Το βάψιμο των πασχαλινών αυγών είναι ένα έθιμο πολύ παλιό, που έχει καθιερωθεί να γίνεται είτε τη Μεγάλη Πέμπτη, είτε το Μεγάλο Σάββατο και το κόκκινο χρώμα τους συμβολίζει το αίμα του Χριστού που χύθηκε επάνω στο Σταυρό, αλλά και την αναγέννηση της φύσης και την ελπίδα.

Ο πιο διαδεδομένος τρόπος είναι το βάψιμο με έτοιμες βαφές που κυκλοφορούν στο εμπόριο μαζί με τις οδηγίες τους. Ωστόσο, πολλές γυναίκες σε όλη την Ελλάδα εδώ και χρόνια επιλέγουν φυτικούς τρόπους βαφής, κι αυτούς σας προτείνουμε εμείς για φέτος. Ακόμη, θα σας δώσουμε συμβουλές για να μη σας σπάσουν τα αυγά κατά το βράσιμό τους, ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι κάθε χρόνο, το οποίο είναι σίγουρα μεγάλη απογοήτευση και σπατάλη τόσο τροφίμων, όσο και χρημάτων.

Συμβουλές για το σωστό βράσιμο των αυγών

  • Πριν τα βάλουμε στην κατσαρόλα να βράσουν, τα αυγά μας θα πρέπει να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου, οπότε τα βγάζουμε εκτός ψυγείου από το προηγούμενο βράδυ. Έτσι, θα αποφύγουμε τις απότομες εναλλαγές θερμοκρασίας (από το κρύο στο καυτό) που θα τα έκαναν να σπάσουν.
  • Ακόμη τα καθαρίζουμε καλά ένα -ένα μ’ ένα βρεγμένο πανί, για να φύγουν τυχόν βρωμιές ή πούπουλα που μπορεί να υπάρχουν επάνω στο τσόφλι.
  • Στη συνέχεια, τα τοποθετούμε προσεχτικά σε μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο και άφθονο νερό σε μονή στρώση και επάνω σε μια πετσέτα κουζίνας (για να μην κουνιούνται και ραγίσουν). Τα αφήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία να βράσουν κι έτσι δεν θα σπάσουν.
  • Μόλις βράσουν και πριν περάσουμε στη διαδικασία της βαφής, τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να πάρουν και πάλι θερμοκρασία δωματίου. Στη συνέχεια, βάζουμε σε νέα κατσαρόλα με τη βαφή μόνο όσα δεν έσπασαν.

Βάψιμο αυγών με υλικά της φύσης

Μπορούμε να βάψουμε τα πασχαλινά μας αυγά και με συστατικά που έχουμε στην κουζίνα μας. Ο πιο διαδεδομένος και παλιός τρόπος είναι με κρεμμυδόφυλλα, που θα δώσουν ένα ιδιαίτερο κόκκινο χρώμα στα αυγά μας. Από εκεί και πέρα μπορεί να χρησιμοποιήσουμε παντζάρια για ροζ- μωβ χρώμα, κουρκουμά για κίτρινο, μοβ λάχανο για μπλε-γαλάζιο και σπανάκι για πράσινο.

Για να αποτυπωθούν καλύτερα τα χρώματα σας προτείνουμε να επιλέξετε αυγά με λευκό τσόφλι. Το αντίθετο συνιστούν συνήθως για τις κόκκινες βαφές του εμπορίου δηλαδή με καφέ τσόφλι, για να γίνει το κόκκινο πιο βαθύ.

Η διαδικασία είναι παρόμοια, απλώς αλλάζουν τα υλικά για κάθε χρώμα. Έχουμε υπολογίσει ότι θα βάψουμε συνολικά 20 λευκά αυγά.

