Με απαράμιλλη φυσική ομορφιά, μαγευτικό ηλιοβασίλεμα, ηφαίστειο και μοναδική θέα στο Αιγαίο, η Σαντορίνη αποτελεί πόλο έλξης για εκατομμύρια τουρίστες από όλα τα μέρη του κόσμου. Η αλήθεια είναι πως από την πρώτη στιγμή που θα βρεθεί κάποιος στο νησί θα αισθανθεί αμέσως την ιδιαίτερη ενέργειά του. Εξάλλου, εδώ, ακόμη και οι πιο απλές γεύσεις διαφέρουν από τις κλασικές, αφού το ηφαιστειακό έδαφος χαρίζει στα τοπικά προϊόντα μία ξεχωριστή νοστιμιά, αρκεί να σκεφτεί κανείς τα ντοματίνια και την κάππαρη με τα εκρηκτικά αρώματα, αλλά και τα κρασιά που κατακτούν συνεχώς το δικό τους κοινό.
Μέσα σε όλο αυτό το όμορφο και γευστικό κόσμο του νησιού ήρθε και έδεσε και η αυθεντική ιταλική κουζίνα του Zeffirino στο Radisson Blu Zaffron Resort Santorini. Πρόκειται για γνήσιο ιταλικό εστιατόριο που ξεκίνησε στη Γένοβα το 1939 και που φημίζεται μεταξύ άλλων και για την καλά κρυμμένη οικογενειακή συνταγή για πέστο Τζενοβέζε (pesto Genovese). Πριν λίγες ημέρες, λοιπόν, ταξίδεψα στη Σαντορίνη και το επισκέφθηκα. Ας τα πάρουμε, όμως από την αρχή.
Ταξιδεύοντας για Σαντορίνη
Με αφετηρία την Αθήνα η πτήση για το νησί διήρκεσε λιγότερο από μία ώρα. Από το αεροδρόμιο της Σαντορίνης το Radisson Blu Zaffron Resort -βρίσκεται λίγα βήματα μακριά από το Καμάρι- απέχει μόλις ένα δεκάλεπτο και ένα τέταρτο περίπου από τα Φηρά. Φτάνοντας στο ξενοδοχείο από την πρώτη ματιά διαπίστωσα πως πρόκειται για ένα πλήρως εναρμονισμένο θέρετρο με το νησί. Οι κομψοί θόλοι και οι καμάρες του lobby ακολουθούν το κυρίαρχο αρχιτεκτονικό θέμα της Σαντορίνης. Παράλληλα, ο συνδυασμός φυσικών υλικών όπως του ξύλου με την πέτρα, δημιουργεί μια ατμόσφαιρα με «γήινα» στοιχεία, που σε βάζει απευθείας σε mood διακοπών.
Ο Zeffirino Belloni και η οικογενειακή παράδοση για πέστο Τζενοβέζε
Zeffirino, ένα όνομα με μακρά πορεία στην Ιταλία και όχι μόνο. Για την ιστορία να αναφέρω ότι από το περίφημο Ristorante Zeffirino έχει περάσει μία πληθώρα ανώνυμων αλλά και επώνυμων όπως: Έρος Ραματσότι, Σοφία Λόρεν, Φρανκ Σινάτρα, Λουτσιάνο Παβαρότι, Πάπας Ιωάννης Παύλος ο 2ος, ΜοχάμεντΆλι και πολλοί άλλοι.
Όσον αφορά την οικογενειακή συνταγή για πέστο πέρα από μυστική συνιστά παράλληλα και σημείο αναφοράς στη μαγειρική των Belloni. Η επιτυχία του διά χειρός Luciano Belloni, οφείλεται κυρίως στον τρόπο παρασκευής του. Συναντώντας από κοντά τον Marco Belloni από τη νεότερη γενιά, σεφ και επικεφαλής του Zeffirino, είπε σχετικά: «Η συνταγή είναι τόσο ξεχωριστή. Μπορώ να σας δώσω τα συστατικά και τις αναλογίες, ωστόσο δεν πρόκειται να βγει. Πρέπει να νιώσεις πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να γίνουν οι όποιες προσθήκες». Ενδεικτικό της μυστικότητας που επικρατεί γύρω από το θέμα είναι πως το πέστο της οικογένειας μεταφέρεται έτοιμo σε κάθε εστιατόριό του ανά τον κόσμο.
Δοκιμάζοντας γεύσεις από Γένοβα
Υπάρχουν δύο à la carte εστιατόρια, όπου μπορεί κάποιος να γευματίσει χωρίς φυσικά να είναι πελάτης του ξενοδοχείου, αρκεί να κάνει κράτηση. Πρόκειται για το Zaffron’s trattoria by Belloni και το Zeffirino. Σε όλα τα πιάτα χρησιμοποιούνται χειροποίητα φρέσκα ζυμαρικά, ενώ τα λαχανικά και τα φρούτα προέρχονται από ντόπιους προμηθευτές. Σε ό,τι αφορά τη φιλοσοφία του μενού υπάρχει η αυθεντική πλευρά της ιταλικής γαστρονομίας με μία εσάνς Σαντορίνης, συνδυάζοντας παραδοσιακές συνταγές με τοπικά υλικά.
