Νέου τύπου χασαποταβέρνες, μοντέρνα “κρεατάδικα” και πληθωρικά steak houses αποτελούν πλέον τάση και στην Ελλάδα.
Base Grill
Όταν οι αδερφοί Λιάκου έβαζαν τα θεμέλιά του, δεν πίστευαν ότι 13 χρόνια μετά θα γίνεται τόσος μεγάλος ντόρος για το «κρεατάδικο» του Μπουρναζίου. Κατάφεραν, λοιπόν, να κάνουν γαστρονομικό προορισμό μια περιοχή που στην ουσία δεν έχει τίποτα και όλους τους κρεολάγνους να καθίσουν στα τραπέζια τους πάνω από μια φορά. Η επιλογή των –ελληνικών– κρεάτων, οι κοπές και το ψήσιμο είναι βασικές αρχές από την αρχή μέχρι το τέλος. Οπότε, ό,τι και να ζητήσετε έρχεται σωστά ψημένο και ζουμερό. Πιάτα που δεν λείπουν πότε από κάθε τραπέζι τα «αυγά σαν τα μάτια μου», η πιο διάσημη φωλιά τηγανητής πατάτας με αυγά, αλλά και το βοδινό καρπάτσιο με την γραβιέρα Ίου, το μοσχαρίσιο λουκάνικο, όπως και εκείνο του μαύρου χοίρου. Β.Δ.
Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως 64, Περιστέρι, τηλ. 210 5757455
Τηλέμαχος Art Grill
Ξεκίνησε σαν μια απλή κρεατοταβέρνα για να εξελιχθεί σε ένα από τα πιο δημοφιλή εστιατόρια για κρέας στην Αθήνα. Το σωστό σίτεμα, η άρτια τεχνική στο ψήσιμο και τα επιλεγμένα ελληνικά κρέατα έκαναν τους Αθηναίους να συρρέουν από κάθε μεριά της πόλης. Το λαχταριστό κοκορέτσι, το εξαιρετικό αρνίσιο σουβλάκι, η ζουμερή γουρουνοπούλα με την τραγανή πέτσα αλλά και οι στρογγυλές τηγανητές πατάτες είναι από τους μεζέδες που πρέπει να δοκιμάσετε. Όσα για τα κρέατα, προσεγμένα στο ψήσιμο τους ώστε να κρατούν όλους τους χυμούς τους και την νοστιμιά τους. Στα συν η μεγάλη λίστα κρασιών από τον ελληνικό και ξένο αμπελώνα. Β.Δ.
Φραγκοπούλου 19, Ν. Κηφισιά, τηλ. 210 8076680
Τηλέμαχος Athens
Η πιο αστική εκδοχή του ομώνυμου εστιατορίου στης Κηφισιάς, που ο Γιώργος Τσιλιγκίρης μετέφερε σε μια από τις πιο ιστορικές στοές του κέντρου της Αθήνας. Έξοχα ψημένα κρέατα, προσεγμένα αλλαντικά που κόβονται στην παλιά μηχανή, η οποία βρίσκεται σε περίοπτη θέση στο κέντρο της σάλας, αφράτο μπιφτέκι από μαύρο χοίρο, βραστός σιδηρόδρομος σε λαδολέμονο, νόστιμα καρπάτσιο και ταρτάρ από μοσχάρι, αλλά και φρικασέ. Κοινώς, μια κουζίνα που δεν βασίζεται μόνο στα ψητά κρέατα, αλλά και σε άλλες παρασκευές του. Β.Δ.
Πανεπιστημίου 10, Αθήνα, τηλ. 210 3613300
Kozi’s
Η ιστορία του ξεκίνησε από τη Νότιο Αφρική, όμως από το 2010 βρίσκεται σκαρφαλωμένο στα Μελίσσια. Εκεί απολαμβάνουμε την αφρικανική τεχνική στο ψήσιμο αλλά και την ιδιαίτερα νόστιμη σάλτσα braai, κάτι αντίστοιχο της bbq. Αξίζει να δοκιμάσετε τη super Chakalaka, μοσχαρίσια μπριζόλα που πασπαλίζεται με νοτιοαφρικάνικα μπαχαρικά, καθώς και τα χοιρινά παϊδάκια με σάλτσα braai. Τέλος, τα burger αξίζουν την προσοχή σας και ειδικά το ομώνυμο του μαγαζιού που γεμίζεται με μοτσαρέλα. Β.Δ.
