Είτε είστε από εκείνους που θα πιουν έναν καφέ το μεσημεράκι, είτε θα θελήσουν να τιμήσουν το μεσημεριανό τραπέζι, μετά την μαθητική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, το κέντρο της Αθήνας και οι περιοχές κοντά στο Σύνταγμα, προσφέρουν επιλογές για κάθε διάθεση – από ιταλικές πίτσες και σπιτικά μαγειρευτά, μέχρι vegan brunch και cookies με παγωτό.

Συγκεντρώσαμε μερικές δοκιμασμένες στάσεις για μετά την παρέλαση: εκεί όπου το φαγητό συναντά την παρέα, χωρίς βιασύνη, όπως ταιριάζει σε μια Τρίτη με γιορτινή διάθεση και άρωμα Αθήνας.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Anäna
Για καφέ στην στοά με την γυάλινη οροφή παρέα με vegeterian και vegan αλμυρές και γλυκές προτάσεις. Εξαιρετικά ισορροπημένο το blend που σερβίρουν.

Πραξιτέλους 33, Αθήνα, τηλ.: 211 1151788

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Warehouse (@warehouse_project)

Warehouse
Από τα κλασικά στέκια για καφέ στα Εξάρχεια που εδώ και χρόνια παραμένει ψηλά στις προτιμήσεις μας, ενώ προσφέρει νόστιμες επιλογές σε γλυκά και brunch, αλλά και μενού φαγητού όσο περνά η ώρα.

Βαλτετσίου 21,  Εξάρχεια, τηλ.: 215 5408002

Armando
Αν μετά την παρέλαση θέλετε μια στάση με ιταλική αύρα, το Armando, το οποίο ειδικά για σήμερα ανοίγει στις 2 το μεσημέρι, ενώ αργότερα έχει ετοιμάσει και πάρτι με μουσική, είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες σχετικά νέες αφίξεις. Η πίτσα του έχει ήδη αποκτήσει φανατικό κοινό, με το χαρακτηριστικό μπλε κουτί με τον «Άγιο Μαραντόνα» να έχει γίνει σχεδόν συλλεκτικό.

Δομικάζουμε ένα ζυμάρι ναπολιτάνικου τύπου, με γλυκόξινη, ισορροπημένη σάλτσα και ευφάνταστους συνδυασμούς: όπως την Pepperoni με μέλι και sriracha ή τη Mortadella με φιστίκι, πραλίνα φιστικιού και ρόκα. Μια σύγχρονη εκδοχή της ιταλικής πίτσας, με ουσία, χαρακτήρα και πολύ καλή γεύση.

Σαλαμίνος 43, Μεταξουργείο

12 πιάτα
Αν θέλετε ένα κλασικό, ελληνικό τραπέζι με φινέτσα και νοστιμιά, η νέα ταβέρνα «12 Πιάτα» στη Ρόμβη (Ρόμβης 9, Σύνταγμα) είναι ό,τι πρέπει. Ο σεφ Παύλος Κυριάκης, βραβευμένος με αστέρι Michelin, συνεργάζεται με τον Νίκο Ραμπούση και υπογράφουν μια κουζίνα που ισορροπεί όμορφα ανάμεσα στο παραδοσιακό και το σύγχρονο. Το μαγαζί έχει ατμόσφαιρα παλιάς αθηναϊκής ταβέρνας, με λευκά τραπεζομάντηλα, μωσαϊκό δάπεδο και ρετρό λεπτομέρειες, και προσφέρει τίμιο ελληνικό φαγητό: αρνίσια παϊδάκια, γύρο και κεμπάπ από μικρές φάρμες, ψητή τυροκαυτερή, στριφτόπιτα με μυρωδικά, αλλά και έναν εξαιρετικό μουσακά σε πήλινο σκεύος. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα αμπελοφάσουλα με λαδολέμονο και κατσικίσιο τυρί, και να κλείσετε με ένα κομμάτι μωσαϊκό με αλμυρή καραμέλα — νοσταλγικό και σύγχρονο μαζί, όπως και όλη η εμπειρία του «12 Πιάτα».

