Ξέρουμε, όταν ακούτε για μεξικάνικο σας έρχονται αμέσως στο μυαλό τάκος, fajitas και γενικά τα άπαντα της τορτίγιας. Η μεξικάνικη κουζίνα όμως δεν εξαντλείται σε αυτές τις κατά τα άλλα πεντανόστιμες πιτούλες, αλλά έχει και άλλες νόστιμες σπεσιαλιτέ που αξίζει να γνωρίσετε και να δοκιμάσετε.
Albondigas – οι λαχταριστοί κεφτέδες
Η συνταγή εντοπίζεται στις περισσότερες ισπανόφωνες περιοχές ανά τον κόσμο, προσαρμοσμένη ανάλογα με τις τοπικές διατροφικές ιδιαιτερότητες. Φτιάχνονται κυρίως από βοδινό και χοιρινό κρέας και μαγειρεύονται σε μια μεγάλη ποικιλία από σάλτσες από ντομάτα και σκόρδο μέχρι σάλτσες από αμύγδαλο. Οι Μεξικανοί τους γεμίζουν με αβγό και τους σερβίρουν σε έναν ελαφρύ ζωμό ή σάλτσα από πιπεριά chipotle, ενώ στην Ισπανία κάθε τάπας μπαρ που σέβεται τον εαυτό του, τους συμπεριλαμβάνει στον κατάλογό του.
Huevos rancheros – τα πιο τέλεια πικάντικα αβγά
Η βασική εκδοχή του πιάτου αποτελείται από αβγά που σερβίρονται πάνω σε μεξικάνικες τορτίγιες με καυτερή σάλτσα ντομάτας. Συνοδεύονται από φασόλια, μεξικάνικο πικάντικο ρύζι και φέτες αβοκάντο ή γουακαμόλε. Μερικοί πάλι, αντικαθιστούν τη σάλτσα ντομάτας με πάστα από τσίλι ή σάλτσα enchilada, την πίτα καλαμποκιού με σταρένια. Όσοι προτιμούν μεγαλύτερη ποικιλία πάλι, επιλέγουν τα huevos divorciados, που σερβίρονται στο ίδιο στυλ αλλά με δύο διαφορετικές σάλτσες, με τη salsa roja picante με ντομάτα, τριμμένο κρεμμύδι, σκόρδο και τσίλι και τη salsa verde από tomatillos (είδος πράσινης ντομάτας) να είναι οι πιο συνήθεις επιλογές.
Δείτε τη συνταγή για huevos rancheros ΕΔΩ.
Cemita – το σάντουιτς που θέλετε να δοκιμάσετε!
Cemita ονομάζεται ένα στρογγυλό ψωμάκι που φτιάχνουν στο Μεξικό και όπως συμβαίνει με το arepa της Βενεζουέλας, έτσι ονομάζεται και το ίδιο το σάντουιτς που φτιάχνεται με αυτό το ψωμί. Το γνωστό και ως cemita poblana (το οποίο λόγω σχήματος θυμίζει και burger) συνήθως περιέχει κάποιο κρέας, τυρί, αβοκάντο, κρεμμύδια και κάποια σάλτσα. Απλά τέλειο!
Enchiladas – το μεξικάνικο “βρώμικο” τα σπάει
Εντάξει, είχαμε πει ότι δεν θα ασχοληθούμε με τορτίγιες, αλλά πώς να αντισταθείς στο πιο δημοφιλές street food στο Μεξικό, τις enchiladas δηλαδή; Για να ξέρετε, το μεξικάνικο φαγητό είναι ένα κι ένα για να ξεπεράσει κάποιος το hangover. Αν δεν ξέρουν στη χώρα της τεκίλας, τότε που; Την επόμενη φορά λοιπόν, δοκίμασε enchiladas με κοτόπουλο ή αλλιώς τορτίγιες γεμιστές με κοτόπουλο, πικάντικη σάλτσα τσίλι, λιωμένο τυρί και κόλιανδρο, που τυλίγονται σε ρολά και ψήνονται στον φούρνο.
Δείτε τη συνταγή για εντσιλάδας με κοτόπουλο ΕΔΩ.
Bizcochitos – μπισκοτάκια δηλαδή
Στο Μεξικό λατρεύουν τα βουτυράτα μπισκότα με κανέλα και γλυκάνισο, που κόβουν συνήθως σε σχήμα αστεριών. Έγιναν γνωστά από τους Ισπανούς μετανάστες κατά τον 16ο αιώνα και είναι από τα πλέον δημοφιλή μπισκότα, τόσο για κάθε μέρα όσο και για θρησκευτικές γιορτές (π.χ. τα Χριστούγεννα) αλλά και για γάμους και βαφτίσεις. Εκτός από αστέρια, ανάλογα με την περίσταση προσφέρονται και σε σχήματα όπως διαμάντια ή δέντρα. Σημειώνεται ότι το 1989 τα bizcochitos καθιερώθηκαν επίσημα ως συνταγή της πολιτείας του Νέου Μεξικού.
Café de Olla – ο πιο αρωματικός καφές
Και αφού πιάσαμε τα μπισκοτάκια, ας δοκιμάσουμε και τον μεξικάνικο καφέ. Εμείς, που λέτε, βάζουμε κανέλα σε σκόνη πάνω στο αφρόγαλα, στο Μεξικό πάλι βάζουν ένα ολόκληρο ξύλο κανέλας να σιγοβράσει με τον καφέ τους, γνωστό και ως Café de Olla. Το δεύτερο υλικό πάλι, που κάνει τον συγκεκριμένο καφέ να ξεχωρίζει, είναι η προσθήκη ακατέργαστης ζάχαρης, ενώ το σερβίρισμά του γίνεται απαραιτήτως σε πήλινη κούπα, που, σύμφωνα με τους Μεξικανούς, αναδεικνύει τη γεύση του καφέ.
Margarita – ο ιδανικός επίλογος
Αφού δοκιμάσαμε από φαγητά μέχρι γλυκά και καφεδάκι, είναι ώρα για την καλύτερη σπεσιαλιτέ του Μεξικό, την Margarita! Σύμφωνα με την ιστορία, το διάσημο κοκτέιλ δημιουργήθηκε είτε από μία κοσμική κυρία από το Τέξας που βρέθηκε κάποτε στο Ακαπούλκο και σε ένα από τα πάρτι που διοργάνωνε θέλησε να δροσίσει τους καλεσμένους της με κάτι διαφορετικό, είτε κάποιος bartender στην Τιχουάνα θέλησε να εντυπωσιάσει τη Ρίτα Χέιγουορθ (Margarita Cansino) δημιουργώντας ένα ποτό με το όνομά της! Ανεξάρτητα από το ποιος τελικά το εμπνεύστηκε και πώς έγινε συνώνυμο με την πόλη του Μεξικό, η Μargarita είναι σίγουρα το κορυφαίο σε πωλήσεις cocktail με τεκίλα παγκοσμίως. Όσο για το πώς σερβίρεται αυτό το ιδιόμορφο αποτέλεσμα της μίξης τεκίλα, cointreau και χυμού από λάιμ, ένα κλασικό ποτήρι για cocktail με αλάτι στο χείλος του είναι ό,τι πρέπει.
Τώρα το καλοκαίρι αξίζει να δοκιμάσετε και μια frozen margarita με ροδάκινο.