Σουβλάκι. Μια λέξη, πολλές σκέψεις και ακόμη περισσότερα μαγαζιά. Είναι σίγουρο πως κάποια στιγμή κάθε παρέα Ελλήνων έχει συζητήσει το εξής: «Πού θα φάμε καλό σουβλάκι;». Το εθνικό μας έδεσμα είναι συνυφασμένο και με τη διασκέδαση, είτε είμαστε μαζεμένοι με παρέα στο σπίτι είτε έχουμε βγει για μια χαλαρή βόλτα στην πρωτεύουσα. Κυρίως όμως το σουβλάκι είναι απόλαυση για αυτό αξίζει να το απολαμβάνουμε στην καλύτερη εκδοχή του. Κάπως έτσι φτιάξαμε την παρακάτω λίστα, διαλέγοντας κάποια από τα σουβλάκια των Αθηνών που πέρα από νοστιμιά έχουν και «κάτι» που τα κάνει ξεχωριστά.
Οι Ρωσίδες
Στην Καλλιθέα εδώ και 50 χρόνια οι Ρωσίδες προσφέρουν σουβλάκια και πιροσκί. Το μενού έχει μόνο δύο επιλογές, μοσχαρίσια μπιφτεκάκια και καλαμάκι χοιρινό, ψημένα όλα στα κάρβουνα μαζί και οι πίτες. Η ζεστή κόκκινη σάλτσα που μπαίνει στα τυλιχτά δένει απολαυστικά με το κρέας την ντομάτα και το κρεμμύδι. Μιας όμως που είστε εδώ πάρτε και ένα πιροσκί με γλυκιά μυζήθρα. Μπορείτε να πάρετε κάτι στο χέρι, γιατί το μαγαζί δεν διαθέτει τραπεζάκια, ή να παραγγείλετε να σας τα στείλουν.
Αναγνωσταρά 16, Καλλιθέα, 211 1192 145
Ο Μίμης
Στο Παγκράτι ο βραβευμένος σεφ του εστιατορίου Alficon, ο Έλβι Δημήτρης Ζύμπα, άνοιξε το νέο σουβλατζίδικο «ο Μίμης». Ο Έλβι προσεγγίζει το σουβλάκι αλλιώς, αφού χρησιμοποιεί ιδιαίτερα εκλεκτές κοπές κρέατος , όπως χοιρινός γύρος από πανσέτα. Οι πίτες φτιάχνονται επίσης στο μαγαζί και είναι πιο λεπτές και ελαστικές από τις κλασικές. Για το κάθε κρεατικό προτείνουν διαφορετικές γαρνιτούρες και σως που είναι και αυτές χειροποίητες. Προσφέρουν take away και delivery.
Ευφράνορος 10, Παγκράτι, 210 7565 789
Ο Αχιλλέας
Στον Νέο Κόσμο θα βρούμε το σουβλατζίδικο «ο Αχιλλέας». Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος, ο Μαρίνος, εδώ και 34 χρόνια αγοράζει όλα τα υλικά αφού πρώτα τα δει και ετοιμάζει τα πάντα μόνος του. Γύρος, σουβλάκι χοιρινό και κοτόπουλο, τζατζίκι –όλα φτιάχνονται από τον ίδιο καθημερινά στο εργαστήρι του μαγαζιού. Ο χοιρινός γύρος, ωστόσο είναι «σημείο αναφοράς» . Ζουμερός και μαριναρισμένος σε ένα μείγμα μπαχαρικών, κόβεται σε μεγάλα κομμάτια και σερβίρεται σε τυλιχτό ή σε μερίδα με κομμένη πιτούλα, τζατζίκι, ντομάτα και κρεμμύδι. Το μαγαζί διαθέτει μόνο κατ’ οίκον παράδοση. Μπορείτε όμως να πάτε νωρίς ή να τους πάρετε τηλέφωνο να σας κρατήσουν θέση.
Σπινθάρου 18, Νέος Κόσμος, 210 9021 391
Hoocut
Στην πλατεία Αγίας Ειρήνης στο Hoocut ετοιμάζονται όλα στη στιγμή, αφού το χοιρινό κόβεται σε κομμάτια τη στιγμή που θα δώσετε την παραγγελία σας και ψήνονται στη στιγμή. Οι πίτες είναι χειροποίητες και ψήνονται και εκείνες την ώρα σε ειδικό φούρνο. Δοκιμάστε ένα λεπτοκομμένο βοδινό μπιφτέκι που τυλίγεται σε πίτα ή σκεπαστή, με γιαούρτι, πικάντικη ντομάτα και κρεμμύδι. Το κατάστημα διαθέτει τραπεζάκια, take away καθώς και delivery.
Πλατεία Αγίας Ειρήνης 9, Αθήνα, 210 3240 026
Ο Κώστας
Στο κέντρο και συγκεκριμένα στη Μητροπόλεως υπάρχει ένα μικρό σουβλατζίδικο, «ο Κώστας». Εκεί από το 1950 σερβίρουν καλαμάκι χοιρινό και μπιφτέκι μοσχαρίσιο – απλά και ποιοτικά, σε πίτα ή σκέτα. Πλέον η διαχείριση του μαγαζιού έχει περάσει στην τρίτη γενιά της οικογένειας. Το σουβλάκι χωρίς λίπος, ψημένο στα κάρβουνα, θα το γευτείτε σκέτο με λαδορίγανη ή τυλιχτό σε πίτα τραγανή απ’ έξω και αφράτη μέσα με ντομάτα, κρεμμύδι, μαϊντανό, κόκκινο πιπέρι και γιαούρτι. Το κατάστημα δεν διαθέτει τραπέζια, οπότε μπορείτε να παραλάβετε από εκεί ή να σας το στείλουν μέσω εφαρμογών διανομής.