Π. Τσαλδάρη 34, Μελίσσια, τηλ. 210 8101584
Γίδι
Ίσως τον chef Βασίλη Ακρίβο να τον έχουμε συνδέσει περισσότερο με το ψάρι, εδώ όμως θα βρείτε στην κρεατοφαγική του πλευρά. Σε έναν χώρο που θυμίζει ταβέρνα παλιάς -καλτ- κοπής -θα μπορούσατε να την πείτε και ψησταριά- σερβίρει νόστιμες επιλογές κρεάτων που κόβονται εκείνη την ώρα και ψήνονται στα κάρβουνα. Πεντανόστιμη συκωταριά που έρχεται σε τηγάνι με το λάδι της για πολλές «βούτες», λεπτά τρυφερά χοιρινά μπριζολάκια, ζουμερό μοσχαρίσιο μπιφτέκι από δύο διαφορετικούς κιμάδες (το μισό από σιτεμένο μοσχαρίσιο κρέας), χειροποίητα μοσχαρίσια λουκάνικα είναι μερικά από τα πιάτα που δεν πρέπει να χάσετε. Και σε αυτά προσθέστε την βουτυράτη φέτα, αλλά και τις πληθωρικές σαλάτες για να σπάσουν τη μονοτονία. Β.Δ.
Λεωφ. Τατοΐου 17, Μεταμόρφωση, τηλ. 210 2828848
Steak Alive
Εκεί όπου άλλοτε κατοικούσε ο πρώτος δήμαρχος του Κορυδαλλού, στο αρχοντικό Γεράκη, βρίσκεται πλέον το εν λόγω steak house. Δεν μετράει και πολλούς μήνες ζωής, αφού άνοιξε μόλις στις αρχές του φθινοπώρου και ήδη έχει αποκτήσει μεγάλη φήμη στον κρεατοφαγικό κύκλο. Rib eyes, μοσχαρίσιες χορταστικές σπαλομπριζόλες, πληθωρικά Τοmahawk, χοιρινό κότσι σε σάλτσα μπίρας, μπέργκερ αλλά και γουρουνοπούλα κοσμούν τον κατάλογό του που συμπληρώνεται από εξίσου «γοητευτικά» ορεκτικά, όπως η ομελέτα με chorizo, αλλά και quesadillas. Β.Δ.
Κρήτης 23 & Αγ. Γεωργίου 76, Κορυδαλλός, τηλ. 210 4952000
Lykos steak house
Ίσως η «μετάλλαξη» σε steak house του παλιού Βασίλαινα, του ιστορικότερου και διαχρονικότερου χώρου εστίασης του Πειραιά, να είναι η πιο προφανής απόδειξη πως το κρέας είναι κυρίαρχη τάση της εποχής μας. Γενεσιουργός αιτία της μετάλλαξης; Η φιλία που ενώνει τον Θανάση Βασίλαινα και τον Βαγγέλη Λύκο (κρεοπωλείο Ζυγός). Παρότι η σάλα δεν άλλαξε, κυρίαρχο στοιχείο της έγινε το ψυγείο ξηρής ωρίμασης, όπου μπορεί κανείς να δει τις διάφορες κοπές και να ενημερωθεί για την προέλευση των ελληνικής εκτροφής κρεάτων. Στην πάντα ανοιχτή κουζίνα, τα κρέατα και τα αλλαντικά του Ζυγού (σουτζούκι, λουκάνικα και τσορίθο) μαγειρεύονται γευστικά – και ελληνοπρεπώς. Ενδεικτικά αναφέρω το αυγό ποσέ με ψιλοκομμένο καπνιστό αλλαντικό και κρέμα γραβιέρας και το γιουβέτσι μοσχιδούλας Σερρών, με χειροποίητο κριθαράκι και αρσενικό Νάξου. Θ.Τσ.
Αιτωλικού 72, Πειραιάς, τηλ. 210 4612457
Steak House Yolenis – Carnicero
Το Steak House, στον πρώτο όροφο του πολυχώρου της οδού Σόλωνος, βασίζεται σε μια συνεργασία της Yoleni’s με το κρεοπωλείο Carnicero meat & delicatessen – χωρίς τον τρίτο εταίρο τους πλέον. Η σάλα διατηρεί και φέτος το ρουστίκ ύφος της, αλλά έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε να φιλοξενεί, πιο άνετα, περισσότερο κόσμο. Υπάρχουν τα ψηλά, τύπου μπαρ, ξύλινα τραπέζια και οι αντίστοιχου ύψους καρέκλες, αλλά και μερικά κανονικά. Στο βάθος δεσπόζει το ψυγείο ξηρής ωρίμανσης των κρεάτων. Η έμφαση και πάλι δίνεται στο καλό ελληνικό κρέας κι έτσι εκτός, από τις σχεδόν 35 προτάσεις του σεφ Αχιλλέα Παπαχρήστου, τις οποίες βρίσκει κανείς στον κατάλογο, υπάρχει δυνατότητα να διαλέξει ό,τι θέλει από τη βιτρίνα των κρεάτων και να ζητήσει να του το ψήσουν με τον τρόπο που προτιμά. Θ.Τσ.
