Αναμφισβήτητα ο μπακλαβάς είναι ο βασιλιάς των σιροπιαστών. Είναι το γλυκό με το οποίο στην Ελλάδα γιορτάζουμε σχεδόν τα πάντα. Γάμοι, βαφτίσεις, ονομαστικές γιορτές, ακόμα και γενέθλια είναι ταυτισμένα στη μνήμη μας με την πληθωρική του γλύκα. Ειδικά στις μεγάλες γιορτές του χειμώνα όμως, από τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά μέχρι των Φώτων και του Αη Γιαννιού, ο μπακλαβάς έχει την τιμητική του.

Με καρύδι, με φιστίκι ή με αμύγδαλο, τυλιχτός και σε στρώσεις, μερίδα ή μπουκιές, όποια κι αν είναι τα ειδικά χαρακτηριστικά του, ένα είναι σίγουρο: ποτέ κάνεις δεν είπε όχι σε ένα λαχταριστό μπακλαβά. Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο συγκεντρώσαμε 11 σημεία στην Αθήνα αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα που φτιάχνουν τον μπακλαβά, σε πολλές και διαφορετικές εκδοχές, όπως ακριβώς του αξίζει.

Baklavas
Ό,τι πιο κοντινό σε γεύση από Πόλη. Ολόφρεσκοι μπακλαβάδες, με εξαιρετικής ποιότητας βούτυρο, αραχνοΰφαντο φύλλο, ελαφρύ σιρόπι και μπόλικους ξηρούς καρπούς που μοσχοβολάνε. Εκτός από τους κλασικούς με καρύδι και φιστίκι, αξίζει να δοκιμάσετε τον μπακλαβά που φτιάχνεται με φύλλα βουτηγμένα σε σοκολάτα και το «μύδι» ένα μπακλαβαδάκι σε μέγεθος μπουκιάς γεμάτο με βουβαλίσιο καϊμάκι και φιστίκι.
Ερμού και Νίκης 10, Σύνταγμα, τηλ.: 210 3213 959

Μελίτροπον
Τα γλυκά Ανατολής είναι η σπεσιαλιτέ του. Από το 1990 αυτό το εργαστήριο φτιάχνει καθημερινά μια τεράστια ποικιλία σιροπιαστών γλυκών. Χρησιμοποιώντας σύγχρονες μεθόδους – εργαλεία και μένοντας πιστοί στις συνταγές της παράδοσης οι τεχνίτες του ετοιμάζουν σαραϊλί, γιαννιώτικο, τρίγωνα, φωλιές, μαντηλάκια κ.ά.
Λ. Ηρακλείου 523, Νέο Ηράκλειο, τηλ. 210 2842 387

Κοσμικόν
Όταν κατέχεις την τέχνη των σιροπιαστών, την κατέχεις σε όλα της τα επίπεδα. Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο το ζαχαροπλαστείο που έχει ταυτίσει το όνομά του με το εξαιρετικό γαλακτομπούρεκο φτιάχνει εξίσου καλό μπακλαβά. Ψημένος και βουτυρωμένος όσο πρέπει με υποδειγματικά δεμένο σιρόπι αυτός ο μπακλαβάς είναι απολαυστικότατος.
Χρυσοστόμου Σμύρνης 69, Άγιος Ελευθέριος, τηλ.: 210 20 23 350

Βάρσος
Τα φύλλα Βηρυτού και το βούτυρο που φτιάχνεται στο εργαστήριο του Βάρσου, με 100% πρόβειο γάλα, είναι τα μυστικά του θεϊκού αυτού μπακλαβά. Φτιαγμένος με μαμαδίστικη φροντίδα, είναι ο ορισμός του κλασικού, σε όλες τις εκδοχές του. Απολαύστε τον στην ατμοσφαιρική σάλα του πλάι στο τζάκι, μαζί με έναν καφέ και φεύγοντας πάρτε και ένα ταψάκι αμπαλαρισμένο για το σπίτι.
Κασσαβέτη 5, Κηφισιά, τηλ. 210 8012 472

