Τις εποχές των παχιών αγελάδων δεν ήταν ιδιαίτερα κομψό να δηλώνεις πως αγαπάς τα σουβλάκια, πολύ περισσότερο δε να δηλώνεις ιδιοκτήτης σουβλατζίδικου. Ωστόσο, ούτε τότε ούτε τώρα, που τα σουβλατζίδικα ανοίγουν σε κάθε γωνιά της πόλης, είναι εύκολο να συστήσουμε σε φίλους, χωρίς δεύτερη σκέψη, τον χώρο που θα πηγαίναμε για πραγματικά καλό σουβλάκι ή γύρο.
Γι’ αυτούς τους λόγους –επειδή είμαι λάτρης του καλού γύρου, σουβλακίου και παραφερναλίων και με ρωτούν συχνά– η απόφαση των αδελφών Κώστα και Γιώργου Τσιλιγκίρη να ασχοληθούν με το λατρεμένο ελληνικό street food με βρήκε σύμφωνη και ενθουσιώδη υποστηρίκτρια του εγχειρήματος. Ετσι, το Τηλέμαχος Barbeque Club είναι πλέον από τον Ιούνιο ένα νέας γενιάς «ψητοπωλείον», το οποίο με μεγάλη ευκολία θα έκανα στέκι για χαλαρές βραδιές αν δεν έπεφτε τόσο μακριά από το σπίτι μου.
Το Zeibekiko παραπέμπει σε παλιά κηφισιώτικη ταβέρνα, με μεγάλο κήπο, δέντρα, μπουκαμβίλιες, μυρωδικά και λουλούδια στα παρτέρια, τραπέζια όπου ρόλο σουπλά παίζουν πλαστικοποιημένες μαυρόασπρες φωτογραφίες του ελληνικού κινηματογράφου και καρέκλες τύπου καφενείου. Ωστόσο τόσο το σέρβις όσο και ο κατάλογος φαγητού και ποτών δείχνουν από την πρώτη στιγμή ότι κάτι διαφορετικό γίνεται εδώ. Η συλλογή με τις μπίρες πρώτα, όπως και η λίστα του κρασιού, που είναι σοβαρή και σερβίρεται όπως πρέπει: σε κολονάτα ποτήρια.
Ευτυχώς πήγα με παρέα και δοκιμάσαμε πολλά, σχεδόν όλο τον κατάλογο. Για αρχή ήρθε η αξέχαστη και από τις καλύτερες της χρονιάς βυζαντινή σαλάτα με ψιλοκομμένο αγγουράκι, ρόδι και ντρέσινγκ με πετιμέζι-λεμόνι και τα λαχματζούν, ελαφρά καυτερά, με βοδινό και αρνίσιο κιμά που συνοδεύονται με ανηθένιο ντιπ γιαουρτιού. Μετά ήρθαν τα ζουμερά, όσο πρέπει καψαλισμένα και σωστά ψημένα καλαμάκια από αρνί και μαύρο χοίρο (Greco negro) με μικρές πίτες και την αγαπημένη μου σάλτσα: παπρικάνα τη λένε, όμως στη Θεσσαλονίκη πάπρικα τη ζητούσαμε και συνόδευε κάθε είδους ψητό, από σουτζουκάκια μέχρι μπριζόλες. Πολύ καλή και η καπνιστή μελιτζανοσαλάτα με ταχίνι.
Και έπειτα ήρθε ο γύρος. Από μαύρο χοίρο ή από πρόβειο κρέας (Agnus Greco), παρότι ο κατάλογος προτείνει και χοιρινό απλό και κοτόπουλο. Οσοι αγαπάτε το είδος θα τους εκτιμήσετε βαθιά, όπως κι εγώ.
Αν πάλι προτιμάτε το σκληροπυρηνικό street food, σερβίρουν και στα όρθια στη μεγάλη μπάρα, δίνουν και take away, θα κάνουν και ντελίβερι.
info
Φραγκοπούλου 22 & Μπότσαρη, Κάτω Κηφισιά, Τηλ. 210 8076680 & 210 8074330, Τιμή: €15-20 το άτομο με μπίρα.