Υλικά για κόκκινα (με κρεμμύδι)
3 χούφτες κρεμμυδόφυλλα (και από μοβ και από λευκά κρεμμύδια)
50 ml ξίδι

Διαδικασία
Τοποθετούμε τα κρεμμυδόφυλλα στον πάτο μιας ευρύχωρης κατσαρόλας, ρίχνουμε επάνω τους 2 φλιτζάνια καυτό νερό και τα αφήνουμε για λίγες ώρες. Στη συνέχεια, τοποθετούμε τα αυγά πάνω στα κρεμμυδόφυλλα και τα καλύπτουμε με νερό, στο οποίο έχουμε ρίξει το ξίδι. Σε χαμηλή φωτιά βάζουμε τα αυγά και μόλις το νερό πάρει μια βράση τα αφήνουμε για 12-15 λεπτά. Τέλος, τα αποσύρουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Υλικά για κίτρινα (με κουρκουμά)
4 κουτ. σούπας κουρκουμά
2 κουτ. σούπας ξίδι

Διαδικασία
Διαλύουμε σε 4 φλιτζάνια καυτό νερό τον κουρκουμά και το ξίδι. Βράζουμε κανονικά τα αυγά και τα μεταφέρουμε αμέσως στο διάλυμα του κουρκουμά. Τα αφήνουμε μέσα ανάλογα με το πόσο έντονο χρώμα θέλουμε να αποκτήσουν.

Υλικά για ροζ (με παντζάρι)
4 βολβούς παντζαριών
100 ml ξίδι

Διαδικασία
Καθαρίζουμε τα παντζάρια από τα φύλλα τους και τα τα ξεπλένουμε. Τοποθετούμε τα παντζάρια μέσα σε φαρδιά κατσαρόλα, τα καλύπτουμε με νερό σε θερμοκρασία δωματίου και ρίχουμε και το ξίδι. Στη συνέχεια, βάζουμε προσεχτικά τα αυγά μας σε μονή στρώση. Φέρνουμε σιγά -σιγά το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε βρασμό και τα αφήνουμε για 20 λεπτά να σιγοβράσουν. Τα αφήνουμε να κρυώσουν μέσα στο νερό, ανακατεύοντάς το ανά τακτά διαστήματα. Τέλος, τα τοποθετούμε μέσα στο ψυγείο για όλο το βράδυ, ως έχουν με την κατσαρόλα. Το επόμενο πρωί, τα αφαιρούμε ένα – ένα από την κατσαρόλα προσεχτικά με μια κουτάλα ή βαθύ κουτάλι, τα ξεπλένουμε ελαφρώς.

Υλικά για μοβ -γαλάζια (με κόκκινο λάχανο)
1/2 λάχανο
100 ml ξίδι

Διαδικασία
Ξεπλένουμε καλά το λάχανο και το χωρίζουμε σε φύλλα. Βάζουμε σε μια φαρδιά κατσαρόλα νερό σε θερμοκρασία δωματίου, τα φύλλα του λάχανου, το ξίδι και τα αυγά μας σε μια στρώση. Φέρνουμε σιγά -σιγά το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε βρασμό και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 20 λεπτά. Τέλος, τα τοποθετούμε μέσα στο ψυγείο για όλο το βράδυ, ως έχουν με την κατσαρόλα. Το επόμενο πρωί, τα αφαιρούμε ένα – ένα από την κατσαρόλα προσεχτικά με μια κουτάλα ή βαθύ κουτάλι, τα ξεπλένουμε ελαφρώς.

Υλικά για πράσινα (με σπανάκι)
500 γρ. φρέσκο σπανάκι μόνο φύλλα
100 γρ. ξίδι

Διαδικασία
Ξεπλένουμε καλά το σπανάκι. Βάζουμε σε μια φαρδιά κατσαρόλα νερό σε θερμοκρασία δωματίου, το σπανάκι, το ξίδι και τα αυγά μας σε μια στρώση. Φέρνουμε σιγά -σιγά το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε βρασμό και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 20 λεπτά. Τέλος, τα τοποθετούμε μέσα στο ψυγείο για όλο το βράδυ, ως έχουν με την κατσαρόλα. Το επόμενο πρωί, τα αφαιρούμε ένα – ένα από την κατσαρόλα προσεχτικά με μια κουτάλα ή βαθύ κουτάλι, τα ξεπλένουμε ελαφρώς.

Έξτρα tip

Ό,τι είδος βαφή και υλικό κι αν επιλέξουμε, καλό είναι αφού στεγνώσουν να τα περάσουμε με λίγο βαμβάκι ποτισμένο με ελαιόλαδο. Θα γυαλίσουν και θα ζωντανέψουν το κάθε χρώμα. Οπότε μην παραλείψετε αυτό το τελευταίο βήμα.