Πλησιάζουμε σχεδόν στην καρδιά του καλοκαιριού και ανυπομονούμε να πάμε διακοπές! Αν έχετε ήδη σχεδιάσει πού θα πάτε ή ακόμα αμφιταλαντεύεστε, σίγουρα η Πάρος είναι ένας αγαπημένος προορισμός. Κι επειδή εμείς εδώ ασχολούμαστε με το τι θα φάτε εκεί που θα πάτε, σας έχουμε 4 νέες, πολλά υποσχόμενες αφίξεις που ανυπομονούμε κι εμείς να δοκιμάσουμε!
Δείτε παρακάτω ποιες είναι αυτές:
Ο Γιάννης Παρίκος υπογράφει το μενού σε δυο διαφορετικές αφίξεις στον Αμπελά της Πάρου
SeaRocks
Έχετε ξαναπάει σε all day beach restaurant που να έχει ξυλόφουρνο; Μέσα στην ανοικτή κουζίνα του μαγαζιού, σίγουρα κλέβει τις εντυπώσεις και προδιαθέτει τον επισκέπτη για τα πιάτα που σερβίρονται. Εδώ σιγοψήνεται παριανή ρεβιθάδα με χταπόδι, αρνάκι για 12 ώρες, παραδοσιακά γεμιστά αλλά και αστακός γιουβέτσι.
Ο Γιάννης Παρίκος είναι συνιδιοκτήτης, δημιουργός του μενού και σεφ εδώ: «Σε αυτό το νέο μου εγχείρημα θέλησα να εκφράσω τον εαυτό μου μαγειρικά και να προσφέρω πιάτα στο κέντρο του τραπεζιού τα οποία θα γίνουν το έναυσμα για μια ωραία συζήτηση και να έρθουμε οι άνθρωποι πιο κοντά. Έχω δώσει βαρύτητα στις πρώτες ύλες και στη γεύση. Για να δώσουν οι επισκέπτες τη βαρύτητα στους ανθρώπους δίπλα τους, να μοιραστούν πιάτα, να δοκιμάσουν περισσότερες γεύσεις».
Στο SeaRocks δίνεται μεγάλη σημασία στις απλές πρώτες ύλες, που αποδομούνται από τον σεφ, με αποτέλεσμα να σερβίρονται δημιουργικά πιάτα βασισμένα σε αυτές. Έτσι, το ψητό χταπόδι σερβίρεται με muhammara από πιπεριές Φλωρίνης και χαρίσα με μελάνι, και τα baby καλαμαράκια με αϊολί yuzu με μελάνι.
Γνωστός για τις ωμοφαγικές του δημιουργίες, ο Γιάννης Παρίκος μένει πιστός στη φήμη του και συνοδεύει τον τόνο ταρτάρ με καπνιστή φάβα, ο φρέσκος αστακός γίνεται σεβίτσε με ντοματίνια, jalapeno, yuzu και χυμό ντομάτας και το φαγκρί καρπάτσιο σερβίρεται με αχινό.
Όλα αυτά μπορεί κάποιος να τα απολαύσει ακόμη και στις ξαπλώστρες στη θάλασσα. Μάλιστα στο σημείο έχει απάγκιο, οπότε είναι ιδανικό μέρος να κάτσει κάποιος να χαλαρώσει και για φαγητό.
Μετά τη δύση του ηλίου και καθώς η περιοχή του Αμπελά ησυχάζει, το εστιατόριο παραμένει ανοιχτό για ένα δείπνο παρέα με αγαπημένους δίπλα στη θάλασσα, σαν μια ανεπίσημη γιορτή.
Άλλωστε οι άριστες πρώτες ύλες και η μοιρασιά είναι στο επίκεντρο της όλης προσπάθειας. Όπως αναφέρει ο Γιάννης Παρίκος: «Θεωρώ ότι το φαγητό πέρα από γευστική απόλαυση, έχει την δύναμη να συνδέει τους ανθρώπους και προσωπικά οι καλύτερες μου αναμνήσεις από τα καλοκαίρια είναι καθισμένος γύρω από μεγάλα τραπέζια με φίλους. Αυτό είναι που θέλω να προσφέρω».
