Αρχές Ιουνίου και ακόμα ο καιρός δεν έχει αποφασίσει τι θέλει. Πάντως καλοκαίρι δεν μπορώ να πω, όσο κι αν μερικοί έχετε ήδη αρχίζει να κυκλοφορείτε με βερμούδες και σανδάλια. Εγώ πάντως από το back pack μου η ομπρέλα δεν λείπει. Και με έχει σώσει αρκετές φορές. Σαν τις προάλλες που πήγα στο νέο κρυφό κήπο του κέντρου, στο 34 Athens (Πλ. Καρύτση 8, Αθήνα, τηλ. 210 32274 477). Είναι ένα bar restaurante στην πλατεία Καρύτση δίπλα ακριβώς από το Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός. Μην περιμένετε να βρείτε κάποια ταμπέλα που να υποδεικνύει το εν λόγω μαγαζί, μόνο μια ανοιχτή πόρτα και ένα φωτισμένο διάδρομο που θα σας οδηγήσει σε μια φανταστική αυλή. Σε αυτή την κρυμμένη, λοιπόν, αυλή δοκίμασα clarified κοκτέιλ, κοινώς διαυγή, με την υπογραφή του bartender Μιχαήλ Άγγελου Ζεϊμπέκη, τον οποίο ίσως να τον γνωρίζεται από το speakeasy της Λέκκα.
Και αφού μιλάμε για αφίξεις, δεν γίνεται να μην σας αναφέρω το νέο εστιατόριο που άνοιξαν πριν από μια βδομάδα, ίσως και λιγότερο, ο Θεσσαλονικιός chef Γιάννη Λουκάκης μαζί με τον ζαχαροπλάστη Σπύρο Πεδιαδιτάκη. Ονομάζεται Άκρα (Αμύντα 12, Παγκράτι, τηλ. 210 7251 116) και είναι από τις πιο πολυσυζητημένες αφίξεις. Μιλάμε για μια γαστροταβέρνα – είναι της μόδας αυτού του είδους τα εστιατόρια τελευταία – που βασίζεται στην φωτιά, άλλα μια τάση της γαστρονομίας, και στη βιωσημότητα, δηλαδή αυτό που όλοι αποκαλούμε zero waste. Τα Άκρα, δηλαδή, συγκεντρώνει όλες τις τάσεις που επικρατούν τελευταία στο χώρο του φαγητού και τα πιάτα που ιδιόρρυθμου Λουκάκη ταιριάζουν άψογα με τα περίτεχνα γλυκά του Πεδιαδιτάκη. Τυχαίο; Δεν νομίζω θα σας πω. Από αυτά που δοκίμασα θα σας αναφέρω τους κολοκυθανθούς με ξινόχοντρο και συκωταριά, το αρνάκι με άγριες αγκινάρες καθώς και το παγωτό σοκολάτας με μέλι και σορμπέ χαμομήλι.
Η κάθοδος του Λουκάκη από την Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα έρχεται να συμπληρώσει εκείνη του Μανώλη Παπουτσάκη που έγινε στις αρχές του χρόνου με το άνοιγμα του Pharaoh. Φαίνεται ότι υπάρχει μια τάση που σπρώχνει ταλαντούχους chef από το Βορρά, να ανοίξουν μαγαζιά στην πρωτεύουσα. Αυτό μας θυμίζει κάτι από τα παλιά, τότε που η Θεσσαλονίκη «γεννούσε» τις γαστρονομικές μόδες και αυτές σιγά σιγά κατέβαιναν και εδώ σε μας. Από την άλλη βλέπουμε και αθηναϊκά concept να ανεβαίνουν βόρεια. Όπως αυτό του Feyrouz (Μητροπόλεως 125 & Νικηφόρου Φωκά 12, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 251 773) που άνοιξε το πρώτο αδερφάκι του κοντά στον Λευκό Πύργο και σερβίρει τα νόστιμα λαχματζούν του αλλά και το Po Boys (Αγ. Μηνά 7, Θεσσαλονίκη) με τα χορταστικά και πληθωρικά burgers του. Έχει πλάκα αυτό το γευστικό αλισβερίσι που δημιουργείται.
Ας επιστρέψουμε όμως στα της Αθήνας και στη βόλτα μας. Στη Κυψέλη, μια περιοχή που έχει πολλά μικρά διαμαντάκια και αρχίζει και ανεβαίνει, έχει ανοίξει ένα νέο microbakery. Σας μιλάω για το Flake (Σποράδων 24) που στην ουσία είναι το αδερφάκι του παρακείμενου concept store Kick. Εκεί δοκίμασα ένα πολύ νόστιμο και αρκετά χορταστικό sandwich με χούμους καρούτου, φέτα, πίκλες κρεμμυδιού και παντζάρι.
Κλείνοντας αυτή την πρώτη βόλτα εκεί έξω, θα το κάνω με εντυπωσιακό τρόπο: με ένα burger από το Sam (Δημητρακοπούλου 82, Κουκάκι, τηλ. 210 9228 999) στο Κουκάκι. Μπορεί κάποιοι, ίσως οι πιο ψαγμένοι, να το γνωρίζεται όταν φιλοξενούταν σε ένα λιλιπούτιο χώρο στον πεζόδρομο της Δράκου, δίπλα από την είσοδο της στάση του μετρό Συγγρού – Φιξ. Αυτός ο χώρος όμως, ήταν πλέον μικρός για τα burgers του Sam και πήγε σε καινούργιο. Στην ίδια γειτονία, στο Κουκάκι, και πλέον διαθέτει μια μικρή σάλα με τρία τραπέζια και πολλά ακόμα έξω στο πλατύ πεζοδρόμιο της Δημητρακοπούλου. Δοκιμάστε το cheese burger που θα το βρείτε και σε x large εκδοχή. Απλό, λαχταριστό, νόστιμο. Επίσης το New York bue cheese με σπιτική σος από ροκφόρ που ξεχειλίζει. Δίπλα θα βάλετε και τις τραγανές τηγανητές πατάτες. Κι αν θέλετε να «γουρουνιάσετε» σαν εμένα, βάλτε στην παραγγελεία και τα chicken strips που τα πανάρει σε καλαμπόκι, τα onion rings (αυτά πανάρονται σε μπίρα) και τα mozzarella sticks.