Είναι ένα από τα αγαπημένα μας νησιά, όχι μόνο για τις καταπληκτικές παραλίες και τα μοναδικά της τοπία, αλλά και για την πλούσια γαστρονομική της παράδοση. Η Μήλος, που δικαιολογημένα ψηφίστηκε πέρυσι από τους αναγνώστες του αμερικανικού ταξιδιωτικού περιοδικού «Travel and Leisure» ως το καλύτερο νησί της Ευρώπης για το 2019, έχει πολλές ομορφιές, άλλες κρυμμένες κι άλλες φανερές. Έτσι, όταν πέρυσι το καλοκαίρι επισκεφτήκαμε το νησί για να δοκιμάσουμε το νέο εστιατόριο «ελιά», που άνοιξε στον Αδάμαντα, το λιμάνι του νησιού, μάς κέρδισε μια για πάντα. Η φιλοξενία των ανθρώπων της, η απλότητα και η αυθεντικότητα σε όλα τα επίπεδα, η ποιότητα των υλικών στο φαγητό, δημιούργησαν τις καλύτερες προϋποθέσεις όχι μόνο για να περάσουμε καλά, αλλά και για να τη βάλουμε στη λίστα των μόνιμων καλοκαιρινών διακοπών μας.

Σταθερή αξία το εστιατόριο «ελιά» στον Αδάμαντα, το κεντρικό λιμάνι της Μήλου, σερβίρει πραγματικά μαμαδίστικο φαγητό, που όλοι πάντα λαχταράμε. Στο καλύτερο σημείο για να δεις ηλιοβασίλεμα, το εστιατόριο προσφέρει εκτός από υπέροχη θέα, νόστιμα πιάτα με μεσογειακές επιρροές αλλά και ντόπια εδέσματα, όπως τα χειροποίητα τηγανητά Πιταράκια, που είναι γεμιστά με νόστιμο μηλέικο τυρί.

Αγαπημένη μας σαλάτα η μελωμένη, με φρέσκα σαλατικά από το μποστάνι, ενώ από τα πρώτα ξεχωρίζει η παραδοσιακή χορτόπιτα με φύλλο χειροποίητο, λαχανικά και φέτα. Ωραία επιλογή και η χωριάτικη ομελέτα με φρέσκα αβγά, πατάτες και ξινομυζήθρα Μήλου, όπως και τα μπουρεκάκια μελιτζάνας. Πρωταγωνιστές βέβαια στον κατάλογο είναι τα κρέατα, ντόπια φυσικά, σε όλες τις εκδοχές: σουβλιστά, στα κάρβουνα και μαγειρευτά. Ο κόκορας με χυλοπίτες και το «κλέφτικο» στη λαδόκολλα είναι πιάτα που θα σε κάνουν να ξαναγυρίσεις στην «ελιά». Το σουβλιστό κοντοσούβλι (κοτόπουλο, χοιρινό και προβατίνα) είναι φημισμένο σε όλο το νησί, ενώ αν έχεις βαρεθεί τα παραδοσιακά, το Black Angus Ribeye στα κάρβουνα είναι μια ευχάριστη εναλλακτική, που θα θυμάσαι για καιρό. Ιδανικό φινάλε θα κάνεις με τη σπιτική σοκολατόπιτα που σερβίρεται με παγωτό ή με το παραδοσιακό τσαλακωτό (σπασμένο φύλλο με χυμό και ξύσμα πορτοκαλιού). Δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε τις λογικές τιμές και το ευγενικό προσωπικό, που είναι πάντα πρόθυμο, τηρώντας όλους τους κανόνες υγιεινής, που επιβάλλονται στην τρέχουσα φάση που διανύουμε. Να το επισκεφτείτε!

info
Αδάμαντας, Μήλος, τηλ. 2287 024124. Ανοιχτά καθημερινά από τη 1 το μεσημέρι μέχρι τα μεσάνυχτα.