Yoleni’s flagship concept store, Σόλωνος 9, Κολωνάκι, 1ος όροφος, τηλ. 212 2223629
Dry & Raw by Drakoulis
Το όνειρο του Στράτου Δρακούλη, πολύ πριν ανοίξει το Dry & Raw, ήταν να δημιουργήσει μια κλειστή λέσχη κρεοφάγων, στον υπόγειο χώρο του κρεοπωλείου του, στη Βούλα. Έτσι κι αλλιώς, τα μέλη της λέσχης προϋπήρχαν. Ήταν οι φανατικοί κρεοφάγοι πελάτες του, που ενθουσιάζονταν να τον παρακολουθούν να κόβει, με ακρίβεια χειρουργού – ενώ γύρω τους βαρούσαν τα ντεσιμπέλ των μουσικών που διάλεγε ο ίδιος. Μέχρι σήμερα, παρά τον πλούσιο κατάλογό του με τα ωμά και τα μαγειρευτά, το δυνατό σημείο του Στράτου Δρακούλη είναι οι διαφορετικές κοπές που προτείνει, τα κρέατα που διαλέγει, ταξιδεύοντας ανά τον κόσμο, και ωριμάζει με πολλή γνώση στα ψυγεία του. Το πλεονέκτημα, δε, είναι ότι στο εστιατόριο τα κρέατα κοστίζουν σαν να τα ψώνιζες για το σπίτι, πράγμα που δικαιώνει την αρχική ιδέα της λέσχης. Θ.Τσ.
Βασ. Παύλου 103, Βούλα, 210 8955655. Σκουφά 52, Κολωνάκι Tηλ: 2103632400.
Φάρμα Μπράλου Εστιατόριο – Steak Bar
Η φιλοσοφία στη Φάρμα Μπράλου είναι σαφής, απλή και απολύτως επικεντρωμένη στο κρέας: Στο μικρό μενού που υπογράφει ο Μιχάλης Νουρλόγλου και υλοποιούν οι Παναγιώτης Ζώκος και Αγαπητός Τσακαλάκης υπάρχει πάντα ένα διαφορετικό πιάτο ημέρας, αλλιώς επιλέγει κανείς το αγαπημένο του κομμάτι κρέας, από τις προτεινόμενες κοπές, σε τιμή κιλού, όπως στο απέναντι κρεοπωλείο τους. Ο κατάλογος προτείνει τρεις σάλτσες για το κρέας και 5-6 συνοδευτικά του (side dishes), πουρέ πατάτας, πατάτες τηγανητές, ψητά λαχανικά, σπανάκι ή μανιτάρια. Υπάρχουν τρία απλά γλυκά, μεταξύ των οποίων κι ένα παγωτό Σικάγο. Θ.Τσ.
Μηλιώνη 12 και Ηρακλείτου, Κολωνάκι, τηλ. 210 3645050
Κρητικός
Η οικογένεια Δογιάκη άνοιξε πριν από περίπου 50 χρόνια μια κρητική ταβέρνα σε μια ερημική ανηφοριά της Κάντζας, μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα πέρα από το Κτήμα Καμπά. Όταν όμως την ανέλαβαν ο υποδειγματικός ψήστης Νίκος Δογιάκης και ο αδελφός του Σταύρος, επίσης υποδειγματικός οικοδεσπότης, η ταβέρνα έγινε προσκύνημα των κρεατοφάγων. Οι Δογιάκηδες κατέθεσαν πρώτοι την άποψη ότι τα αρνίσια παϊδάκια γάλακτος πρέπει να ψήνονται ελάχιστα για να διατηρούν τους χυμούς τους, να αναδεικνύεται η βουτυρένια γοητεία του λίπους τους και η μοναδική υφή τους. Από τα δυνατά τους ατού, εκτός από τις κρητικές χορτόπιτες της μαμάς Δογιάκη και τα νόστιμα μπιφτέκια, υπάρχουν γιγάντιες ελληνικές σταβλίσιες σπαλομπριζόλες, σωστά ψημένος σιδηρόδρομος, αλλά μπορεί να πετύχετε και εξίσου άψογα ψημένα νεφράκια ή και να παραγγείλετε από πριν ό,τι θεωρείτε κρεατολαγνική αμαρτία. Θ.Τσ.