Τηλ. 697 010 3776 , Mail: welcome@searocksparos.gr
Φωτογραφίες: ©cp_sofikitis
Κedros
Ένα μεζεδοπωλείο βγαλμένο από άλλη εποχή, με τραπεζάκια κάτω από τους κέδρους- εξ ου και το όνομά του- και ακουμπισμένο πάνω στα βράχια της θάλασσας, με θέα τη Νάξο και την Ηρακλειά. Εδώ είναι επίσης συνιδικοκτήτης ο Γιάννης Παρίκος και αναβιώνει το στιλ της παραδοσιακής ελληνικής ταβέρνας. Το μενού λιτό και απέριττο. Λίγα πιάτα, με απλά και ντόπια υλικά, μαγειρεμένα με μεράκι και μαεστρία.
Ντολμαδάκια με γιαούρτι και άνηθο, πιτάκια με ανθότυρο και μέλι, αφράτοι κολοκυθοκεφτέδες, μπιφτεκάκια, γαρίδες σαγανάκι, μπακαλιάρος σε κουρκούτι με μαύρο σκόρδο. Κερασμένο, το γνωστό σε όλους υποβρύχιο σε παγωμένο νερό και για όποιον θέλει περισσότερη γλύκα υπάρχει το γιαούρτι με παραδοσιακό γλυκό του κουταλιού και πορτοκαλόπιτα με παγωτό μαστίχας.
Ο σεφ Γιάννης Παρίκος αναφέρει σχετικά με το Kedros: «Eδώ βρίσκονται οι ρίζες μου, η καταγωγή μου, τα παιδικά μου χρόνια. Αυτό το μεζεδοπωλείο ξυπνάει τις αναμνήσεις μου. Η τοποθεσία και η θέα είναι τόσο δυνατά που επιβάλουν στα πιάτα να είναι ταπεινά. Η κουζίνα και το φαγητό είναι ένας ζωντανός οργανισμός που εξελίσσεται και εγώ είμαι υπέρμαχος των δημιουργικών παραλλαγών σε παραδοσιακές συνταγές. Αλλά είμαι και πολύ χαρούμενος που με αυτό το μαγαζί επιστρέφω και προσφέρω τις ανεξίτηλες μνήμες από το φαγητό στο χωρίο μου, την Γλύφα, και μια ελληνικότητα που δεν θέλω να χαθεί»
Τηλ. 2284 052793, Mail: welcome@kedrosparos.gr
Φωτογραφίες: ©cp_sofikitis
Ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης υπογράφει το μενού στο Olvo του Minois Hotel
Μια ακόμη άφιξη που θα συζητηθεί φέτος: το νέο εστιατόριο Olvo, που φέρει την υπογραφή του βραβευμένου με αστέρι Michelin Aλέξανδρου Τσιοτίνη. Πρόκειται για το εστιατόριο του νέου Minois Hotel, χτισμένο σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία στο νησί. Πήρε το όνομά του από την αρχαία λέξη «όλβος», που σημαίνει ευτυχία, ευμάρεια, πλούτος, ευδαιμονία, ευτυχία. Η ονομασία αυτή αντικατοπτρίζεται στο μενού. Με γνώμονα την εποχικότητα και την εντοπιότητα, ο σεφ με την ομάδα του έχουν κτίσει ένα μενού βασισμένο στα ντόπια υλικά και τον πλούτο της γης, αναδεικνύοντας με δημιουργικό τρόπο τις μαγειρικές παραδόσεις. Καθώς στηρίζεται σε ό,τι έχει η γη να προσφέρει, κάθε επίσκεψη στο Olvo είναι μοναδική και θα προσφέρει μια αλλιώτικη γαστρονομική εμπειρία, που παραμένει ωστόσο πιστή στις αρχές και τη γαστρονομική φιλοσοφία του σεφ.
