Η Χριστίνα Σακαρίκου σπούδασε Λογιστική στο ΤΕΙ Πειραιά και έκανε διάφορες δουλειές μέχρι να αφοσιωθεί στο μελισσοκομείο που διατηρεί ο πατέρας της τα τελευταία 55 χρόνια.

Είναι η πέμπτη γενιά μελισσοκόμου στην οικογένειά της. Ο πατέρας της, Μάρκος, της μετέδωσε όλη του την αγάπη για τη μέλισσα και τα προϊόντα της. «Γεννήθηκα και μεγάλωσα “μεσα στην κυψέλη” κι έτσι η μελισσοκομία για μένα είναι τρόπος ζωης.

Την αληθινή αξία της μελισσοκομίας, όμως, την κατάλαβα όταν έγινα μητέρα, τότε που κατάλαβα ότι ο σύγχρονος άνθρωπος έχει ανάγκη καθημερινά να βρίσκει τροφή σωστή για τα παιδιά του αλλά και για τον ίδιο.

Το μέλι, η γύρη, o βασιλικός πολτός αλλά και η πρόπολη είναι φυσικά προϊόντα που δεν μπορεί να τα αναπαράγει τεχνητά ο άνθρωπος. Γίνονται δηλαδή στη φύση και όχι στο εργαστήριο και η αξία τους για την υγεία του ανθρώπου είναι ανεκτίμητη.

Μπορώ να πω πως καθημερινά ακούω προσωπικές ιστορίες ανθρώπων που καταναλώνουν αυτά τα σπουδαία προϊόντα της μέλισσας και βλέπουν σημαντική βελτίωση σε θέματα που τους απασχολούν. Αυτό πραγματικά με κάνει να νιώθω περήφανη που κάνω αυτή τη δουλειά», εξομολογείται η Χριστίνα Σακαρίκου.

Μετακινούμενα Μελίσσια
Μπορεί η έδρα του μελισσοκομείου να είναι στη Νέα Μάκρη, όμως, τα μελίσσια της οικογένειας είναι μετακινούμενα. «Μέσα από τον πατέρα μου γνώρισα τις ομορφιές της νομαδικής μελισσοκομίας, καθώς η Ελλάδα έχει πλούσια βιοποικιλότητα και μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε μετακινούμενα μελισσοκομία σε διάφορες περιοχές εκτός Αττικής. Τα πιο συνηθισμένα μέρη είναι το Αργος, η Βόρεια Εύβοια, η Λιβαδειά αλλά και το Παναχαϊκό όρος.Ωστόσο, η πραγματική δυσκολία ενός μελισσοκόμου είναι να μπορεί να «μαντέψει τους τόπους», να υπολογίσει δηλαδή αν το  μέρος όπου σκέφτεται να αφήσει τα μελίσσια του θα είναι κατάλληλο για να συλλέξουν νέκταρ οι μέλισσες του», εξομολογείται η Χριστίνα Σακαρίκου.

Τα μέλια που παράγει η οικογένεια Σακαρίκου είναι γευστικά, όμως αυτό που ξεχωρίζει η Χριστίνα είναι «το ανθέων από μάραθο και γλυκάνισο από το πιο βόρειο τμήμα της Εύβοιας. Έχει μια σπιρτάδα, πιο γεμάτο σώμα και νιώθεις όλες τις νότες της χαμηλής βλάστησης».

Η νέα δραστηριότητα
Τελευταία προσθήκη στα προϊόντα της οικογένειας Σακαρίκου είναι και τα καλλυντικά από αγνό κερί μέλισσας. «Τα καλλυντικά είναι κάτι που ονειρεύτηκα και δημιούργησα από το μηδέν. Έχουν μέσα τους όλη μου την αγάπη και τα όνειρα. Αρχικά έφτιαξα κεραλοιφή με αγνό κερί μέλισσας και εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.

Έπειτα η μεγάλη αγάπη του κόσμου για τη μαγική κηραλοιφή με παρότρυνε να εμπλουτίσω τη συλλογή καλλυντικών μου για τις ανάγκες της σύγχρονης γυναίκας».Η συλλογή, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει σαμπουάν με πρόπολη, κρέμα ματιών με βασιλικό πολτό και κραγιόν από μελισσοκέρι με χρώμα φτιαγμένο από τριαντάφυλλα. Πρόσφατα η κρέμα σώματος από αγνό κερί μέλισσας κέρδισε το χάλκινο βραβείο στον διαγωνισμό gourmet exhibition 2021.

InfoΛεωφ. Μαραθώνος 38, Νέα Μάκρη, τηλ.; 2294 400330, https://honeysak.gr/

Δείτε επίσης:
Γιατί είναι καλό να πίνεις ζεστό νερό με μέλι καθημερινά

Μέλι: 1 προϊόν, 3 χρήσεις

Τι να κάνετε αν κρυσταλλώσει το μέλι