Η Ροσίτα Σεράνο ήταν μια μπριόζα καλλιτέχνης των αθηναϊκών καμπαρέ με μοναδική φωνή που μάγευε το αθηναϊκό κοινό τη δεκαετία του 1950. Η φήμη της απλωνόταν σε όλη την πόλη, ειδικά στα στέκια του κέντρου ήταν τόσο διάσημη που το πιο δημοφιλές ζαχαροπλαστείο της Κυψέλης, δηλαδή το Select της Φωκίωνος Νέγρη, έφτιαξε μια πάστα με το όνομά της η οποία έγινε εξίσου περιζήτητη. Η καλλιτεχνική πορεία της Ροσίτα Σεράνο ήταν εντυπωσιακή αλλά σύντομη, το ίδιο και το μοιραίο ειδύλλιο της με τον Γεώργιο Παπανδρέου που όπως φημολογείται ήταν η αφορμή του χωρισμού του με τη διάσημη ηθοποιό Κυβέλη. Ωστόσο, η ομώνυμη πάστα, και η αντίστοιχη τούρτα φυσικά, έμελε να έχουν πολύ πιο μακρά και επιτυχημένη παρουσία στο ελληνικό γαστρονομικό γίγνεσθαι. Διαχρονικό best seller των αστικών ζαχαροπλαστείων ακόμα και σήμερα την απολαμβάνουμε από εκείνους που την φτιάχνουν με αγνά υλικά και πίστη στην αυθεντική συνταγή.

Select cafe
Η ιστορία λέει ότι η θρυλική πάστα δημιουργήθηκε για πρώτη φορά σε αυτό το μαγαζί. Σήμερα, 70 και πλέον χρόνια μετά, το αγαπημένο γλυκό σερβίρεται ακόμα στο εμβληματικό καφέ της Φωκίωνος γι αυτό αξίζει να το απολαύσετε επιτόπου, στον εκσυγχρονισμένο χώρο του. Ευτυχώς η γεύση της παραμένει ζωντανή, όπως ακριβώς και το στέκι που τη γέννησε.
Φωκίωνος Νέγρη 26, Κυψέλη, τηλ.: 210 8218 681

Μπαλής
Αν για κάτι φημίζεται περισσότερο από οτιδήποτε άλλο αυτό το ζαχαροπλαστείο είναι τα καλοφτιαγμένα νοσταλγικά γλυκά του. Πάνω από έξι δεκαετίες η οικογένεια Μπαλή φτιάχνει με εκλεκτά υλικά και άρτιες τεχνικές κοκ, εκλέρ, σοκολατίνες, μπαμπάδες και φυσικά πάστες σεράνο. Οι συγκεκριμένες πάστες είναι βελούδινες και αφράτες με παντεσπάνι φίνο και κρέμα γλυκιά, άκρως σοκολατένια, ακριβώς σαν αυτή που τρώγαμε όταν ήμασταν παιδιά. Στην κορυφή έχει και λίγο πράσινο φιστίκι να δίνει χρώμα και τραγανή υφή.
Τριφυλίας 69, Ζωγράφου, τηλ.: 210 6911 543

Παπαπαρασκευάς
Εδώ η Σεράνο διατίθεται σε πολλές και διαφορετικές εκδοχές, από παστάκι που το κάνεις δύο μπουκιές μέχρι τούρτα σε στρογγυλό αλλά και ορθογώνιο σχήμα. Αφράτα και ανάλαφρα τα μικρά κεράσματα, καλυμμένα με απολαυστική μπίτερ σοκολάτα, είναι ό,τι πρέπει για δώρο ή για μια λιγούρα της στιγμής. Όσο για τις τούρτες, η κλασική σεράνο σοκολάτας έχει όλη την all time classic γλύκα και τη γεύση που αγαπάμε αφού φτιάχνεται από ολόφρεσκο χειροποίητο παντεσπάνι και κρέμα που μοσχοβολάει κακάο. Διαθέτουν και μια ενδιαφέρουσα παραλλαγή με επικάλυψη λευκής σοκολάτας.
Ανδρέα Παπανδρέου 13, Γλυφάδα, τηλ.: 210 8980 220