Rio
Μπορεί η φήμη του σε ολόκληρη την πόλη να στηρίζεται στους φοβερούς μπαμπάδες του αλλά τα μπακλαβαδάκια του έχουν το δικό τους ξεχωριστό κοινό. Ζουμερά και βουτυρένια είναι φτιαγμένα με πολίτικη συνταγή, όπως όλα του τα γλυκά άλλωστε, και με ιδιαίτερη προσοχή στην ποιότητα των υλικών.
Πρωτέως 4 & Μουσών, Παλαιό Φάληρο, τηλ. 210 9831 892


Το Πρώτο
Μπορεί η επιγραφή πάνω από την πόρτα του να γράφει «Γαλακτομπούρεκο το Πρώτο» αλλά και τα μπακλαβαδάκια του δεν παίζονται. Φρέσκα, τραγανά και ταυτόχρονα ζουμερά, μπουκιές αληθινής ευτυχίας. Το ίδιο και τα σαραγλάκια, γεμάτα με καρύδι και αμύγδαλο.
Εθνικής αντιστάσεως 57, Πειραιάς, τηλ.: 210 4610 678

Στάνη
Στο εμβληματικό γαλακτοπωλείο της Ομόνοιας ο μπακλαβάς φτιάχνεται με παραδοσιακή οικογενειακή συνταγή και φυσικά με τα ίδια αγνά υλικά με τα οποία παρασκευάζονται όλα της τα προϊόντα. Απολαύστε επιτόπου ένα πληθωρικό κομμάτι και πάρτε και μερικά για το σπίτι ή για μια επίσκεψη.
Μαρίκας Κοτοπούλη 10, Ομόνοια, τηλ.: 210 5233 637

Θεσσαλονίκη
Γαβανάς
Σε αυτό το ζαχαροπλαστείο οι σιροπιαστές μπουκίτσες φτιάχνονται με τα πιο αγνά υλικά και με μπόλικη φαντασία. Η ποικιλία είναι μεγάλη και καλύπτει ακόμα και τα πιο εξεζητημένα γούστα: μπακλαβαδάκια με κάσιους, σαραγλάκια γεμιστά με μαρμελάδα φρούτων του δάσους και από πάνω λευκή σοκολάτα και φιστίκι, σοκολατένιες φωλιές, μπουκιές φύλλου με χουρμά, δαμάσκηνο ή αγριοκέρασο.
Μάρκου Μπότσαρη 44 & Δελφών, τηλ.: 2310 837 779

Χανιά
Μοντέρνο Ζαχαροπλαστείο
Τα τραγανά μίνι σιροπιαστά του μοσχομυρίζουν μέλι και βούτυρο γι αυτό τρώγονται δύο δύο. Ο μπακλαβάς σε κομμάτι (μερίδα) ή οικογενειακό ταψάκι είναι τόσο λαχταριστός που δύσκολα μπορεί να του αντισταθεί κάποιος.
Κόρακα 43, τηλ.: 2821 088 200

Πάτρα
Λοτσάρης
Στρώσεις τραγανού φύλλου με μπόλικο αμύγδαλο ενδιάμεσα και σιρόπι δεμένο σωστά ώστε να γλυκαίνει και να αρωματίζει όσο πρέπει το σύνολο. Κομμένοι σε κλασσικά τρίγωνα κομμάτια – μερίδες, ροδέλες, αρτύσιμοι ή νηστίσιμοι, αυτοί οι μπακλαβάδες είναι ό,τι πρέπει για να κλείσει ένα σπιτικό γεύμα.
Μαίζωνος 124, Πλ. Αγίου Γεωργίου, τηλ.: 2610 323 230

Γιάννενα
Χίλια καντάρια ζάχαρη
Στην περιοχή που πολλοί ξέρουν από καλό μπακλαβά αυτό το μαγαζί ξεχωρίζει. Με πίστη στις πατροπαράδοτες συνταγές και στις αγνές πρώτες ύλες φτιάχνει εξαιρετικό γιαννιώτικο μπακλαβά στην κλασσικότερη μορφή του αλλά και σε δεκάδες ευφάνταστες παραλλαγές. Ινδική καρύδα, μπισκότο, πραλίνα, ferrero είναι μόνο μερικές από τις εκδοχές που αξίζουν δοκιμής.
Νήσος Ιωαννίνων, τηλ.: 2651 086 276 / 694 428 4793