Τι θα βρείτε εδώ; To Olvo αποτελεί μια all day επιλογή αλλά αξίζει πολύ να χαρείτε εκεί το ηλιοβασίλεμα και να γευτείτε είτε τα Josper grilled κρεατικά και ψάρια στο a la carte δείπνο στο Olvo ή το δείπνο γευσιγνωσίας στο Olvo Dégu.
Photo credits: Kynthia Kindeli
Στόχος του σεφ είναι να δημιουργήσει στον επισκέπτη μια εμπειρία αξιομνημόνευτη. Όπως δήλωσε ο ίδιος ο Αλέξανδος Τσιοτίνης με αφορμή το άνοιγμα του Olvo, «Όταν μπροστά μου ξεδιπλώθηκε το πλάνο του Minois το μόνο πράγμα που σκεφτόμουν ήταν να βρω τον τρόπο να δείξω στους επισκέπτες πως το φαγητό οφείλει να ξυπνά ή να δημιουργεί μνήμες». Οπότε με το μενού του προσπαθεί να δώσει την απλότητα της μεσογειακής κουζίνας, μένοντας πιστός στη μαγειρική του φιλοσοφία. Άλλωστε «πολλές φορές στο φαγητό η μεγαλύτερη πρόκληση, είναι μέσα από περίτεχνες διαδικασίες, έξυπνες παρουσιάσεις και γενικότερες φαμφαρολογίες, εσύ ν’ αναζητάς το πιο απλό και γνώριμο. Τη σπιτική θαλπωρή. Ακόμα και όταν αυτή κρύβεται στις δημιουργικότερες γεύσεις».
Olvo Restaurant, Minois Hotel, Παράσπορος, Πάρος, Tηλ. 228 402 2435, info@olvorestaurant.com, www.minois-hotel.com
O Nobu Matsuhisa στο Avant Mar
Το Avant Mar, το νέο ξενοδοχείο της Grivalia Hospitality στην Πάρο, ανοίγει για πρώτη φορά τις πόρτες του το καλοκαίρι του 2023 και υποδέχεται το Matsuhisa.
To ξενοδοχείο βρίσκεται σε εξαιρετική τοποθεσία πάνω στη θάλασσα, πολύ κοντά στη Νάουσα, ενώ έχει θέσει πολύ υψηλά τον πήχυ γαστρονομικά αφού υποδέχεται τον διάσημο σεφ Nobu Matsuhisa για πρώτη φορά στην Πάρο. Το διεθνές brand «Matsuhisa» αναλαμβάνει το fine dining εστιατόριο του ξενοδοχείου και υπόσχεται μία αυθεντική γαστρονομική εμπειρία με Nobu-Style κουζίνα που περιλαμβάνει γεύσεις από την Ιαπωνία με επιρροές από το Περού. Με τη μαγευτική θέα να απλώνεται στο Αιγαίο και με ατμόσφαιρα που ισορροπεί στην απέριττη πολυτέλεια και την απλότητα, το Matsuhisa εγγυάται ένα γαστρονομικό ταξίδι στα άδυτα της Nobu φιλοσοφίας που ξεπερνά τις σύγχρονες υψηλές απαιτήσεις.
Η ελληνική κουζίνα κατέχει επίσης σημαντική θέση με τον βραβευμένο Executive Chef, Δημήτρη Κατσάνο να επιμελείται συνολικά το γαστρονομικό concept του Avant Mar. Δίπλα στο κύμα και με θέα το Αιγαίο, το all-day restaurant υπηρετεί τη γαστρονομική τάση του bistronomy. Κλασικά πιάτα μεταμορφώνονται μέσα από τη σύγχρονη ματιά και τη δημιουργικότητα του Δημήτρη Κατσάνου που τιμά τα ντόπια υλικά και τους τοπικούς παραγωγούς προσφέροντας μια αξέχαστη εμπειρία σε όσους επιθυμούν να μυηθούν στις ελληνικές και κυκλαδίτικες γεύσεις.
Avant Mar, Πιπέρι, Νάουσα, 84401, Πάρος, www.avantmar.com