Καφέδες στη λιακάδα αλλά και cocktail, brunch, burgers και new age μεζεδάκια με ελληνικό χαρακτήρα στην «αεικίνητη» οδό Ερατοσθένους, στο Παγκράτι. Με αφετηρία της, το σημείο που συναντάται με την λεωφόρο Βασιλέως Κωνσταντίνου και τέρμα της, ψηλά, στην πλατεία Πλαστήρα, η Εραστοσθένους είναι μία ακόμα ηχηρή απόδειξη, ότι το Παγκράτι εξακολουθεί να κρατά τα σκήπτρα στην κατηγορία all day έξοδο στην Αθήνα.
Αυτά είναι μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα, παλιά και νέα, στέκια της οδού Ερατοσθένους που μας κρατούν ευχάριστα απασχολημένους και δημιουργικά εξωστρεφείς, από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, τότε που οι θόρυβοι και οι ρυθμοί στην πόλη αρχίζουν σιγά-σιγά να χαμηλώνουν:
ΣουΣού
Όποια στιγμή της ημέρας, αλλά και της νύχτας, περάσεις από μπροστά της, αυτή η «μαντάμ», με τις ρετρό, ρομαντικές πινελιές σε κάθε της λεπτομέρεια, δε θα σε αφήσει εύκολα σε ησυχία. Με φρεσκοαλεσμένους καφέδες, brunch και all day menu από το πρωί, έπειτα με τα πρώτα after office ποτά και στον επίλογο, πλέον, της ημέρας, με απολαυστικά cocktails και socializing μέχρι αργά το βράδυ. Δεν είναι άλλωστε τυχαία και η neon επιγραφή που μας υποδέχεται απέναντι ακριβώς από την είσοδο και η οποία φροντίζει να μας υπενθυμίζει, με διάθεση χαλαρή, χιουμοριστική και ανεπιτήδευτη, «Come for gossip, stay for drinks». Ειδικά το βράδυ, όταν όλη η δράση περνά μπροστά και γύρω από την αψιδωτή μπάρα της, η αίσθηση ότι οι νύχτες στο Παγκράτι έχουν πάντα μία ενδιαφέρουσα ιστορία να μας πουν, μας κρατά σε επαγρύπνηση για όλα τα ωραία που μπορεί να ακολουθήσουν.
Ερατοσθένους 12, Παγκράτι, τηλ. 210 7019785
Shake’n Bake
Ανεβάζει ρολά πολύ νωρίς το πρωί για να εξυπηρετήσει τους βιαστικούς περαστικούς, λίγο πριν πάνε στη δουλειά τους, με μοσχοβολιστούς καφέδες SAMBA και με αφράτα τσουρέκια. Τα πολυσυζητημένα, πλέον, Tsourekone του (τσουρέκι και panettone σε ένα προϊον) είναι πάντα μία πολύ καλή αφορμή για να κάνουμε ένα πέρασμα, ακόμα και αν είναι σύντομο, από τη βιτρίνα του Shake’ n’ Bake, ώστε να δούμε τί καινούργιο έχει κυκλοφορήσει από την τελευταία μας επίσκεψη. Tsourekone με γέμιση apple pie, πραλίνα, τσουρεκόνε σε cinnamon roll, αλλά και σε νόστιμες αλμυρές εκδοχές (με μοτσαρέλα και σάλτσα ντομάτας ή με τυρί τσένταρ και μπέικον) που επίσης φέρνουν χαμόγελα ευχαρίστησης στα πρόσωπά μας. Στα συν και το ότι, στο ψυγείο του ανακαλύπτουμε εναλλακτικά αναψυκτικά bio χωρίς συντηρητικά και ζάχαρη.Ερατοσθένους 11, Παγκράτι, τηλ. 211 0011256
Nob burger
Smashed burgers δια χειρός Βαγγέλη Λεούση σε ένα νεοεισερχόμενο στέκι στην πιάτσα της Ερατοσθένους, στη γωνία ακριβώς με το στενό της Φωκιανού. Σε αυτό το μικρό και minimal burger spot που λειτουργεί κυρίως στη φιλοσοφία του take away και του delivery (στριμώχνει ελάχιστες θέσεις πίσω από την ψηλή τζαμαρία του) απολαμβάνουμε ένα εξίσου minimal αλλά προσεχτικά δομημένο μενού: Πέντε προτάσεις σε burgers (Cheeseburger, Wagyu, Brisket, Chicken buttermilk και Vegetarian με μπιφτέκι ρεβιθιού-μανιταριού), δύο σαλάτες (Coleslaw, vegetarian), λίγα ορεκτικά, πατάτες τηγανιτές (classic και «βραχάκια» με διάφορες sauces) και για το τέλος, fondant σοκολάτας.
