Ζούμε στην εποχή που ολόκληρος ο πλανήτης αναζητά το τέλειο μπέργκερ. Νόστιμο, ζουμερό, αμαρτωλό, κλασικό ή «πατημένο» (smash), gourmet, εναλλακτικό, απλό ή πληθωρικό. Όποια κι αν είναι τα γούστα μας ένα καλοφτιαγμένο μπέργκερ είναι πάντα εκεί για να τα ικανοποιήσει.
Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για την τάση που έγινε λατρεία και εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο προσφέροντάς μας συνεχώς νέες γευστικές εκπλήξεις. Παρακάτω θα βρείτε 10 σημεία στην Αθήνα και 4 στην υπόλοιπη Ελλάδα με μπέργκερ που αξίζει να δοκιμάσετε.
Birdman
O Άρης Βεζενές έφερε το smash burger στην Αθήνα με τον πιο απλό αλλά και τον πιο βαθιά νόστιμο τρόπο. Potato rolls, φτιαγμένα στο χέρι, αυθεντικό αμερικάνικο τυρί που εισάγεται αποκλειστικά από το Birdman, δύο λεπτά ζουμερά μπιφτέκια από σπάνιες ράτσες βοοειδών, χειροποίητη tonkatsu ketchup και κρεμμύδι. Με δύο λόγια, ο τέλειος συνδυασμός σε απόλυτη ισορροπία. Αν και λίγο τσιμπημένο στην τιμή, αυτό το μπέργκερ αξίζει να το κάνετε «δώρο» στον εαυτό σας αλλά και να το απολαύσετε με φίλους μετά από μια βόλτα στο Σύνταγμα. Οι πιστοί του οπαδοί πάντως είναι πολλοί και επιστρέφουν ξανά και ξανά για να γευτούν τον ορισμό του premium smash burger.
Βουλής 35, Αθήνα, τηλ.: 210 3212 800
Juicy Grill
Πριν κάποια χρόνια το Juicy Grill έκανε όλη την Αθήνα να ταξιδεύει μέχρι τον Χολαργό και να περιμένει σε ατελείωτες ουρές προκειμένου να γευτεί τα burger του. Ευτυχώς τώρα όχι μόνο άλλαξε χώρο, και πήγε σε μεγαλύτερο, αλλά κατέβηκε και στο κέντρο, με δεύτερο μαγαζί, μεγαλώνοντας παράλληλα τον κατάλογό του. Αξίζει να δοκιμάσετε το The Billion με ψωμί που μοσχοβολάει σκορδοβούτυρο, ρεγκάτο, διπλό μπέικον, iceberg, ντομάτα και caesar’s sauce και το Bill Murray με μπιφτέκι γεμιστό με τσένταρ, iceberg, ντομάτα, onion rings και μαγιονέζα. Αν είστε φαν του κοτόπουλου το Chicken Hallooney με φιλέτο κοτόπουλο τυλιγμένο σε bacon, χαλούμι, μαρούλι, ντομάτα, κρεμμύδι και σος με μέλι και μουστάρδα.
Λεωφ. Περικλέους 37, Χολαργός, τηλ.: 215 5203 201 / Παλαιών Πατρών Γερμανού 7, τηλ.210 3229 027
The Burger Joint
Απόλυτα πιστό στις εκλεκτές πρώτες ύλες και τις αυθεντικές αμερικάνικες συνταγές το The Burger Joint εισάγει κρέατα κατευθείαν από την Αμερική και την Αυστραλία και τα διαχειρίζεται με μαεστρία απογειώνοντας τη γεύση. Το διασημότερο burger του καταλόγου είναι αναμφισβήτητα το Umami που είναι φτιαγμένο με μπιφτέκι από Black Angus, κατσικίσιο τυρί, μανιτάρια, καραμελωμένα κρεμμύδια και truffle mayo. Το Hangover με μπιφτέκι, cheddar, iceberg, ντομάτα, κρεμμύδι, μπέικον, τηγανητό αυγό και spicy mayo έχει το δικό του φανατικό κοινό ενώ σχετικά πρόσφατα στο μενού προστέθηκαν και smash burgers. Ξεχωρίζει το smashroom, με διπλό smash burger, διπλό cheddar, cheddar sauce, μανιτάρια και smash mayo που σερβίρεται με τραγανές πατάτες τηγανητές, κομμένες σε ροδέλες, σαν τσιπς.
