Μπορεί να μην είναι ελληνικό έθιμο, αλλά μετά το επίσης ιταλικό πανετόνε που έχει γίνει αγαπημένη συνήθεια ιδίως τα Χριστούγεννα, φαίνεται πως και η κολόμπα κατακτά σιγά-σιγά το ελληνικό κοινό. Αν σας αρέσει, λοιπόν, το πανετόνε, αυτό το αφράτο κέικ των Ιταλών γειτόνων μας ,τότε θα λατρέψετε την πασχαλινή του εκδοχή, αφού είναι κι αυτή ένα είδος μεταξύ κέικ και τσουρεκιού γεμάτο αρώματα και ξεχωριστή υφή. Ονομάζεται colomba pasquale ή colomba di Pasqua, που στα ιταλικά σημαίνει περιστέρι πασχαλινό ή το περιστέρι του Πάσχα και συμβολίζει το Άγιο Πνεύμα και την ειρήνη. Γι’ αυτό κι έχει σχήμα που θυμίζει περιστέρι.

Είναι ένα έθιμο που ξεκίνησε από το Μιλάνο, αλλά είναι δημοφιλές και στη βόρεια, αλλά και σε ολόκληρη την Ιταλία και πλέον παρασκευάζεται σε φούρνους και ζαχαροπλαστεία σε όλο τον κόσμο. Στη χώρα μας, πριν αρκετά χρόνια κάποιοι καταστήματα που έφτιαχναν πανετόνε δοκίμασαν να φτιάξουν και αυτή την ιδιαίτερα απαιτητική συνταγή, η οποία γρήγορα απέκτησε φανατικούς οπαδούς. Οπότε πλέον, υπάρχουν αρκετά σημεία από όπου μπορούμε κι εμείς να την προμηθευτούμε, ενώ αρκετά καταστήματα τροφίμων την εισάγουν συσκευασμένη από την Ιταλία. Κι αυτό γιατί είναι ένα γλυκό που αντέχει στη συσκευασία του έως 2-3 εβδομάδες. Αν πάλι ανοίξουμε τη συσκευασία μπορεί να διατηρηθεί εκτός ψυγείου για αρκετές ημέρες.

Ο τρόπος παρασκευής του είναι πολύ ιδιαίτερος και δύσκολος, αφού φτιάχνεται αποκλειστικά με φυσικό προζύμι που αναπιάνεται κάθε τρεις ώρες και απαιτεί προεργασία τουλάχιστον 72 ωρών. Η κλασική συνταγή περιέχει συνήθως κομμάτια ζαχαρωμένου πορτοκαλιού και σταφίδες, αλλά όσοι το τολμούν φτιάχνουν και μια άλλη εκδοχή, που έχει αντί για ξερά φρούτα κομμάτια σοκολάτας ή και γέμιση με κομμάτια και κρέμα σοκολάτας.

Εμείς βρήκαμε τα μέρη που φτιάχνουν στην Αθήνα εδώ και χρόνια αυτό το γευστικότατο πασχαλινό γλυκό στις καλύτερες εκδοχές του, δοκιμάσαμε και σας τα παρουσιάζουμε. Επειδή είναι ένα δύσκολο στην παρασκευή του γλυκό, που το βρίσκουμε μόνο την Πασχαλινή περίοδο ή και λίγο μετά από αυτή, τηλεφωνήστε για διαθεσιμότητα στο κατάστημα που θα επιλέξετε για να το προμηθευτείτε. Κάποια έχουν και eshop, οπότε μπορείτε να τα προμηθευτείτε διαδικτυακά.

Ρίζος Ελαία

Αυτός ο φούρνος στο Κουκάκι με την τεράστια γκάμα σε ψωμιά που από το 2000 λειτουργεί με τη νέα γενιά αρτοποιών της ηπειρώτικης οικογένειας Ρίζου από το χωριό Ελαία, είναι από τους πρώτους που έφτιαξαν αυτή την ιταλική λιχουδιά στην Αθήνα. Συνεχίζουν, λοιπόν, κάθε χρόνο να την παρασκευάζουν με την ίδια περίπλοκη τεχνική σε δύο γευστικότατες εκδοχές: την κλασική με κομμάτια πορτοκαλιού και σταφίδες (που μουλιάζουν σε ρούμι και έπειτα στραγγίζονται) και τη σοκολατένια που δεν έχει φρούτα αλλά κομμάτια σοκολάτας.


Και οι δύο έχουν τραγανή επιφάνεια, λόγω των κομματιών ζάχαρης και πολύ αφράτο εσωτερικό με ωραίες κυψέλες και αρώματα. Για την παρασκευή της χρειάζονται τουλάχιστον 72 ώρες ωρίμανσης και αποκλειστικά φυσικό προζύμι που αναπιάνεται κάθε 3 ώρες. Είναι αρκετά μεγάλη σε μέγεθος και ζυγίζει περίπου ένα κιλό.