Sweet Alchemy
Η συνταγή του Στέλιου Παρλιάρου για τούρτα σεράνο είναι αναμφισβήτητα η πιο κλασική και η πιο επιτυχημένη που κυκλοφορεί. Τί γίνεται όμως όταν δεν έχουμε όρεξη να τη φτιάξουμε στο σπίτι αλλά μόνο να την απολαύσουμε; Εύκολο! Την αγοράζουμε φρέσκια και λαχταριστή από το ζαχαροπλαστείο του όπου φτιάχνεται με μεράκι, αγάπη και αληθινά υλικά. Με γεύση αρμονική, χωρίς περιττή λιπαρότητα και γλύκα, αυτή η πάστα ισορροπεί ανάμεσα στη διαχρονική αξία της συνταγής της και στις τεχνικές της σύγχρονης ζαχαροπλαστικής.
Ηροδότου 24, Κολωνάκι, τηλ.: 210 7240 205

Ασημακόπουλοι
Αυτή η σεράνο σχεδόν αγγίζει την τελειότητα από πολλές και διαφορετικές απόψεις. Εξαιρετικά υλικά και παραδοσιακή συνταγή, ακριβές τετράγωνο σχήμα με σχετικά λεπτά σοκολατένια παντεσπάνια και γενναίες δόσεις κρέμας ενδιάμεσα είναι μόνο μερικά από τα χαρακτηριστικά της. Το κερασάκι μαρασκίνο στο κέντρο και η καλυμμένη με μπόλικη τρούφα πλευρά της ολοκληρώνουν εμφανισιακά αλλά και γευστικά το σύνολο.
Χαριλάου Τρικούπη 82, Αθήνα, τηλ.: 210 3610 092

Desire
Η σεράνο τους πάει ασορτί με τη ρετρό αισθητική του χώρου τους αλλά και με την πίστη τους στις κλασικές συνταγές. Φτιαγμένη με εξαιρετικής ποιότητας υλικά και πάντα φρέσκια αυτή πάστα λιώνει στο στόμα σε κάθε κουταλιά. Η γυαλιστερή της επικάλυψη, με γλάσο σοκολάτας που δουλεύεται αριστοτεχνικά στο εργαστήριο, κλέβει τις εντυπώσεις ενώ το βελούδινο εσωτερικό έχει παντεσπάνι και κρέμα με ωραίες υφές και σωστές αναλογίες. Την όψη της συμπληρώνουν όμορφες ροζέτες.
Δημοκρίτου 6, Κολωνάκι, τηλ.: 210 3632 333

Μικέ
Στο Μικέ ό,τι φτιάχνεται είναι διαμάντι κι αυτό το ξέρουν πολύ καλά οι πιστοί οπαδοί του που έρχονται από κάθε γωνιά της Αθήνας. Η σεράνο του είναι πάναπλη στην όψη, σαν τρίγωνο κομμάτι τούρτας. Τρία χοντρούτσικα παντεσπάνια και δύο παχιά στρώματα κρέμας της δίνουν ύψος αλλά και εξαιρετική γεύση ενώ από πάνω είναι στολισμένη με κορνέ με την ίδια ακριβώς κρέμα. Πληθωρική και ευχάριστα λιπαρή διαθέτει όλη εκείνη τη γεύση και τα αρώματα της ιδιαίτερης σοκολατίνας που με κάθε κουταλιά σε γυρίζει πίσω στα 70s.
Δ. Σούτσου 9 & Δορυλαίου, Πλατεία Μαβίλη, τηλ.: 210 6463 091

Κεντρική φωτογραφία: Ασημακόπουλοι