Η μέρα προστάζει θαλασσομεζέδες, νηστίσιμες αλοιφές, όσπρια, σαλάτες και πολλές τηγανητές πατάτες. Και επειδή όλα αυτά θέλουν και το κάτι τις τους να τα συνοδεύσεις, τι καλύτερο από ένα δροσερό ποτήρι ούζο, τσίπουρο ή ρακή. Και επειδή όλα αυτά ίσως είναι ένα ακριβό σπορ, εμείς σας προτείνουμε δέκα σημεία στην πόλη, όπου μπορείτε να απολαύσετε τους σαρακοστιανούς μεζέδες, χωρίς να αναστενάξει το πορτοφόλι σας.

Το τριαντάφυλλο της νοστιμιάς
Κατηφορίζοντας την οδό Λέκκα, σε μια στοά, χρόνια τώρα υπάρχει αυτή η γραφική ταβέρνα – ουζερί που τα τραπέζια της όλα τα μεσημέρια είναι πάντα γεμάτα από φανατικούς θαμώνες. Φημίζεται για την τραγανή τηγανητή αθερίνα, τις ζουμερές κουτσομούρες και τις σαρδέλες στη σχάρα, που είναι γεμιστές με φρέσκα μυρωδικά. Για την Καθαρά Δευτέρα, όμως, τον πρώτο λόγο παίρνουν τα τηγανητά καλαμάρια, το χταπόδι στα κάρβουνα, τα βραστά χόρτα εποχής, οι τηγανητές πατάτες καθώς και όλες οι νηστίσιμες αλοιφές. Μαζί τους ούζο, τσίπουρο και κρασί που ρέει άφθονο και δεν ανεβάζει πολύ τον λογαριασμό.
Λέκκα 22, Σύνταγμα, τηλ. 2103227298

Λαγουδέρα
Στο Πέραμα δεν πάει κανείς εύκολα εκτός αν θέλει να πάρει το φέρι για να περάσει στη Σαλαμίνα ή να απολαύσει νόστιμους θαλασσινούς μεζέδες στη Λαγουδέρα. Η ατμόσφαιρα της άκρως νησιώτικη, σε άσπρο μπλε μοτίβο. Εδώ οι λαχανοντολμάδες φτιάχνονται με μπακαλιάρο, τα όστρακα σερβίρονται είτε ωμά με λεμόνι είτε αχνιστά, το χταπόδι ψήνεται σωστά και τα καλαμαράκια τηγανίζονται ελαφριά χωρίς πολλά λάδια. Καιρού επιτρέποντος, καθίστε έξω και απολαύστε τα ουζάκια σας χαζεύοντας τα πλοία που πάνε και έρχονται από το νησί.
Λεωφ. Δημοκρατίας 33, Πέραμα, τηλ. 2104414154

Το καπηλειό του Ζάχου
Ατμόσφαιρα παραδοσιακής, συνοικιακής ταβέρνας με την αναμενόμενη βαβούρα και τις ανάλογες μυρωδιές της. Παλιά βαρέλια και τραπέζια καφενείου συνθέτουν την απλή, ζεστή, οικεία και συντροφική ατμόσφαιρά της. Στο τραπέζι φτάνουν σε γενναιόδωρες μερίδες οι μεζέδες που έχουν μαγειρευτεί απλά αλλά πολύ νόστιμα. Φάβα, μαυρομάτικα φασόλια σε σαλάτα, ταραμοσαλάτα, γόνος καλαμαριού, χταπόδι που ψήνεται με μαεστρία αλλά και χρυσοτηγανισμένες ακανόνιστες τηγανητές πατάτες δεν θα πρέπει να λείψουν από την παραγγελία σας. Κρασί χύμα, τσικουδιά και ούζο από την πατρίδα του ιδιοκτήτη είναι οι επιλογές σας για τους μεζέδες. Και όσο για τις τιμές… όταν έρθει ο λογαριασμός σίγουρα θα νομίζετε ότι έχει γίνει κάποιο λάθος και δεν υπολόγισαν κάτι.
Κομοτηνής 37, Καμίνια, τηλ. 2104813325

Βαρκούλες
Από τις κλασικές επιλογές για θαλασσινές καταστάσεις στην περιοχή. Οι Βαρκούλες έχουν αράξει εδώ και δέκα χρόνια σε ένα ήσυχο πεζόδρομο στη Νέα Ιωνία και σερβίρουν μερακλίδικους μεζέδες που πατάνε στην παράδοση, αλλά έχουν και κάποια τσαχπινιά. Ο σεφ-ιδιοκτήτης Θέμης Ζεάκης, λοιπόν, προτείνει έκτος από φρέσκα ψάρια -πλέον βρίσκετε και πολλά σε ωμές παρασκευές- ψαρομεζέδες όπως χταποδοκεφτέ, φρέσκο τηγανητό γαριδάκι και πολλά ακόμα που ταιριάζουν ιδανικά με ούζο και τσίπουρο.
Αλάιας 2, Νέα Ιωνία, τηλ. 2100358767

