Πόσο μου αρέσει στα ρεπορτάζ μου να συναντώ ανθρώπους με πάθος για τη δουλειά τους, που αντικατοπτρίζεται στο φωτεινό χαμόγελό τους και στις δημιουργίες τους. Και η Κατερίνα Λιβά, ή αλλιώς η Poulette (όπως είναι το παρατσούκλι της, αλλά και το όνομα που έδωσε στο ζαχαροπλαστείο της) είναι μια νέα pastry chef, που αγαπά πολύ αυτό που κάνει κι αυτό φαίνεται και από τον κομψό και φιλόξενο χώρο της και από το ανοιχτό εργαστήριο στο οποίο περνά τις περισσότερες ώρες της ημέρας της και βέβαια από τα γλυκά της.
Μας υποδέχθηκε ένα πρωινό στον όμορφο χώρο που έχει δημιουργήσει σε έναν ήσυχο δρόμο της Αγίας Παρασκευής και αμέσως μας ήρθε η μυρωδιά από τις φρεσκοψημένες ατομικές μηλόπιτές της, που είναι και το best seller του μαγαζιού. Πρόκειται για μια τάρτα που φτιάχνει με βούτυρο Βρετάνης και γέμιση από φρέσκα ξινόμηλα και είναι όντως υπέροχη με το φίνο άρωμα της κανέλας και τα πράσινα μήλα να εξισορροπούν τη γλύκα της ζύμης.
Μιλώντας μαζί της μάθαμε λίγα περισσότερα για εκείνη και το μαγαζί. Μετά από σπουδές και προϋπηρεσία στον κλάδο των οικονομικών, αποφάσισε στα 30 της να αλλάξει τελείως καριέρα και να κάνει πραγματικότητα ένα παιδικό της όνειρο, το δικό της ζαχαροπλαστείο. Άλλωστε από μικρή έφτιαχνε γλυκά στο σπίτι και η μηλόπιτα είναι και η μόνη συνταγή που έφερε από εκεί. Έκανε, λοιπόν, ένα διάλειμμα δύο ετών για σπουδές στην Ελλάδα, ακολούθησε ένα διάστημα σε μια τζελατερία στην Ιταλία και η πρακτική της στο Grand Resort στο Λαγονήσι και το 2016 άνοιξε το Poulette.
Το ζαχαροπλαστείο της γειτονιάς
Αρχικά το λειτουργούσε ως εργαστήριο που αναλάμβανε εκδηλώσεις (γάμους, βαφτίσεις, τούρτες γενεθλίων, catering κ.λπ.). Το 2019 με την πανδημία οι εκδηλώσεις απαγορεύτηκαν κι έτσι εκείνη είχε δύο επιλογές: ή να το κλείσει οριστικά ή να τολμήσει να κάνει την αλλαγή από εργαστήριο σε ζαχαροπλαστείο. Επέλεξε τη δεύτερη επιλογή και δικαιώθηκε αμέσως, αφού η δύσκολη εκείνη περίοδος τη βοήθησε πολύ να κάνει το μαγαζί και τα γλυκά της γνωστά, όχι μόνο στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής, αλλά κατάφερε να έρχονται πελάτες κι από μακρινές περιοχές, όπως τα νότια προάστια και τον Πειραιά. Μια συνήθεια που κρατά ακόμη τα Σαββατοκύριακα, ενώ τις καθημερινές έχει περισσότερο κόσμο της γειτονιάς. Κάτι που της αρέσει πολύ, είναι να περνάνε οι πελάτες της, να ψωνίζουν και να την χαιρετούν σαν να είναι φίλοι. Γι’ αυτό και δεν επέλεξε ένα μαγαζί σε πιο κεντρικό σημείο της πόλης.
Γαλλική ζαχαροπλαστική με φρέσκα υλικά Ελλήνων παραγωγών
Φτιάχνει κάθε μέρα λίγες γλυκές επιλογές γύρω στις 10 το πολύ 15 διαφορετικές σε ατομικό μέγεθος, ενώ τα Σαββατοκύριακα βρίσκουμε και εκδοχές σε οικογενειακό μέγεθος, που μπορεί κανείς να παραγγείλει και για κάποια καθημερινή. Από τη βιτρίνα της καταλάβαμε αμέσως ότι της αρέσει η γαλλική ζαχαροπλαστική, αλλά όπως μας είπε ήθελε η βάση να είναι γαλλική όμως τα υλικά που χρησιμοποιεί να μην είναι ξενόφερτα, αλλά να τα παραγγέλνει από Έλληνες παραγωγούς που γνωρίζει προσωπικά και εμπιστεύεται.
Αντί, για παράδειγμα να χρησιμοποιεί passion fruit και μάνγκο, την παρακολουθήσαμε στο εργαστήριο να φτιάχνει έναν απίθανο μπαμπά με δική της ζύμη και χειροποίητη μαρμελάδα μανταρίνι που ήταν για μένα αποκάλυψη, καθώς ο κοινός μπαμπάς με ρούμι και σαντιγί ποτέ δεν με συγκινούσε. Άλλο, δημοφιλές στον κόσμο και ιδιαίτερο είναι το γλυκό που ονομάζει Chios, μια μους σοκολάτας γάλακτος, με λευκή κρέμα με μαστιχέλαιο Χίου σε τραγανή βάση σοκολάτας.
Εποχικότητα, φρέσκες πρώτες ύλες και πειραματισμοί
Το μενού αλλάζει, ανάλογα με την εποχικότητα των πρώτων υλών που προμηθεύεται ενώ παράλληλα της αρέσει πολύ να πειραματίζεται. Στην αρχή ήθελε τα γλυκά της να είναι πιο πλουμιστά, να έχουν πολλές παρασκευές, να ξεχωρίζουν. Τώρα που αισθάνεται ότι πατάει πιο καλά στα πόδια της, δεν έχει πλέον αυτή την ανάγκη να είναι τα γλυκά της σαν κοσμήματα. Τον τελευταίο χρόνο, προτιμάει να είναι τα πράγματα πιο απλά, αυτό άλλωστε ζητάει και ο κόσμος: γλυκά εμφανίσιμα, αλλά όχι περίτεχνα.
Τα πιο δημοφιλή γλυκά της
Μετά τη μηλόπιτα, δεύτερο σε δημοφιλία είναι το cheesecake (ψημένο στο φούρνο με επικάλυψη φράουλας και βατόμουρου) και τρίτο το εντυπωσιακό σε εμφάνιση και γεύση Paris Brest, ένα παραδοσιακό γαλλικό κουλούρι ζύμης choux γεμισμένο με κρέμα από φουντούκια και τραγανή βάση φουντουκιών. Από εκεί και μετά, αρέσουν πολύ και ο μπαμπάς και η τάρτα λεμόνι. Εμείς δοκιμάσαμε – και απολαύσαμε- και κλασική σοκολατίνα με βελούδινη υφή από μπαβαρουάζ σοκολάτας, κρέμα σοκολάτας και σαμπλέ μπισκότου σοκολάτας.
Επόμενος στόχος της; Ονειρεύεται να ανοίξει κάποια στιγμή ένα μικρό μαγαζί στο κέντρο της Αθήνας όπου θα φτιάχνει μόνο τη μηλόπιτά της και καλό καφέ κι εμείς της το ευχόμαστε.
info
Σουλίου 64 (πρώην οδός Ελληνοσερβικής Φιλίας), τηλ. 2111114172.
Φωτογραφίες: William Faithful