Πεντέλης 5 και Μητροπόλεως, Σύνταγμα, 210 3228 502
Σουβλακοπωλείον Αλέξανδρος
Πηγαίνοντας προς τα Δυτικά, στο Αιγάλεω εγκαταστάθηκαν πριν χρόνια δυο αδέρφια από την Ήπειρο, ο Κώστας και ο Αλέξανδρος και έφτιαξαν το «Σουβλακοπωλείον Αλέξανδρος». Το μαγαζί προμηθεύεται όλα του τα κρέατα από το κρεοπωλείο της οικογένειας που υπεύθυνος είναι ο Κώστας. Καθημερινά φτιάχνουν οι ίδιοι τους γύρους, περνάνε τα καλαμάκια στο χέρι και τα κεμπάπ στις σούβλες. Χωρίς λίπη και μπαχαρικά στην πιο αγνή τους μορφή με κρέατα από μικρές φάρμες της ιδιαίτερης πατρίδα τους. Οι γύροι είναι κομμάτια και τραγανά σερβίρονται σε τυλιχτά ή μερίδα. Μπορείτε να τα απολαύσετε μέσω delivery ή στο κατάστημα.
Ηρακλείτου 68, Αιγάλεω, 210 5310 400
Λευτέρης
Στην Ομόνοια συναντάμε από το 1951 τον Λευτέρη τον Πολίτη με πολίτικες συνταγές, μυρωδιές από μπαχάρια και γεύσεις απλές αλλά μερακλήδικες. Το μενού μικρό –περιλαμβάνει μόνο μοσχαρίσιο μπιφτέκι και σουτζούκι πολίτικο περασμένα σε μεταλλικές σούβλες. Ετοιμάζονται στο γκριλ και από πάνω βάζουν τις πίτες ίσα-ίσα λαδωμένες να παίρνουν γεύση από τα σουβλάκια. Στο τυλιχτό επίσης μπαίνει ντομάτα, ψιλοκομμένο κρεμμύδι, φρεσκοκομμένος μαϊντανός και καυτερό κόκκινο πιπέρι. Εδώ και 5 μήνες έχει ανοίξει και δεύτερο κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας. Και στα δύο μαγαζιά έχουν μερικά τραπεζάκια για όσους θέλουν να καθίσουν, κατά τ’ άλλα μόνο take away.
Σατωβριανίδου 20, Ομόνοια, 210 5225 676
Ρόμβης 18, Σύνταγμα, 210 3310 030
Πανερυθραϊκός
Στη Νέα Ερυθραία βρίσκεται ένα από τα πιο ιδιαίτερα σουβλατζίδικα αφού θυμίζει καφενείο ενός χωριού με τις ξύλινες καρέκλες στον πεζόδρομο. Αξίζει να κάτσει κανείς καθώς ο κατάλογος είναι πολύ μικρός. Από κρεατικά σερβίρουν μόνο καλαμάκι χοιρινό λιλιπούτειο σε μέγεθος αλλά πολύ νόστιμο. Παραγγείλτε ακόμα φρέσκες πατάτες τηγανητές, σαλάτα με ντομάτα κονκασέ, κρεμμύδι και μαϊντανό και φέτα με λάδι και ρίγανη. Το σουβλάκι έρχεται σκέτο ή μπαίνει σε πίτα, λαδωμένη όσο πρέπει, με πάπρικα, ντομάτα και κρεμμύδι με μαϊντανό.
Αναξαγόρα 11, Νέα Ερυθραία, 210 8000 271
Τόμας Κεμπάπ
Στον Νέο Κόσμο βρίσκεται το κεμπαπτζίδικο του Τόμας. Εκεί, από το 1983, ο Τόμας Χαμπαρτσούμ ζυμώνει καθημερινά τον κιμά για τα κεμπάπ και ετοιμάζει και διάφορα άλλα Αρμένικα καλούδια. Το κεμπάπ από μείγμα αρνίσιου και μοσχαρίσιου κιμά, κρεμμύδι και αλάτι «κερδίζει τις εντυπώσεις». Αμέτρητες σούβλες από κεμπάπ ετοιμάζονται κάθε πρωί, ψήνονται στα κάρβουνα για να τα απολαύσουμε ζουμερά και αφράτα σε αλάδωτη πίτα με ντομάτα και κρεμμύδι – ια πατάτες και τζατζίκι ούτε λόγος. Το κατάστημα διαθέτει μερικά τραπεζάκια για όσους θέλουν να καθίσουν, ενώ κάνει και παράδοση κατ’ οίκον.
Μήτρου Σαρκουδίνου 49, Νέος Κόσμος, 210 9015 981
Ο Καυτερός
Στο κάτω Χαλάνδρι, βρίσκεται ο «Καυτερός». Εδώ η οικογένεια Εξαρχόπουλου από το 1970 φημίζεται για τη συνταγή της καυτερής τους σάλτσας. Ο κατάλογος περιλαμβάνει καλαμάκια χοιρινά, κοτόπουλο και κεμπάπ. Αξίζει να παραγγείλετε το κεμπάπ σε μερίδα –ένα περιποιημένο πιάτο με αλάδωτες κομμένες πιτούλες, τέσσερα ζουμερά και ήπια στη γεύση κεμπάπ και από πάνω ντομάτα και ψιλοκομμένο κρεμμύδι ενώ σε ένα ξεχωριστό πιατάκι έρχεται η σάλτσα που θα απογειώσει την κάθε σας μπουκιά. Μπορείτε να καθίσετε στην όμορφη αυλή ή να παραγγείλετε delivery.
Αγρινίου 5, Χαλάνδρι, 210 6846 366