Ερατοσθένους 3 και Φωκιανού, Παγκράτι, τηλ. 210 7526173
Ομπρέλα cafe
Μαγαζί γωνία με ψηλές περιμετρικές τζαμαρίες που μας επιτρέπουν ανεμπόδιστη θέα στην περατζάδα της Ερατοσθένους, καθώς απολαμβάνουμε με ηρεμία καφέδες, brunch και φυσικά κρασιά από ελληνικούς αμπελώνες. Minimal ντεκόρ με ζωηρές arty πινελιές και με αισθητική που χαρίζει τη ζεστασιά της σπιτικής φιλοξενίας. Πιάνουμε θέση μέσα, στη χαλαρή και ανεπιτήδευτη σάλα του ή έξω, καιρού επιτρέποντος, στο φαρδύ πεζοδρόμιο της Ερατοσθένους και ξεκινάμε νόστιμα τη μέρα μας με αυγά σε διάφορες εκτελέσεις (ποσέ, τηγανιτά, στραπατσάδα ή με χόρτα τσιγαριστά), εμπνευσμένα σάντουιτς (με αρνί Madras, μοσχαρίσιο μπούτι ή τηγανιτό κοτόπουλο), σπιτικά κέικ, σαλάτες και φρεσκοστυμμένους φυσικούς χυμούς.
Ερατοσθένους 21, Παγκράτι, τηλ. 213 0470388
Το Λούβρον
Ιστορικό all day στέκι με στιβαρό παρελθόν στην περιοχή από το 1937 που επανασυστήνεται εκμοντερνισμένο, στη new age εκδοχή του. Το βρίσκουμε ακριβώς απέναντι από το Μουσείο Γουλανδρή και λίγα μόλις βήματα μακριά από το Καλλιμάρμαρο.
Εδώ, η χαρισματική ομάδα του It’s a Βίλατζ και της Στέπας που βρίσκεται πίσω από όλο αυτό το εγχείρημα, φρόντισε ώστε να διατηρηθεί στο ακέραιο η αυθεντική εικόνα του παλιού αθηναϊκού καφενείου, αν και δε γύρισε την πλάτη σε αναγκαίους πλην όμως εύστοχους, νεωτερισμούς. Έτσι, λοιπόν, το πρωί μας καλημερίζει στη δροσερή ρετρό αυλή του με specialty καφέδες (Qalita Unica), έπειτα μας κρατά σε εγρήγορση με τους «πειραγμένους» ελληνικούς μεζέδες του και καθώς η μέρα φεύγει, μας χαλαρώνει με παγωμένες μπύρες και με τα πρώτα signature cocktails της βραδιάς, σε ένα περιβάλλον που θυμίζει παλιά, καλή αστική γειτονιά.
Ερατοσθένους 6, Παγκράτι, τηλ. 210 7016594
Tap 27
Craft μπίρες, εγχώριων και διεθνών μικροζυθοποιών σε έναν μικρό αλλά νεανικό και παρεϊστικο χώρο που αποπνέει ατμόσφαιρα καθαρόαιμης αγάπης για την κουλτούρα της μπύρας. Εμπνευστές και δημιουργοί αυτού του ενδιαφέροντος taproom, οι brewers Παναγιώτης Κρίκης (Mustaki Νomad Brewing) και Κώστας Πασχίδης (Alea Brewing Co.), που ένωσαν τις γνώσεις τους για τον ζύθο κι έστησαν ένα πολύ ενδιαφέρον project. Δώδεκα φρέσκες μπύρες (κυρίως Ελλήνων μικροζυθοποιών), εκ τω οποίων οι 6 σταθερές και πάνω από 50 διαφορετικές επιλογές σε μπουκάλι, μας δίνουν το έναυσμα για βραδινά ραντεβού στην Ερατοσθένους. Και όλα αυτά, υπό τους ήχους rock, garage και punk rock επιλογών που έρχονται σε ισορροπία με τη διάθεσή μας.
Ερατοσθένους 27, Παγκράτι, τηλ. 210 7516849
B&E Goulandris Café-Restaurant
Η γαστρονομική γωνιά του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή στο Παγκράτι που λειτουργεί υπό την επιμέλεια της έμπειρης ομάδας του Δειπνοσοφιστηρίου, προσφέροντας πρωινό, brunch, μεσημεριανό αλλά και snacks, γλυκά, καφέδες και ποτά. Το μενού υπογράφει ο executive chef Δημήτρης Σκαρμούτσος ενώ την επιλογή των κρασιών έχει αναλάβει ο γνωστός σομελιέ Άρης Σκλαβενίτης.
Το βρίσκουμε «κρυμμένο» μεταξύ του ισογείου και του πρώτου ορόφου του μουσείου, σε έναν προσεγμένο χώρο με διακριτικό design που μας δίνει την ευκολία να απολαύσουμε με γαλήνη και ηρεμία τον καφέ ή το φαγητό μας. Κάνοντας, λοιπόν διάλειμμα από την περιήγησή μας στα εκθέματα του μουσείου, μπορούμε να δοκιμάσουμε περιποιημένα πρωινά με αυγά, bagels και pancakes, τάρτες, πίτες και γλυκά συνοδεία ροφημάτων, καφέδων αλλά και επιλεγμένων κρασιών από ελληνικούς αμπελώνες. Ενδιαφέρον εμφανίζει και το vegan menu με αρκετές προτάσεις σε ζύμες και σε σοκολατένια γλυκά με βιολογικές πρώτες ύλες.
Ερατοσθένους 13, Παγκράτι (Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή), τηλ. 210 7562895