Ματρόζου 12 Κουκάκι, τηλ. 210 9249527 (και στο κατάστημα «Ρίζες» Καλλιδρομείου 50 Εξάρχεια)

La Mole

Στο ζαχαροπλαστείο που άνοιξε πριν 24 χρόνια ο Ιταλός Marco Mure φτιάχνει μέχρι σήμερα γλυκά με την παραδοσιακή ιταλική τεχνοτροπία, προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα. Εκτός λοιπόν, από αυτά και από το gelato, αυτή την περίοδο φτιάχνει και Colomba pasquale. Θα τη βρούμε σε τέσσερις διαφορετικές εκδοχές: η πρώτη είναι η κλασική με πορτοκάλι και σταφίδες κι έχει στην επιφάνειά της ζάχαρη και αμύγδαλα και η δεύτερη αντί για φρούτα έχει σταγόνες σοκολάτας.


Όμως, θα βρούμε και γεμιστές, που διατηρούνται στο ψυγείο και όχι σε θερμοκρασία δωματίου όπως οι υπόλοιπες: μία με φρούτα και κρέμα λεμόνι και μια τελευταία με σταγόνες σοκολάτας και κρέμα σοκολάτας στο εσωτερικό της. Τις τυλίγουν με όμορφα ανοιξιάτικα υφάσματα.

Δημοκρατίας 3, Πεύκη, τηλ. 210 8062594.

Panettone by Paloglou

Εδώ και τέσσερα χρόνια φτιάχνουν και εδώ κολόμπα, μετά από 2 χρόνια δοκιμών και πειραματισμών για να τελειοποιήσουν τη συνταγή. Χρειάζονται 40-60 ημέρες φυσικής ωρίμανσης του προζυμιού και τρεις μέρες ξεκούρασης της ζύμης, κατά τις οποίες γίνεται έλεγχος ανά τέσσερις ώρες μέρα και νύχτα.

Είναι διαθέσιμη ως τα τέλη Μαΐου στα 4 καταστήματα τους, αλλά και μέσω του eshop τους σε δύο τύπους: Colomba classico με κύβους από ζαχαρωμένο πορτοκάλι, Κορινθιακή σταφίδα (που έχει μείνει σε κονιάκ για να μαλακώσει), πάστα λεμόνι και πάστα πορτοκάλι και Colomba cioccolato, με βούτυρο, σοκολάτα υγείας και γάλακτος υψηλής ποιότητας από το Βέλγιο να παντρεύονται με το πορτοκάλι.

Κων/νου Παλαιολόγου 68, Παλαιό Φάληρο, τηλ. 210 9419010,
Αγίας Σοφίας 111, Νέα Σμύρνη, τηλ. 210 9314731,
Γρ. Λαμπράκη 98-100, Πειραιάς, τηλ. 210 4127288
Λ. Χατζηκυριακού 6, Πειραιάς, τηλ. 210 4288066

Sweet Alchemy by Stelios Parliaros

Εδώ και χρόνια στη γλυκιά boutique του Κολωνακίου του γνωστού pastry chef βρίσκουμε μεταξύ των πασχαλινών επιλογών πολύ όμορφες ιδέες για δώρο. Μια από αυτές είναι και η κλασική κολόμπα με πορτοκάλι και σταφίδες που είναι διαθέσιμη σε δύο εντυπωσιακές συσκευασίες: είτε σε ένα καλαίσθητο μεταξωτό μαντίλι ή μέσα σε μια κομψή υφασμάτινη τσάντα. Έτσι, αφού καταναλωθεί το γλυκό θα μείνει στο σπίτι ένα όμορφο δώρο σε ανοιξιάτικο μοτίβο.

Ηροδότου 24, Αθήνα, τηλ. 210 7240205

Zuccherino

Και στα τέσσερα ζαχαροπλαστεία της γλυκιάς αλυσίδας (που δίνει έμφαση στις ποιοτικές πρώτες ύλες και στις σωστές τεχνικές από το 1988) αλλά και στο eshop τους βρίσκουμε φέτος το γλυκό πασχαλινό «περιστέρι» της Ιταλίας, φτιαγμένο με φυσικό προζύμι αργής ωρίμανσης.

Στην παραδοσιακή εκδοχή του είναι καλυμμένο με αμυγδαλόπαστα και ολόκληρα καβουρδισμένα αμύγδαλα και διατίθεται σε δύο γεύσεις: Colomba Originale με confit φρούτων και Colomba al Cioccolato με κομμάτια σοκολάτας, αλλά και κρέμα σοκολάτας στο εσωτερικό της, που την κάνει ακόμα πιο εθιστική. Διατηρείται σε δροσερό μέρος.

Πρωτέως και Σειρήνων 48, Π. Φάληρο, τηλ. 210 9830869
Αγ. Αλεξάνδρου 41 και Ναϊάδων Π. Φάληρο, τηλ. 210 9830049
2ας Μαΐου 12, Πλατεία Ν. Σμύρνης, τηλ. 210 9357590
Μητροπόλεως 80, Μοναστηράκι, τηλ. 210 3213015