Μόσχος
Στην ήσυχη γειτονιά του Ταύρου, ανάμεσα στις εργατικές κατοικίες, βρίσκεται η εν λόγω ψαροταβέρνα. Μικρή, ατμοσφαιρική, λιτή, που μόλις μπείτε, σας μεταφέρει πίσω στην δεκαετία του ’80. Η κουζίνα του σπιτική, χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις. Η κυρία Βάγια φημίζεται για το καλό και ελαφρύ της τηγάνι. Έτσι τα ψάρια τηγανίζονται με σεβασμό και έρχονται τραγανά εξωτερικά και ζουμερά εσωτερικά. Ζητήστε το ψητό καλαμάρι ή τη σουπιά (ό,τι έχουν φρέσκο δηλαδή), τα χόρτα και φυσικά βραστές ή τηγανητές πατάτες. Αν ο καιρός το επιτρέπει, καθίστε έξω, στο μικρό πεζοδρόμιο κάτω από τις νεραντζιές.
Λεωφ. Ειρήνης και Ελένης 19, Ταύρος, τηλ. 2103466355

Ουζερί του Λάκη
Στα πλάγια της πλατείας Βικτωρίας, σε έναν ήρεμο πεζόδρομο, θα συναντήσετε το Ουζερί του Λάκη που λειτουργεί από το 1984. Οι μεζέδες του έχουν νοστιμιά, είναι μερακλίδικοι και τραβούν το ούζο, το τσίπουρο ή την ρακή – έχετε να διαλέξετε ανάμεσα σε 100 και βάλε ετικέτες από αυτά. Δοκιμάστε τη φακοσαλάτα με τις πιπεριές Φλωρίνης, την καπνιστή μελιτζανοσαλάτα με γιαούρτι, τις γαρίδες σαγανάκι, αλλά και τα ζυμαρικά που βράζουν σε μελάνι σουπιάς. Αν το επισκεφτείτε μετά την Καθαρά Δευτέρα, ζητήστε οπωσδήποτε την ψητή σαρδέλα και το αχνιστό πικάντικο σαλάχι.
Ελπίδος 16, Πλ. Βικτωρίας, τηλ. 2108213776

Η Λέσβος
Από τα πιο γνωστά ουζερί του κέντρου της Αθήνας, που δεν έχει αλλάξει γειτονιά από το 1967. Το εσωτερικό παραμένει ατμοσφαιρικό, με πολλά παλιά αντικείμενα να το διακοσμούν, ένα πιάνο κι ένα jukebox να κλέβουν τα βλέμματα. Τα δε τραπέζια του στο πλατύ πεζοδρόμιο της Μπενάκη γίνονται ανάρπαστα. Όπως καταλαβαίνετε, εδώ το λέσβιο ούζο είναι ο πρωταγωνιστής και οι ετικέτες που θα βρείτε πολλές. Για να το συνοδεύσετε, έχετε αρκετές επιλογές: από γαριδάκι τηγανητό και χταπόδι ψητό στα κάρβουνα μέχρι ντολμαδάκια,φάβα, κολοκυθοκεφτέδες και φανταστικούς πατατοκεφτέδες.
Εμμ. Μπενάκη 38, Εξάρχεια, τηλ. 2103814525

Ατλαντικός
Κρύβεται σε έναν μικρό, στενό δρόμο του Ψυρρή. Διαθέτει λίγα τραπέζια στο εσωτερικό -μπαίνουν σχεδόν στην κουζίνα- κάποια ακόμα στο πατάρι και μερικά έξω στο δρόμο. Ο κατάλογός του δεν πρόκειται να σας μπερδέψει μιας και διαθέτει το πολύ δέκα πιάτα. Ζητήστε το τηγανητό γαριδάκι, τα μύδια σαγανάκι (υπάρχουν και τηγανητά με σκορδαλιά), τη σαλάτα σταμναγκάθι, τις τηγανητές πατάτες κομμένες στο χέρι και τον ταραμά. Όσο για το τι θα πιείτε: κρασί και τσίπουρο χύμα από τον Τύρναβο, ρακή από την Κρήτη.
Αυλητών 7, Ψυρρή, τηλ. 2130330850.

Λέσβιον
Στις ανηφόρες του Γαλατσίου, σε μια ήσυχη γειτονιά βρίσκεται το συγκεκριμένο ουζερί, που άνοιξε 1965 ως παραδοσιακό καφενείο για τους Λέσβιους που είχαν έρθει στην Αθήνα. Οι μεζέδες του έχουν ρίζες από το νησί, όπως φυσικά και τα ούζα είναι όλα από εκεί, ενώ τελευταία φέρνουν και κάποια ψαγμένα τσίπουρα. Ωραίο το χταπόδι στα κάρβουνα, ελαφρύ τηγάνι, νόστιμα μαγειρεμένα όσπρια και χρυσαφένιες τηγανητές πατάτες.
Βαρδουσίων 3, Γαλάτσι, 2102923689

Ζαρκαδούλας
Σε αυτό το καλτ μαγαζί της Νίκαιας έρχεστε για δύο κύριους λόγους: για τα βραστά με λαδολέμονο καβουράκια και για τις jumbo γαρίδες. Και αν αναρωτιέστε αν αξίζει τον κόπο να διασχίσετε όλη την Αθήνα για να πάτε, θα σας πω ναι. Στα συν βάλτε τις πληθωρικές σαλάτες του καθώς και το ωραία τηγανητά ψάρια, από γαύρο και κουτσομούρες μέχρι μπακαλιαράκια. Τα τελευταία βέβαια μπορεί να μην είναι για την ήμερα, αλλά κρατήστε το σαν σημείωση.
Βιθυνίας 32, Νίκαια, τηλ. 2104252770

Δείτε επίσης:
Κούλουμα: 4 πιάτα με θαλασσινά και μια σαλάτα

Τι πίνουμε στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας;

10 μεζέδες για ούζο και τσίπουρο για την Καθαρά Δευτέρα