Πλατεία Νυμφών 1, Γλυφάδα, τηλ.: 210 8940 260 / Διονυσίου Σολωμού 4, Νέο Ψυχικό, τηλ.: 210 6712 222 / Καρύτση 7 & Χρήστου Λαδά, Πλατεία Καρύτση, τηλ.: 212 0000 055
New Orleans food tunnel
Εξαιρετικές πρώτες ύλες και ιδιαίτερες τεχνικές, αυτά είναι τα μυστικά επιτυχίας του New Orleans. Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: όλα τα burger είναι φτιαγμέν από 100% εκλεκτό μοσχαρίσιο κρέας. Πιο συγκεκριμένα, στο blueberry bbq burger η σος είναι χειροποίητη και φτιάχνεται από φρέσκα βατόμουρα, μύρτιλα και φράουλες ενώ το μπέργκερ με σιγομαγειρεμένο καπνιστό χοιρινό περιέχει ανανά και citrus bbq sauce με κόλιαντρο. Τα αφράτα potato buns είναι ολόφρεσκα αφού ζυμώνονται στο χέρι και ψήνονται καθημερινά στην κουζίνα του New Orleans. Πληθωρικό και πεντανόστιμο το Double B με διπλό smash μπιφτέκι, καπνιστό προβολόνε και τσάτνεϊ μπέικον κολάζει ακόμα και τους πιο εγκρατείς.
Περικλέους 42, Μαρούσι, τηλ.: 213 0332 032
Talking breads
Εδώ όλα είναι χειροποίητα. Τα βουτυρένια μπριός και τα μοσχαρίσια μπιφτέκια ζυμώνονται και ψήνονται μπροστά στα μάτια μας κάθε μέρα. Το bacon mushroom melt με μανιτάρια, διπλό τσένταρ, μπέικον, καραμελωμένο κρεμμύδι, iceberg και T/B sauce είναι σκέτη κόλαση. Για όσους αγαπούν τα καυτερά το spicy spanish με τυρί manchego, λουκάνικο chorizo, πιπεριές habanero, καραμελωμένο κρεμμύδι, iceberg και γλυκόξινη μαγιονέζα ντομάτας είναι ιδανική επιλογή. Στα highlights, το Mafia με gorgonzola, σπανάκι, κρεμμύδι, λάδι τρούφας και σπιτική ketchup και το italian job με μοτσαρέλα, παρμεζάνα, προσούτο, ρόκα, πέστο και μαγιονέζα με βαλσαμικό ξίδι.
Σπύρου Τρικούπη 11, Εξάρχεια, τηλ.: 211 1839 731
Μπαρ Μπεε Κιου
Σε αυτό το μπεργκεράδικο το μέγεθος μετράει όσο και η γεύση. Εντυπωσιακά και ιδιαίτερα πληθωρικά τα μπέργκερ είναι νόστιμα και πολύ σωστά ψημένα. Μπέικον, τυρί, ντομάτα, μαρούλι, κρεμμύδι και χειροποίητη μαγιονέζα περιέχει η πιο κλασική εκδοχή του καταλόγου ενώ ο «βελζεβούλης» έχει μια πεντανόστιμη πικάντικη σάλτσα που ξετρελαίνει τους τολμηρούς ουρανίσκους. Στο 50/50 το μπιφτέκι είναι φτιαγμένο με μοσχαρίσιο κιμά και κιμά από καπνιστό μπέικον και συνδυάζεται με διπλό τσένταρ, αβγό τηγανητό, πίκλες, κρεμμύδι και πικάντικη μαγιονέζα. Όλα συνοδεύονται από άψογα τηγανισμένες super τραγανές πατάτες, σε γενναίες ποσότητες, τις οποίες μπορείτε να συνδυάσετε με διάφορα toppings: κιμά, φέτα, μπλε τυρί, κόκκινη σάλτσα κ.ά.
Λ. Παπαναστασίου 116, Καστέλλα, τηλ.: 210 4126 222
Smash ‘n Bun
O σεφ Μιχάλης Νουρλόγλου υπογράφει τις πιο λαχταριστές εκδοχές smash burger που έχεις φάει ποτέ. Τα πατατόψωμα είναι χειροποίητα ενώ όλα τα υλικά που χρησιμοποιούν στο Smash ‘n Bun είναι βιολογικά. Ο κιμάς είναι αργής ωρίμανσης (40 ημερών) και προέρχεται από grass fed ελληνικές αγελάδες. Κι επειδή οι λεπτομέρειες είναι αυτές που κάνουν τη διαφορά στη γεύση, ακόμα και η κέτσαπ του Smash ‘n Bun όχι μόνο είναι χειροποίητη αλλά προέρχεται από αργή ζύμωση που διαρκεί μία εβδομάδα. Για τους λάτρεις των μανιταριών το Moldo είναι η καταλληλότερη επιλογή ενώ το ιδιαίτερο Kokos με την brown butter bearnaise αξίζει σίγουρα δοκιμής από όσους αγαπούν τους πειραματισμούς και όχι μόνο.