Ξεκινώντας από νωρίς, το Zaffron’s trattoria by Belloni είναι ουσιαστικά ένα πιο χαλαρό μέρος για φαγητό. Βρίσκεται δίπλα στην πισίνα του ξενοδοχείου και προσφέρει κλασικά ιταλικά πιάτα και επιλογές comfort food. Μία ωραία πρόταση για μεσημεριανές ώρες, όπου μπορεί κάποιος να γευματίσει, διαλέγοντας απλά από τις πίτσες του μενού. Για παράδειγμα, μία από τις πίτσες που μου κέρδισε το ενδιαφέρον ήταν η γνωστή Diavola με μοτσαρέλα και πικάντικα αλλαντικά. Λεπτή ζύμη και έντονη γεύση, που την αισθάνεσαι σε κάθε μπουκιά. Φυσικά, φτάνοντας εδώ δε γίνεται να μη δοκιμάσει κανείς και τα λινγκουίνι με το ξακουστό πέστο. H φημισμένη σάλτσα, είναι καταπράσινη με πλούσια γεύση και με «μεθυστικά» αρώματα.
Zefferino και κοκτέιλ
Το Zefferino είναι και το «επίσημο» εστιατόριο του ξενοδοχείου και βρίσκεται κοντά στην είσοδο. Ανεβαίνοντας τα σκαλιά για το δείπνο υπάρχουν και οι δεκάδες φωτογραφίες με τα διάσημα πρόσωπα που το έχουν επισκεφθεί κατά καιρούς, κάτι που είναι πράγματι εντυπωσιακό (δεν βλέπεις και κάθε μέρα τόσες διασημότητες να πηγαίνουν για ιταλικό). Ο κεντρικός χώρος του εστιατορίου διακρίνεται από σύγχρονη και μίνιμαλ αισθητική, άνετα τραπέζια και χαλαρή μουσική που διαμορφώνουν τις κατάλληλες συνθήκες για να απολαύσει κάποιος το φαγητό του.
Ένα από τα πιάτα που δοκίμασα και ξεχώρισα ήταν το Raviolini al Tucco, μικρά ραβιόλια γεμιστά με μοσχαρίσιο κρέας και σερβιρισμένα σε παραδοσιακή σάλτσα ντομάτας. Ένα τυπικό πιάτο της Γένοβας, που όμως θύμιζε Ελλάδα και έχει την εξήγησή του. Η ντομάτα Σαντορίνης δίνει ένα ξεχωριστό άρωμα σε αυτό το πιάτο, που το κάνει σχεδόν μαμαδίστικο. Βέβαια, αυτή ήταν και η βασική επιδίωξη του Zefferino να σερβίρονται πιάτα που να μην περιέχουν αμέτρητα συστατικά, αλλά να είναι λιτά με ποιοτική πρώτη ύλη, κάτι που η αλήθεια είναι πως το γεύτηκα.
Επίσης, οι γαρίδες σκάμπι με ψητά λαχανικά και με το διάσημο λαρδί της Colonnata ήταν μια πολύ ωραία πρόταση. Φρέσκα υλικά, αρμονικά συνδυασμένα μεταξύ τους φέρνουν το καλοκαίρι σε ένα πιάτο με γεύση όμως και Ιταλίας. Από τα γλυκά η πάβλοβα μαρέγκα με κρέμα βανίλιας και άγρια μούρα ήταν όσο γλυκό όσο έπρεπε, κλείνοντας όμορφα τη βραδιά. Για τα κρασιά υπάρχει 8σέλιδο μενού, με αρκετές ντόπιες ετικέτες.
Τέλος, τα κοκτέιλ φέρνουν την υπογραφή του Σπύρου Κέρκυρα, όπου επιμελείται το κοκτέιλ μενού με την BarSolutions Team Spyros Kerkyras/Likourgos Christothanopoulos. Στον κατάλογο υπάρχουν signature, αλλά και all time classic ποτά, που πιστεύω πως θα καλύψουν τις περισσότερες προτιμήσεις. Ένα καλοκαιρινό βράδυ, μπορεί να κλείσει ιδανικά με μια διαχρονική margatita από το μπαρ ή με ένα green velvet, με βάση τη βότκα και το πράσινο μήλο για όσους αγαπούν τις ξινές γεύσεις.
info
Zeffirino/Trattoria Belloni, Radisson Blu Zaffron Resort, Kαμάρι Σαντορίνη, τηλ. 210 7101100, www.zaffronresort.com
Διαβάστε ακόμη:
Το ιστορικό Ιταλικό εστιατόριο Ζeffirino στη Σαντορίνη
Πέστο Τζενοβέζε: Η προέλευσή του, η εξέλιξή του και η αυθεντική συνταγή
10 λόγοι που κάνουν τη σικελική κουζίνα ξεχωριστή