Ρόμβης 9, Αθήνα, Σύνταγμα, τηλ: 2103317215

Νικήτας
Αν μετά την παρέλαση σας βγάλει ο δρόμος προς το Ψυρρή, κάντε μια στάση στον Νικήτα (Αγίων Αναργύρων 19), μια από τις πιο αυθεντικές ταβέρνες της Αθήνας, που σερβίρει από το 1967. Η Σοφία και ο Τάκης, δεύτερη γενιά της οικογένειας, συνεχίζουν την παράδοση του πατέρα τους, κρατώντας ζωντανό το πνεύμα της κλασικής αθηναϊκής ταβέρνας. Το φαγητό είναι απλό, σπιτικό και καλοφτιαγμένο: μπιφτέκια, κοντοσούβλι, σουτζουκάκια, αλλά και μαγειρευτά όπως μοσχαράκι λεμονάτο ή με μελιτζάνες. Μαζί, πατάτες κομμένες στο χέρι, φάβα, αλοιφές και φυσικά χωριάτικη, όπως επιβάλλει το παραδοσιακό τραπέζι.

Αγίων Αναργύρων 19, Ψυρρή, τηλ.: 210 3252591

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη K.S. Dines (@ks.dines)

My Cookie Dough Athens
Αν μετά την παρέλαση ψάχνετε κάτι γλυκό για να ολοκληρώσετε τη μέρα σας, στο My Cookie Dough Athens κοντά στη Μητροπόλεως, θα βρείτε τα πιο μαλακά, ζεστά μπισκότα της πόλης – αυτά που έγιναν viral στο Λονδίνο και τώρα κάνουν καριέρα και στην Αθήνα. Τα freshly baked soft cookies σερβίρονται με βελούδινο παγωτό μηχανής, δημιουργώντας εκείνη τη λαχταριστή αντίθεση ζεστού και κρύου. Από τα αγαπημένα, το Lotus με πραλίνα μπισκότου και το Φιστίκι με κρεμώδη πραλίνα φιστικιού, ενώ οι πιο φανατικοί των γλυκών θα εκτιμήσουν τα Stacks, έναν πληθωρικό συνδυασμό cookie που ”παρελαύνουν” το ένα πάνω στο άλλο.

Πετράκη 7, Αθήνα, τηλ. 21 0321 0312

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Hygge (@hygge.athens)

Hygge
Ψηλά στην Ιπποκράτους, στα Εξάρχεια, το Hygge φέρνει λίγη σκανδιναβική θαλπωρή στην πόλη. Πίσω από τον φούρνο-καφέ βρίσκεται μια Σουηδή από την Ουψάλα, που έστησε έναν χώρο φωτεινό και ήσυχο, με τη μυρωδιά του φρεσκοψημένου ψωμιού να πλανάται παντού. Στο ανοιχτό εργαστήριο ετοιμάζουν καθημερινά πλεχτά ζυμαράκια με κάρδαμο, αφράτα σέμλα με σαντιγί και ψωμιά προζυμένια που μεταμορφώνονται σε καλοφτιαγμένα σάντουιτς. Το πιο σκανδιναβικό πιάτο του μενού είναι το σκάγκεν, με γαρίδες, μαγιονέζα, άνηθο και πίκλες κρεμμυδιού, ενώ για πιο ήρεμο ξεκίνημα υπάρχει αβγό με αβοκάντο, ψωμί της επιλογής σου και σπιτική μαρμελάδα. Δοκίμασε οπωσδήποτε το Everyday Danish Rye, ψωμί φόρμας με σίκαλη, γιαούρτι, κράνμπερι και λίγο μέλι, και συνόδεψέ το με καλό καφέ ή τσάι Paloma από τη Σουηδία. Μια μικρή γωνιά βόρειας Ευρώπης με αθηναϊκή καρδιά.

Ιπποκράτους 192, Νεάπολη Εξαρχείων

Δείτε επίσης:

41 ταβέρνες στο κέντρο της Αθήνας για όσους αναζητούν αυθεντική ελληνική κουζίνα