόστιμους και καλοζυγισμένους, πάντοτε εποχικούς και βασισμένους στα τοπικά προϊόντα και την παραγωγή της γης. Όπως και στην Αυλή, η ευφυής, ιδιοσυγκρασιακή αισθητική των χώρων έχουν την υπογραφή του αρχιτέκτονα Κώστα Ηλιάκη, συζύγου της Κατερίνας.
Αραμπατζόγλου 17, Παλιά Πόλη, Ρέθυμνο, τηλ. 28310 58250

Hasika: Η Ελλάδα σε μπουκιές
Στην καρδιά της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου, σε έναν από τους πεζόδρομους, ο Μιχάλης Χάσικος έχει στήσει ένα εστιατόριο -μεζεδοπωλείο στην πραγματικότητα- μινιατούρα, όπως ακριβώς το ονειρευόταν. Και έκανε το σουξέ της δεκαετίας. Τα τραπέζια του γεμίζουν και ξαναγεμίζουν, όχι από τους άπειρους τουρίστες της πόλης, αλλά και από ντόπιους που ανακάλυψαν στα πιάτα του αυτό το κάτι που αγαπάμε όσοι τον γνωρίζουμε. Η ανοιχτή μικροσκοπική κουζίνα του είναι φτιαγμένη μόνο για τον ίδιο, έναν μάγειρα-ορχήστρα που ψήνει, μαγειρεύει και τηγανίζει ταυτόχρονα σε ανοιχτές φωτιές και γκάζια. Ο κατάλογός του είναι μικρός, βασίζεται κυρίως στο κρέας όπως σε κάθε κρητικό μαγαζί που σέβεται το όνομά του, αλλά δεν λείπουν και κάποιοι θαλασσινοί μεζέδες, που πρέπει να ομολογήσω ότι είναι οι δικοί μου αγαπημένοι, έτσι έξυπνα συνδυασμένοι με συνοδευτικά υλικά που φτάνουν στο τραπέζι. Όσο για το θέμα του χώρου που έμοιαζε άλυτο πρόβλημα, αναγκάστηκε να πάρει και τον απέναντι και τον διπλανό, για να προσθέσει κάποια τραπέζια, που γεμίζουν πάντα και αυτά. Γι’ αυτό, κλείστε τραπέζι πριν πάτε!
Αγίας Βαρβάρας 11-13, τηλ. 28310 21014

Γουλές
Ο Γουλές, λένε οι παλιοί, ήταν ο ιδρυτής του χωριού Γουλεδιανά, που ο θρύλος τον θέλει πειρατή, ρομαντικό και κυνηγημένο, αλλά να στεριώνει στον τόπο και να ζει με τα γεννήματα της ρεθυμνιώτικης γης. Αυτό το όνομα έδωσε ο ιδιοκτήτης Κώστας Χαμογιωργάκης στην ταβέρνα του, αποφασισμένος να τιμήσει την κρητική κουζίνα. Παλιές συνταγές μαζί με πιο σύγχρονες, καλή εποχική και φρέσκια πρώτη ύλη και νόστιμη μαγειρική. Στα «διάσημα» πιάτα του, το ξυμπεθέριο (ανάμεικτα όσπρια), το χοιρινό με ξινόχοντρο και ο κόκκορας κρασάτος με σιουφιχτά χειροποίητα μακαρόνια, γαμοπίλαφο και τα σύζουμα μακαρόνια.
Γουλές, Γουλεδιανά, τηλ. 28310 41001

Πρίμα Πλώρα
Απλωμένο σε τρία επίπεδα, με κάποια τραπέζια του να φτάνουν σχεδόν επάνω στο νερό, το εστιατόριο έχει την πιο όμορφη θέα προς τη Φορτέτζα (το οχυρό στα ιταλικά) και την πόλη του Ρεθύμνου. Ιδιοκτήτης και εμπνευστής ο Μιχάλης Μαλανδράκης. Εδώ οι μαγειρικές επιρροές έρχονται από πολλές χώρες, με πιάτα όπως δροσερά σεβίτσε με ψάρια ημέρας, carpaccio με ψάρια ημέρας, carpaccio από φιλέτο μοσχαρίσιο βιολογικής εκτροφής, αχινοσαλάτα που μοσχοβολά ιώδιο, μεζέδες της θάλασσας, όπως μύδια αχνιστά, γαρίδες, καλαμάρια και αστακός, όλα ψητά στα κάρβουνα.
Ακρωτηρίου 8, τηλ.: 28310 56990

Το Πηγάδι
Στο κέντρο της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου, σε ένα στενό σοκάκι, βρίσκεται από το 2003 Το Πηγάδι. Σε μια όμορφη αυλή -προέκταση ενός μεγάλου βενετσιάνικου κτιρίου τον 16ου αιώνα απλώνονται τώρα τα τραπέζια του εστιατορίου. Ιδιοκτήτης και σεφ ο Χάρης Παυλάκης, ο οποίος βασίζεται στην τοπική παράδοση για να σερβίρει πιάτα με αρώματα του νησιού, όπως ο κόκορας μαγειρεμένος σε λιάτικο κρασί και φρέσκια τομάτα, με ξινόχοντρο, τα αρνίσια παϊδάκια σχάρας με σάλτσα από θυμαρίσιο μέλι, αλλά και ζουμερή χοιρινή καπνιστή μπριζόλα με σάλτσα κάππαρης.
Ξανθουδίδου 31, τηλ.: 28310 27522

Φωτογραφία ανοίγματος: Medousa