Πατριάρχου Ιωακείμ 48, Κολωνάκι, τηλ. 210 7249 802
Guerilla Chef Burgers
Εδώ τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά αφού σε αυτή τη λιλιπούτεια γωνιά των Εξαρχείων φτιάχνουν αποκλειστικά και μόνο τσίζμπεργκερ. Αφράτο ψωμί με μονό ή διπλό μπιφτέκι, τυρί, κέτσαπ, μαγιονέζα και μουστάρδα είναι τα υλικά που συνθέτουν τα τσιζ του σεφ – ιδιοκτήτη Fahd Kassem (γνωστός από το λιβανέζικο πρωινό του six d.o.g.s) που τα προηγούμενα χρόνια τα είχαμε γευτεί στο Athens Street Food Festival και είχαμε ενθουσιαστεί. Λιτά, μικρά και πεντανόστιμα, όταν τα δοκιμάσεις θα καταλάβεις ότι κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα. Απόλαυσε τα μαζί με μια από τις εκλεκτές μπίρες, στην πλειοψηφία τους από ελληνικές μικροζυθοποιίες, που διαθέτει το μαγαζί.
Σολωμού 33 & Τζωρτζ, Εξάρχεια, τηλ.: 213 0287944
Po’ Boys
Όλα τα κρέατα που σερβίρουν περνάνε πρώτα από το δικό τους καπνιστήριο. Αυτό ισχύει φυσικά και για τα χορταστικά μπιφτέκια τους. Το burger Holy Cow με καπνιστό μοσχαρίσιο μπιφτέκι από μοσχάρι Σερρών, καραμελωμένα κρεμμύδια, white bbq sauce, τσένταρ και φοντί τυριών, όλα σε αφράτο ψωμί μπιος, αξίζει την αναμονή στην ουρά. Το μπιφτέκι του Pitmaster burger ζυγίζει πάνω από 200 γρ. και συνδυάζεται με καπνιστό pork belly, Dijonnaise mayo, φοντύ τυριών, καραμελωμένα κρεμμύδια και καπνιστή κέτσαπ, οπότε το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα αφήσει κανέναν πεινασμένο. Για τους λάτρεις των καυτερών το Fired Up είναι μονόδρομος: χαρουπόψωμο, τριπλό μπιφτέκι, τριπλό cheddar, τριπλό καπνιστό χοιρομέρι και μπόλικη spicy ΒΒQ sauce.
Αγαθάρχου 12 & Λεπενιώτου, Ψυρρή, 210 3234672
Melt Burgers
Στο Melt Burgers το λεπτό μπιφτέκι με την ξεροψημένη κρούστα είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής. Στον ναό των αυθεντικών smash burgers το αμερικανικό παλαιωμένο τσένταρ και τα αφράτα ψωμιά από πατάτα είναι η βάση για όλους τους συνδυασμούς. Το cheese & bacon burger με καπνιστό μπέικον και πίκλες είναι μια σίγουρη επιλογή. Το mushroom melt burger με μανιτάρια, μπέικον, πίκλες και cheddar mush sauce δεν αφήνει ασυγκίνητους όσους αγαπούν τα μανιτάρια ενώ στο special smoked burger η μαρμελάδα μπέικον απογειώνει τη συνολική γεύση.
Λεωφ. Κηφισίας 59, Μαρούσι, τηλ.: 210 2209096
Burger AP
Η απόλυτη εμπειρία burger δια χειρός Άκη Πετρετζίκη. Τα κλασικά Burger AP φτιάχνονται με εκλεκτό μοσχαρίσιο κιμά, cheddar, AP sauce που φτιάχνεται με μυστική συνταγή και thousand island sauce ενώ η spicy εκδοχή έχει μέσα sriracha. Το τραγανό κοτόπουλο των λαχταριστών Chicken Burgers είναι παναρισμένο με ένα πεντανόστιμο μείγμα 18 μπαχαρικών και συνδυάζεται με curry mayo και όχι μόνο. Στα highlights του μενού, τα burger με πανσέτα, ειδικά το BBQ Glazed Pancetta Burger με καραμελωμένη χοιρινή πανσέτα, BBQ sauce και thousand island sauce είναι ακαταμάχητο.
