Το Lygaria Farm & Kitchen δεν είναι ένα εστιατόριο με την κλασική έννοια, αλλά μια μικρής κλίμακας γαστρονομική εμπειρία εμπνευσμένη από τον κυκλαδίτικο ήλιο, τον αέρα του Αιγαίου και τις υπέροχες παραδόσεις της ελληνικής, νησιωτικής κουλτούρας. Οι συνδαιτυμόνες στη Lygaria απολαμβάνουν ένα προσωπικό αλλά ταυτόχρονα πλούσιο γαστρονομικό γεγονός. Χαμένη ανάμεσα στον ήχο των τζιτζικιών, την μυρωδιά των ανθισμένων άγριων βοτάνων και μία σχολαστικά σχεδιασμένη ζεν ατμόσφαιρα, η Lygaria δεν είναι καθόλου τυχαία στον όρμο Ψάθι της Τζιας σήμερα.

Με επικεφαλής τον Uriel Eshet, τα περισσότερα από τα φρέσκα προϊόντα έρχονται είτε απευθείας από τη γη που περικλείει το retreat- ένας κήπος με λαχανικά και άγρια βότανα, ένας ελαιώνας και ένας αμπελώνας, όλα καλλιεργημένα με παραδοσιακές γεωργικές τεχνικές- είτε από άλλους τοπικούς παραγωγούς και ψαράδες. Με γνώμονα πάντα την Φύση, το μενού αλλάζει καθημερινά με βάση το τι έχει την καλύτερη ενέργεια και γεύση ανά πάσα στιγμή.

Επενδύοντας στην ουσία, η ομάδα του εστιατορίου πειραματίζεται με το να ενσωματώνει λιγότερο γνωστά συστατικά ή να χρησιμοποιεί τα πλέον κοινά με ασυνήθιστους τρόπους, βασισμένη στη φιλοσοφία του zero waste, όπως για παράδειγμα κεφάλια ψαριών, κόκαλα και ουρές. Μια υπερσύγχρονη κουζίνα και ένας παραδοσιακός εξωτερικός πέτρινος φούρνος παρέχουν την ιδανική βάση για το πιο απροσδόκητο γαστρονομικό ταξίδι.

Το όνομα Λυγαριά αποτίνει φόρο τιμής στη σύνδεση του εστιατορίου με το φυσικό τοπίο και την τοπική κουλτούρα. Μια λυγαριά ήταν το δέντρο κάτω από το οποίο η οικογένεια και το συνεργείο κατασκευών ξεκουράζονταν καθημερινά για το μεσημεριανό διάλειμμα, την περίοδο των εργασιών, σε ένα χαρούμενο, άφθονο τραπέζι γεμάτο τοπικά πιάτα.

Ο chef Uriel Eshet
Με ορισμένα από τα κορυφαία εστιατόρια διεθνώς στο ενεργητικό του, από τα βραβευμένα με αστέρια Michelin Noma & Αmass στην Κοπεγχάγη, το Ikoyi στο Λονδίνο και τα Blue Hill & Estella της Νέας Υόρκης, ο Uriel μοιραία καταλήγει στη Lygaria, το πιο προσωπικό και τολμηρό project με το οποίο έχει καταπιαστεί ποτέ. Απολαμβάνει όσο τίποτα να εξερευνά άλλες χώρες δοκιμάζοντας τη μαγειρική τους παράδοση και κουλτούρα, ανάμεσα τους φυσικά και η Ελλάδα, μια χώρα που επισκέπτεται από την ηλικία των δύο ετών και με την οποία νιώθει μια βαθύτερη, καρμική σύνδεση.

Ο Uriel πάντα λαχταρούσε να ανακαλύψει στην καλλιτεχνική πλευρά της ζωής, συμπεριλαμβανομένου και του βιομηχανικού σχεδιασμού. Καταλήγει να επιλέγει όμως συνειδητά τη μαγειρική καθώς συνδυάζει τη δημιουργικότητα με την τροφή. Η κουζίνα του ισορροπεί σε μια λεπτή γραμμή αφού επιδιώκει την τελειότητα χωρίς επιτήδευση και φλύαρες ή επιφανειακές προσεγγίσεις. Πιστεύει ακράδαντα ότι το απλό φαγητό μπορεί να είναι εκπληκτικό και όροι όπως βιώσιμο και farm-to-table θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε εκείνες τις σπάνιες περιπτώσεις αληθινής αφοσίωσης στο συγκεκριμένο σκοπό.

Kea Retreat
Το Lygaria Farm & Kitchen είναι μέρος του Kea Retreat, ενός ευρύτερου οικοσυστήματος που είναι ξεκάθαρα η αντανάκλαση του οράματος της οικογένειας Eshet, από τη σύλληψή του μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια στις εγκαταστάσεις. Οι Zviki & Anat Eshet ερωτεύτηκαν την Ελλάδα πριν από 40 χρόνια και ονειρευόταν να χτίσουν το δικό τους καταφύγιο, ενώ δραστηριοποιούνταν επαγγελματικά στη Νέα Ζηλανδία και το Τελ Αβίβ.

Ειδυλλιακά τοποθετημένο ανάμεσα σε κυματιστούς λόφους, το Kea Retreat επαναπροσδιορίζει την ιδέα του slow living και της βιωσιμότητας προσφέροντας μια ολιστική εμπειρία στους επισκέπτες του. Είναι ένας σύγχρονος και διακριτικά πολυτελής πνευματικός κόμβος και μια γιορτή της φύσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού ταυτόχρονα. Μπορεί κανείς να χαλαρώσει απολαμβάνοντας μια αληθινή «Zorba-meets-Buddha» εμπειρία, καθώς το retreat στοχεύει στο να θρέψει το σώμα με εξαιρετικό φαγητό και να θεραπεύσει την ψυχή μέσω μιας σειράς υπερβατικών πρακτικών, όπως γιόγκα, διαλογισμό, sound baths και άλλων αισθητηριακών περιπετειών, όπως πεζοπορίες σε αρχαία μονοπάτια, επισκέψεις στην πρωτεύουσα της Κέας και καγιάκ σε απομονωμένες αμμώδεις παραλίες.

www.kearetreat.com
Psathi Bay, Kea Cyclades, Kea 228 80, +30 6986774151
https://www.kearetreat.com/lygaria_resturant