Είτε το πούμε μπορστ είτε το πούμε μπορς, αυτή η παντζαρόσουπα με το μοσχαράκι, παραμένει αγαπημένο και παραδοσιακό πιάτο όλων των Σλαβικών χωρών, αλλά με την Ουκρανία να θεωρείται η πιθανότερη γενέτειρά της.
Αυτή η σούπα καταναλώνεται και κρύα και ζεστή. Υπάρχουν εκδοχές της όπου ο ζωμός της είναι αραιός και διαυγής, αλλά και εκδοχές της όπου ο ζωμός της έχει περισσότερο σώμα και πυκνότητα.
Η γλύκα του παντζαριού ισορροπεί με τη γεύση του κβας. Πρόκειται για αλκοολούχο ποτό, όπως η μπίρα, που προκύπτει από τη ζύμωση ψωμιού. Αυτό το ποτό μπορεί να αντικατασταθεί από ξίδι και λεμόνι, για παρόμοιο αποτέλεσμα.
Η σούπα, εκτός από το παντζάρι που της δίνει και το χαρακτηριστικό της χρώμα, περιέχει διάφορα λαχανικά, ρίζες και μπόλικο λάχανο. Επίσης, μπορεί να θεωρηθεί και μια κάπως διαφορετική μοσχαρόσουπα, αφού τις περισσότερες φορές περιέχει και μοσχάρι.
Σερβίρεται με σάουρ κριμ (ξινόκρεμα), η οποία μπορεί να αντικατασταθεί με κεφίρ, ή παρέα με πιροσκί γεμιστά με μοσχάρι και κρεμμύδι.
Η χορτοφαγική της εκδοχή περιέχει ζωμό από άγρια μανιτάρια, ενώ η Πολωνική της εκδοχή, συνοδεύεται με ντάμπλινγκς γεμιστά με μανιτάρια, τα λεγόμενα ούσκα.
Δείτε επίσης:
Τι συμβαίνει με το λάδι λόγω Ουκρανίας – Φόβοι για ελλείψεις στα ράφια
#CookForUkraine: Διεθνής καμπάνια ευαισθητοποίησης μέσω της μαγειρικής
Tέλεια πατατοσαλάτα από την Ουκρανία με 4 υλικά