Αιόλου 49, Κάντζα-Παλλήνη, τηλ. 210 6659061
BarBq
Για την ιστορία και μόνο θυμίζω ότι το 2009, έναν χρόνο αφότου άνοιξε το BarBq, άρχισε να παρουσιάζει διάφορες, άγνωστες για την εποχή τους αλλά κλασικές σήμερα κοπές. Από τότε επισημαίνονται οι διαφορετικές προελεύσεις, οι διαφορές ανάμεσα στα κρέατα φυσικής ωρίμανσης και στα ξηρής ωρίμανσης, από τότε σέρβιραν και ελληνοπρεπή πιάτα. Αλλά όλα αυτά περνούσαν στον κόσμο πάντα στους ίδιους χαμηλούς τόνους και πάντα στο ίδιο πνεύμα μιας ήπιας τιμολόγησης, που και είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους ο κόσμος στο BarBq δείχνει πάντα ευχαριστημένος και φαίνεται να απολαμβάνει με την ίδια φυσικότητα είτε ένα απλό tri-tipsirloin από το Κάνσας είτε μια ποικιλία μανιταριών με… honey-miso και γλυκιά γκοργκοντζόλα. Θ.Τσ.
Ελ. Βενιζέλου 46, Ν. Σμύρνη, τηλ. 210 9319 675
Vezené
Η στροφή που έκανε το εστιατόριο Vezené προς αυτό που ονόμασε «Greek Inspired Bistrot», παρουσιάζοντας δηλαδή ένα μενού μπιστρό εμπνευσμένο από τα ελληνικά υλικά αλλά και την προσωπική του ματιά του ιδιοκτήτη του, Αρη Βεζενέ, δεν υποβάθμισε καθόλου τη σημαντική θέση του κρέατος στον κατάλογο. Πράγματι, μολονότι μειώθηκαν οι προτάσεις του σε κρέατα που έρχονται στο τραπέζι με τα μαντεμένια τους τηγάνια, σε αυτό το εστιατόριο μπορεί κανείς να δοκιμάσει πάντα σπάνιες κοπές κρεάτων, όπως τα ιαπωνικής κοπής karubi (παϊδάκια χωρίς κόκαλο από το μπροστινό πόδι των βοειδών), που συνυπάρχουν αγαστά στον κατάλογο δίπλα σε έναν βαθιάς νοστιμιάς ξινό τραχανά με αρνίσιο χεράκι (φερμένο από τη Βόνιτσα) ή σε ένα βοδινό ταρτάρ «παστίτσιο» ή έναν κατσικίσιο σβέρκο (από την Πάλαιρο). Το πλεονέκτημα είναι ότι οι υπεύθυνοι του σέρβις ξέρουν να μιλήσουν γι’ αυτά με τον καλύτερο τρόπο. Θ.Τσ.
Βρασίδα 11, Ιλίσια, τηλ. 210 7232002
Wolves of kitchen
Ο σεφ Alsi Sinanaj, μετά το επιτυχημένο εστιατόριο στη Μύκονο, άνοιξε πριν από δύο εβδομάδες ένα ακόμα Wolves of Kitchen, αυτή τη φορά στο Νέο Ψυχικό. Και εδώ φαίνεται να δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις κοπές και την ωρίμαση του κρέατος. Στις κουζίνες του κυριαρχούν οι χτιστοί ξυλόφουρνοι, οι ζωντανές φωτιές, υπάρχει μια γιαπωνέζικη σχάρα ρομπάτα, μια κλασική ψησταριά/ροτισερί με αλυσίδες, όπου ψήνονται οι θρυλικές και γιγάντιες μπριζόλες (τεράστια Πόρτερ Χάουζ, Τι-μπον, τόμαχοκ και άλλα), αλλά από τον μακρύ κατάλογο του δεν λείπουν και τα μπέργκερ, τα φρέσκα ζυμαρικά, οι διάφορες σαλάτες που ανοίγουν την γκάμα των επιλογών, πολύ πέρα από την αμιγή κρεοφαγία (χαρακτηριστικά αναφέρω το σκουμπρί στη θράκα, με αγγούρι, γιαούρτι και χόρτα εποχής). Θ.Τσ.
Δημητρίου Βασιλείου 16, Νέο Ψυχικό, τηλ. 210 6713997