Ελβετίας 16, Αγ. Παρασκευή, τηλ.: 210 6083 607/ Ρόμβης 9, Αθήνα, τηλ.: 21 0322 1163
Εκτός ορίων πρωτευούσης
Εδώ Θεσσαλονίκη
Στο Tarantino στα Άνω Λαδάδικα φτιάχνουν το burger όπως του αξίζει. Το κλασικό τους έχει μέσα μπιφτέκι από 100% Black Angus, χειροποίητες πίκλες, ντομάτα, κρεμμύδι και μαρούλι ενώ στο cheeseburger προστίθεται και λαχταριστό τσένταρ. Το Tarantino Special συνδυάζει, μεταξύ άλλων, τραγανό μπέικον με καραμελωμένα κρεμμύδια, αβοκάντο και σάλτσα μπάρμπεκιου ενώ στο surf & turf burger ισορροπούν άψογα το μοσχαρίσιο μπιφτέκι με τις ψητές γαρίδες, την ιαπωνική μαγιονέζα από ξίδι ρυζιού, τις φύτρες φασολιών και τη sweet chilli sauce. Συνοδεύστε την επιλογή σας με κλασικές πατάτες ή με sticks γλυκοπατάτας που έχουν πολλούς φανατικούς θαυμαστές.
Ερνέστου Εμπράρ 5, Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310 530 020
Πάτρα calling
Κάθε φοιτητούπολη που σέβεται τον εαυτό της διαθέτει ένα μπεργκεράδικο αξιώσεων. Ζουμερά και χορταστικά τα μπιφτέκια στο Mr. Burger πλάθονται καθημερινά από ολόφρεσκο μοσχαρίσιο κιμά. Πέρα από την ποιότητα των πρώτων υλών όμως, το εντυπωσιακό στον κατάλογο του είναι η ποικιλία. Οι επιλογές είναι δεκάδες και πραγματικά πιστεύουμε ότι ακόμα και ο πιο απαιτητικός ουρανίσκος θα βρει κάτι που να του ταιριάζει. Ωστόσο, στο Mr. Burger δίνουν και την επιλογή να φτιάξεις το δικό σου μπέργκερ συνδυάζοντας ελεύθερα τα πολλά και διαφορετικά υλικά τους. Μπιφτέκι από πατάτα, φέτα, ανανάς, γουακαμόλε και σως βαλσαμικού ξιδιού είναι μόνο μερικά από όσα διαθέτουν.
Κολοκοτρώνη 5, Πάτρα, τηλ.: 2610 279 900
Με δύναμη από την Κρήτη
Στην παλιά πόλη του Ηρακλείου βρίσκεται το Burger Lab που μοιάζει βγαλμένο κατευθείαν από τη Νέα Υόρκη. Στην κουζίνα του τα brioche ζυμώνονται και ψήνονται καθημερινά για να είναι φρέσκα ενώ τα μπιφτέκια είναι φτιαγμένα από 100% εκλεκτό μοσχαρίσιο κιμά. Θα ξεκινήσω ανάποδα λέγοντας ότι όλα τα burger συνοδεύονται από πεντανόστιμες country potato wedges και θα συνεχίσω με την πιο πληθωρική επιλογή του καταλόγου που δεν είναι άλλη από το triple temptation burger που έχει 3 μπιφτέκια, 3 φέτες cheddar, αυγό τηγανητό και μαγιονέζα τρούφας. Στα plus, τα burger με pulled pork (αργοψημένο χοιρινό κρέας) και πανσέτα.
Χάνδακος 63, Ηράκλειο, τηλ.: 2810 333 384
Σε είδα και λαχτάρισα!
Δύσκολα μπορεί να αντισταθεί κάποιος στα ζουμερά και απολαυστικά burger του Original. Ειδικά όταν συνοδεύονται και από τις υπόλοιπες λιχουδιές του καταλόγου: τραγανά nachos, onion rings, buffalo wings και chicken wings. Στο μενού του συναντάμε όχι μόνο κλασικές επιλογές αλλά και πιο ιδιαίτερους συνδυασμούς όπως το swiss burger που έχει μέσα μανιτάρια α λα κρεμ αλλά και το California με φιλέτο κοτόπουλο, ανανά και pesto.
Φιλελλήνων 61-63, Λάρισα, τηλ.: 2410 283 007