Χάρηκα όταν έμαθα πως οι Μικρές Κυκλάδες, η αγαπημένη μου ψαροταβέρνα στην Ηλιούπολη, άνοιξε και στην Κηφισιά. Στο δεύτερο σπίτι τους, όμως, οι Μικρές Κυκλάδες έγιναν εστιατόριο ψαροφαγίας. Τα τελευταία χρόνια, βλέπετε, θεωρείται απαραίτητο για να δραστηριοποιηθεί κανείς στα βόρεια να αναβαθμίσει το προφίλ της επιχείρησής του.

Αυτό αποφάσισε να κάνει κι ο Αντώνης Κωβαίος με τον καινούριο συνεργάτη του, Γιάννη Αρμάο – και παλιό μας γνώριμο, ως επιχειρηματία του Πιλ Πουλ στο Θησείο. Έστησαν, λοιπόν, έναν διακριτικό χώρο με αναφορές στα τρία κυρίαρχα στοιχεία της ταυτότητας του εστιατορίου (fusion – raw – ψαρούκλες), με μια γωνιά μπαρ, όπου μπορεί να τσιμπολογήσει κανείς διάφορα ωμά και έναν κλασικό πάγκο με πάγο, όπου τοποθετούν τα ψάρια, απευθείας από τις Μικρές Κυκλάδες.

Άρχισα με ένα καρπάτσο με λάδι μαστίχας, αυγοτάραχο και τσίλι, που θα ήταν πραγματικά εξαιρετικό αν μου είχανπροτείνει κάποιο άλλο ψάρι, αντί το μάλλον λιπαρό –για να αντέξει το λάδι–μαγιάτικο. Βρήκα νοστιμότατο όμως το επόμενο, όπου το καπνιστό σκουμπρί από τη μια κοντραριζόταν ευχάριστα με τις πορτοκαλένιες πίκλες κουνουπιδιού, ενώ από την άλλη το «ηρεμούσε» ο απαλός πουρές που το συνόδευε. Το αυθεντικό συμιακό γαριδάκι, τηγανισμένο σε πιο χαμηλή θερμοκρασία απ’ όσο έπρεπε, αδικήθηκε.

Και οι ψαροντολμάδες, όμως, που με τόση λαχτάρα περίμενα υπολείπονταν του προτύπου τους (Ηλιούπολη). Στα κυρίως, το φιλέτο συναγρίδας με σταρένιο τραχανά ήταν ένα νόστιμο πιάτο, αλλά η σάλτσα βουτύρου με λεμόνι που το συνόδευε δεν κατάφερε να διαποτίσει το στεγνό, για τα γούστα μου, φιλέτο. Κατανοώ πως όλα αυτά είναι οι γνωστές παιδικές αρρώστιες των πρώτων βημάτων κάθε εστιατορίου. Καθώς όλα δείχνουν πως η κουζίνα έχει τη δυναμική να επιλύσει άμεσα τα μικρά της θέματα, σκοπεύω να ξαναπάω. Τα επιδόρπια συνοψίστηκαν σε μια ρετρό τετραλογία γλυκών που θα σας διακτινίσει πίσω στα 80s.

info
Αγίου Τρύφωνος 15 και Ομήρου, Κηφισιά, τηλ: 210 6230930, τιμές:€40-€60

Δείτε επίσης:
Στο ολοκαίνουργιο Οkio βάλαμε τα πιάτα στη μέση! Η Θάλεια Τσιχλάκη περιγράφει…

Γιατί δεν σερβίρουν τηγανητές πατάτες τα «καλά» εστιατόρια; Η Θάλεια Τσιχλάκη απαντά.

Τα 6 μεξικάνικα εστιατόρια που πρέπει να επισκεφθείς