Ήθελα πολύ καιρό να επισκεφτώ το σχεδία home, το καφέ-μπαρ-εστιατόριο που άνοιξε πριν από 10 μήνες περίπου το περιοδικό δρόμου σχεδία στην οδό Κολοκοτρώνη, στο κτίριο που στεγάζονται και τα γραφεία του περιοδικού. Το πρώτο που με είχε εντυπωσιάσει σε αυτή την άφιξη, όπως θα λέγαμε στο χώρο μας, ήταν ότι είχε και έχει κοινωφελή χαρακτήρα μιας και πρόσφερε θέσεις εργασίας σε ανθρώπους άνω των 50 ετών, που ήθελαν να εργαστούν, αλλά η ίδια η ζωή και η κοινωνία τους είχε «γυρίσει την πλάτη». Το σχεδία home, όμως, είναι πολλά περισσότερα από μια νέα άφιξη.


Το φωτιστικό πάνω από το τραπέζι μας ήταν φτιαγμένο από ανακυκλωμένο πεπιεσμένο χαρτί, που προήλθε από περιοδικά σχεδία που έμειναν απούλητα. Στο σχεδία home τίποτα δεν πάει χαμένο.

Είναι ένας μοναδικός κόμβος αλληλεγγύης και κοινωνικής καινοτομίας, ένας τόπος αποκλειστικά αφιερωμένος στον άνθρωπο, αφού δημιουργήθηκε για να υποστηρίξει συνανθρώπους μας, που δοκιμάζονται από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Και αυτό φαίνεται σε όλα τα επίπεδα. Από το γεγονός ότι είναι πλήρως προσβάσιμο τόσο σε ανθρώπους με κινητικά προβλήματα όσο και σε ανθρώπους με προβλήματα όρασης, μιας και το μενού υπάρχει και σε ακουστική έκδοση ειδικά γι’ αυτούς τους ανθρώπους (δεν είναι τυχαίο που τη μέρα που πήγα ο Σύλλογος Τυφλών είχε εκεί την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του). Φαίνεται επίσης από τα αντικείμενα τέχνης που πωλούνται στο πωλητήριο, τα οποία έχουν δημιουργηθεί από ανακυκλωμένο πεπιεσμένο χαρτί περιοδικών σχεδία που έμειναν απούλητα. Από το ότι δεν υπάρχουν πλαστικά μπουκάλια ή πλαστικές συσκευασίες στο take away, αλλά και από τις βιολογικές πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται στα περισσότερα πιάτα του μενού. Ενός μενού που έχει επιμεληθεί ο μεγάλος σεφ Λευτέρης Λαζάρου, ο οποίος μαζί με τον καλό του φίλο και συνεργάτη Γιάννη Υφαντίδη φρόντισε ακόμα και για την εκπαίδευση όσων μαγειρεύουν στο εστιατόριο. Και απ ότι φαίνεται οι δύο σεφ έκαναν πολύ καλή δουλειά.

Δοκίμασα το Σαχάνι σε κρούστα από σουσάμι και μαρμελάδα ντομάτας, ένα νόστιμο και χειροποίητο παραδοσιακό τυρί που φτιάχνεται από φρέσκο αιγοπρόβειο γάλα, το οποίο μαζί με τη Ζεστή σαλάτα με σταμναγκάθι και τσαλαφούτι ήταν τα καλύτερα ορεκτικά. Η συνέχεια δόθηκε με Γαρίδες, σβησμένες με ούζο, που ακουμπούσαν σε μια νόστιμη σάλτσα με μουστάρδα αρωματισμένη με μανταρίνι, ένα νόστιμο και ελαφρύ πιάτο, ιδανικό για όσους κάνουν δίαιτα. Τα Χοιρινά φιλετάκια, που ακολούθησαν, ήταν εξίσου νόστιμα και συνοδεύονταν από baby πατάτες και σάλτσα ροδιού. Γενικά το μενού στο σχεδία home είναι εποχικό για να είναι πάντα φρέσκο, ενώ στόχο έχει να ξυπνήσει μέσα μας τις «γεύσεις της μαμάς». Γι αυτό και εδώ θα βρείτε πολλά μαγειρευτά, όσπρια, λαδερά, φαγάκια που μας λείπουν και μας φέρνουν στο νου την κουζίνα της μαμάς μας. Από τον κατάλογο δεν λείπουν φυσικά και οι σούπες, όπως η κλασική κρεατόσουπα, αλλά και τα δημοφιλή ζυμαρικά. Κρατώ για άλλη φορά την Μακαρονάδα με σύγκλινο Μάνης, πιπεριά Φλωρίνης και μοσχαρίσιο κιμά, αρωματισμένο με φρέσκια μαντζουράνα, ένα πιάτο που θέλω να δοκιμάσω μαζί με τα Κεφτεδάκια από βιολογικό κιμά κοτόπουλου, που σερβίρονται με πουρέ γλυκοπατάτας. Τέλος, για γλυκό θα βρείτε μια πρωτότυπη κρεμ μπρουλέ που έχει βάση τον καφέ, η οποία συνοδεύεται από παγωτό, αλλά και έναν φανταστικό κορμό κάστανου, που σας συνιστώ ανεπιφύλακτα.

Όσο για το φαγητό που περισσεύει, αυτό όπως μας είπαν οι άνθρωποι του εστιατορίου διατίθεται στους πωλητές του περιοδικού. Γενικά τίποτα δεν πάει χαμένο στο σχεδία home. Ακόμα και το ελαιόλαδο που χρησιμοποιούν στην κουζίνα συγκεντρώνεται σε ειδικό κάδο και πηγαίνει στην εταιρεία Πράσινο Λάδι, που δραστηριοποιείται στην παραγωγή βιοντήζελ. Το σχεδία home είναι σίγουρα μια επιχείρηση πρότυπο, που μάχεται για ένα καλύτερο αύριο και προσπαθεί να έχει ένα όσο το δυνατόν μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Ευχόμαστε να ακολουθήσουν κι άλλοι επιχειρηματίες το παράδειγμά του.

info
«σχεδία home», Κολοκοτρώνη 56 και Νικίου 2, Αθήνα, τηλ. 213 0231220, www.shediahome.gr
Ώρες λειτουργίας: Κυριακή – Πέμπτη: 8:30- 12:30, Παρασκευή – Σάββατο: 8:30 – 1.