Οι κλασικές γαλλικές συνταγές είναι από τις πιο απολαυστικές και ταυτόχρονα εντυπωσιακές, που μπορείτε να προσθέσετε στο μαγειρικό ρεπερτόριό σας.
Είτε πρόκειται για μια τέλεια ομελέτα που θα φτιάξετε αποκλειστικά για εσάς, για πρωινό ή βραδινό, είτε για ένα πληθωρικό μοσχαράκι μπουργκινιόν για το τραπέζι με φίλους, αυτά τα γαλλικά πιάτα αξίζει να τα μάθετε και φυσικά, να τα φτιάχνετε συχνά. Θα σας αρέσουν πολύ!
1. Κασουλέ (Cassoulet)
Πλούσιο φαγητό κατσαρόλας που συνδυάζει λευκά φασόλια με κρέας (συνήθως πάπια, χοιρινό, λουκάνικα ή χήνα). Υπάρχουν πολλές τεχνικές που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί αυτή η συνταγή, από το μούλιασμα των φασολιών και το καρύκευμα του κρέατος, μέχρι να επιτύχετε το ιδανικό μέλωμα στη σάλτσα. Το να βρείτε τις ισορροπίες και να τελειωποιήσετε τις τεχνικές σας σε κάθε βήμα είναι εξαιρετικά σημαντικό για να γίνει το κασουλέ απολύτως επιτυχημένο.
Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ.
2. Μοσχαράκι μπουργκινιόν (Bœuf bourguignon)
Το μοσχαράκι Βουργουνδίας είναι ένα από τα πιο κλασικά πιάτα της γαλλικής κουζίνας και μία τέλεια επιλογή για ένα τραπέζι με οικογένεια και φίλους. Επιπλέον, σας δίνει την ευκαιρία να αξιοποιήσετε ένα ανοιγμένο μπουκάλι κόκκινο κρασί, που δεν είχατε σκοπό να πιείτε. Θυμηθείτε να σερβίρετε και στον εαυτό σας ένα ποτήρι κρασί βέβαια, για να το απολαύσετε όσο θα περιμένετε το μοσχαράκι να μαγειρευτεί…
Θέλει το χρόνο του, καθώς απαιτεί μαγείρεμα για 2-3 ώρες στον φούρνο, όμως το αποτέλεσμα δικαιώνει τον κόπο και την αναμονή. Μπορεί να σερβιριστεί με πατάτες ή ζυμαρικά και εάν περισσέψει δεν ανησυχείτε, αφού την επόμενη μέρα είναι ακόμη πιο γευστικό.
Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ.
3. Σουφλέ (Soufflé)
Souffler στα γαλλικά σημαίνει «φυσάω, αναπνέω». Και το σουφλέ, έμπνευση γαλλική του 18ου αιώνα, είναι ένα σύννεφο λεπτεπίλεπτης και εύθραυστης νοστιμιάς. Πρόκειται για το γαλλικό πιάτο που όλοι πρέπει να μάθουν, είτε στην αλμυρή είτε στη γλυκιά εκδοχή του. Το μυστικό όλης της επιτυχίας του βρίσκεται στο φούσκωμα και όποιος το καταφέρει, μπορεί να θεωρείται master στην κουζίνα! Για να το πετύχετε χρειάζεται αφενώς προσοχή στην παρασκευή και στο ψήσιμο και αφετέρου, πολλές πολλές προσπάθειες.
Δείτε τη συνταγή για γαλλικό σουφλέ τυριού ΕΔΩ.
Δείτε τη συνταγή για γλυκό σουφλέ με λικέρ Grand Marnier ΕΔΩ.
4. Κρεμμυδόσουπα (Soupe à l’oignon)
Τίποτα δεν μοιάζει πιο γαλλικό από ένα μπολ με ζεστή κρεμμυδόσουπα. Μπορεί να σκέφτεστε ότι είναι ένα πιάτο που θα δοκιμάζατε κυρίως σε ένα γαλλικό εστιατόριο, είναι όμως μια συνταγή που αξίζει να φτιάχνετε και στο σπίτι. Τι χρειάζεστε; Μόνο μπόλικα κρεμμύδια, που θα καραμελώσετε με υπομονή, κόκκινο κρασί, ζωμό βοδινού, τα σωστά μπαχαρικά για άρωμα και για το σερβίρισμα, ψημένες φέτες ψωμιού, που από πάνω θα βάλετε ένα πικάντικο τυρί και θα τις ψήσετε ξανά, μέχρι το τυρί να λιώσει. Η ευωδία αυτή της σούπας και μόνο, αρκεί για να σας ανοίξει την όρεξη!
Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ.
5. Ομελέτα (Omelette)
Τα αυγά είναι ο τέλειος και φθηνότερος τρόπος για να εξασκηθείτε πάνω σε μαγειρικές τεχνικές. Υπάρχει ο σωστός τρόπος να σπάσετε τα αυγά, το εξάρτημα που σας βολεύει περισσότερο για να τα χτυπήσετε (από αυγοδάρτη μέχρι πιρούνι), τα καρυκεύματα που θα σας δώσουν τη γεύση που προτιμάτε και φυσικά τις ιδανικές αναλογίες τους, το πώς θα ζεστάνετε το τηγάνι, πότε θα προσθέσετε το βούτυρο (γαλλική συνταγή χωρίς βούτυρο γίνεται;) και πότε θα είναι έτοιμη η ομελέτα να βγεί από το τηγάνι. Η γαλλική ομελέτα λοιπόν, γίνεται κυρίως με βούτυρο, τυρί, φρεσκοκομμένα μυρωδικά (όπως εστραγκόν και μαϊντανό), ενώ συχνά τη δοκιμάζουμε και με μανιτάρια. Η διαφορά της με τις περισσότερες συνταγές είναι ότι δεν την γυρίζετεε για να ψηθεί και από τις δύο πλευρές, αλλά μόλις ψηθεί από κάτω το αβγό, με τη βοήθεια μιας σπάτουλαςμ αναδιπλώνετε την ομελέτα σε μισοφέγγαρο και την σερβίρετε ζεστή.
Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ.
6. Ολαντέζ (Hollandaise)
Εντάξει, δεν πρόκειται για πιάτο αλλά για σάλτσα. Τι σάλτσα όμως, αφού είναι η ιδανική γαρνιτούρα για κρέας, ψάρια, θαλασσινά και λαχανικά στη γαλλική κουζίνα. Την έχετε δοκιμάσει σίγουρα σε κάποιο brunch, αφού είναι βασικός πρωταγωνιστής στα αυγά Benedict και αξίζει να μάθετε να τη φτιάχνετε και εσείς στο σπίτι, για να κάνετε κάθε πιάτο ξεχωριστά γευστικό. Είναι σχετικά απλή στην παρασκευή της και χρειάζεται λίγα υλικά, ενώ καθορίζει την τελειότητα μεταξύ λιπαρότητας, αλμυρότητας και οξύτητας.
Δείτε τα μυστικά για την Hollandaise ΕΔΩ.
7. Τάρτα Τατέν (Tarte Tatin)
Σύμφωνα με την ιστορία, η δημιουργία της tarte tatin είναι ένα τυχαίο μαγειρικό δημιούργημα με μήλα που καραμέλωσαν κατά λάθος. Σήμερα, παραμένει ένα από τα πιο διάσημα γαλλικά γλυκά, που είναι και πολύ εύκολο στην παρασκευή του, άρα μπορείτε να φτιάχνετε ανάποδη μηλόπιτα συνέχεια, όταν τα μήλα είναι στην εποχή τους. Αν μάλιστα την φτιάξετε με έτοιμο φύλλο σφολιάτας, η μισή δουλειά έχει τελειώσει. Η σάλτσα καραμέλας σε συνδυασμό με μήλα (ή αχλάδια), καθιστούν την tarte tatin ένα ρουστίκ επιδόρπιο που αξίζει να ξέρετε πώς να την ετοιμάσετε στο σπίτι.
Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ.
8. Πάπια με πορτοκάλι (Canard à l’orange)
Ένα από τα πιο κλασικά πιάτα της γαλλικής κουζίνας και μία από τις πιο δημοφιλείς συνταγές διεθνώς. Μπορεί στην Ελλάδα να μην μαγειρεύουμε συχνά πάπια, ωστόσο, αυτή η συνταγή θα σας κερδίσει με την νοστιμιά της, με το πορτοκάλι να εξισοροπεί τέλεια τη λιπαρή γεύση της πάπιας. Σημειώστε ότι εάν αγοράσετε μια ολόκληρη πάπια, μπορείτε εύκολα να ετοιμάσετε δύο ξεχωριστά γεύματα. Πρώτον, μπορείτε να φτιάξετε ψητό στήθος πάπιας, που όταν μαγειρευτεί σωστά αποκτάει ένα υπέροχη χρυσή και τραγανή πέτσα και ζουμερό πλούσιο κρέας στο εσωτερικά. Δεύτερον, η πάππια σε μερίδες συνδυάζεται ωραία με λαχανικά και ρίζες, δίνοντας ένα τέλειο γεύμα για το καθημερινό τραπέζι.
Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ.
9. Γλώσσα μενιέρ (Sole Meunière)
Κλασικό γαλλικό πιάτο που προέρχεται από τη Νορμανδία, στη Βόρεια Γαλλία. Η ιστορία μάλιστα θέλει τη συνταγή να βγαίνει από τη σύζυγο ενός μυλωνά, εξού και το όνομα, αφού à la meunière σημαίνει «με τον τρόπο του μυλωνά» ή ακόμα καλύτερα της «μυλωνούς», η οποία αλεύρωνε τη γλώσσα ελαφριά, τη σοτάριζε σε βούτυρο και τη σέρβριρε με σάλτσα βουτύρου-λεμονιού. Με αυτή την συνταγή, σίγουρα θα θέλετε να τρώτε συχνά ψάρι!
Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ.
10. Κοτόπουλο του κυνηγού (Poulet sauté chasseur)
Κλασικό πιάτο της γαλλικής κουζίνας, που συνδυάζει κοτόπουλο και μανιτάρια σε μία πλούσια, κρασάτη σάλτσα. Εάν ψάχνετε μία νόστιμη και εύκολη συνταγή για το οικογενειακό τραπέζι, που να μαγειρεύεται και σε ένα σκεύος, τότε το κοτόπουλο του κυνηγού είναι ακριβώς αυτό που αναζητάτε. Σερβίρετε με πουρέ πατάτας και καλό ζυμωτό ψωμί, για να βουτήξετε στη σάλτσα του και φυσικά, συνοδέψτε το και με ένα καλό, ξηρό λευκό κρασί, σαν αυτό που θα βάλετε στη σάλτσα.
Δείτε επίσης:
Κις Λορέν ή κις προβενσάλ; Εσείς, ποια προτιμάτε;
Κουίζ: Οι περισσότεροι Έλληνες δεν μπορούν να αναγνωρίσουν αυτά τα γαλλικά γλυκά. Εσύ;
Η γαλλική γαστρονομική κουλτούρα