Τα γεμιστά ζυμαρικά της Ιταλίας έχουν πολλά ονόματα, ανάλογα με το σχήμα και την περιοχή όπου φτιάχνονται. Ολα όμως είναι εξίσου διάσημα!
Tα γεμιστά ζυμαρικά (pasta ripiena), κάποτε αριστοκρατικό πιάτο, εξακολουθούν να παρασκευάζονται χειροποίητα σε όλη την Ιταλία. Θα μπορούσαμε να τα ονομάσουμε ραβιόλια – όπως τα πρώτα καταγεγραμμένα που χρονολογούνται τον 13ο αιώνα. Αλλά σε περιφερειακό επίπεδο, αυτά τα ζυμαρένια πακετάκια που περιέχουν λαχανικά, κρέας, ψάρι ή τυρί έχουν διαφορετικά ονόματα, ακόμη κι αν η ιδέα –δύο φύλλα ζύμης λεπτής σαν χαρτί που κρύβουν μια γέμιση, βράζουν και σερβίρονται σε σάλτσα– είναι η ίδια. «Τα μέρη της ζύμης όπου τα άκρα πιέζονται μαζί για να σφραγίσουν τη γέμιση έχουν διπλάσιο πάχος από την υπόλοιπη, έτσι στο στόμα θα υπάρχει μια σειρά υφών, από μαλακό έως λαστιχωτό, με την ταυτόχρονη αντίθεση της γέμισης και το λιωμένο βούτυρο με την παρμεζάνα να προσθέτουν στην τελική αισθητική πολυπλοκότητα», γράφει ο Gillian Riley στο «The Oxford Companion to Italian Food». Εάν αναζητήσετε σε έναν χάρτη της Ιταλίας τις πολλές τοπικές παραλλαγές τους, θα παρατηρήσετε ότι όλες βρίσκονται κυρίως στον Βορρά και είναι σχεδόν ανύπαρκτες στον Νότο. Ένας λόγος είναι η χρήση αβγών στα ζυμαρικά, τα οποία θα βρείτε στον ίδιο χάρτη από τα κεντρικά της χώρας και προς τα βόρεια. Τα αβγά δίνουν στη ζύμη ελαστικότητα, που σημαίνει ότι γίνεται πολύ, πολύ λεπτή, λυγίζει, διπλώνει και σφραγίζεται!
Δείτε επίσης
Πώς να βράσετε σωστά τα ζυμαρικά και να ετοιμάσετε νόστιμες σάλτσες
Βάζουμε τα ζυμαρικά στο φούρνο
Κανελόνια: 6 super συνταγές για τέλεια μαγειρέματα