Αν έχετε παρατηρήσει νεαρούς να κρατούν πλαστικά ποτήρια με πολύχρωμα ροφήματα και ένα τεράστιο καλαμάκι στη μέση, έχετε ήδη δει το φαινόμενο bubble tea ή αλλιώς boba. Το γλυκό ρόφημα με τις μαστιχωτές πέρλες ταπιόκα, που γεννήθηκε στην Ταϊβάν τη δεκαετία του ’80, κατακτά ξανά τον πλανήτη αυτή τη φορά μέσω των social media.

Οι Gen Z, οι «trendsetters» του TikTok αλλά και οι ανήσυχοι foodies κάθε ηλικίας το λατρεύουν. Όχι τόσο για τη γεύση του, αλλά, κυρίως για την εμπειρία. Είναι δροσιστικό, παιχνιδιάρικο, φωτογενές και προσαρμόζεται στις προτιμήσεις με δεκάδες γεύσεις και γαρνιτούρες.

Στην Ελλάδα, καταστήματα που ειδικεύονται στο bubble tea ξεπηδούν το ένα μετά το άλλο, από το κέντρο της Αθήνας μέχρι τις φοιτητουπόλεις. Είναι όμως το περιεχόμενο του ποτηριού που κάνει τη διαφορά; Oι χαρακτηριστικές πέρλες από ταπιόκα, ένα άμυλο που προέρχεται από τη ρίζα της κασάβα, έχουν μεταμορφώσει το απλό τσάι σε pop culture μόδα.

Οι πέρλες είναι σήμα κατατεθέν. Μπορεί να είναι κλασικές μαύρες ταπιόκας με γεύση καραμέλας, popping boba σαν κάψουλες που στο δάγκωμα «σκάνε» οι υγρές γεύσεις φρούτων ή ακόμα και jelly κύβοι με αλόη. Κάθε ποτήρι bubble tea είναι διαφορετικό, φτιαγμένο στα μέτρα του καθενός και αυτό είναι ίσως το μυστικό της επιτυχίας του γιατί μπορεί να το φτιαχτεί ακριβώς όπως θέλουμε, όπως γίνεται και με τον καφέ μας.

Το bubble tea από την Ταϊβάν στους δρόμους του κόσμου

Το bubble tea (ή boba tea) εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη της δεκαετίας του 1980 στην Ταϊβάν. Η ιδέα γεννήθηκε όταν κάποιοι ανήσυχοι πωλητές τσαγιού αποφάσισαν να προσθέσουν γλυκές πέρλες ταπιόκα στα κρύα ροφήματα τσαγιού. Η πρώτη μορφή του ήταν ένα μείγμα μαύρου τσαγιού, συμπυκνωμένου γάλακτος και ζάχαρης, με τις μαλακές πέρλες να προσθέτουν υφή και έκπληξη σε κάθε γουλιά.

Η δημοτικότητα του bubble tea απογειώθηκε τη δεκαετία του 2000 και σήμερα αποτελεί μια παγκόσμια τάση, με εκατοντάδες παραλλαγές. Από πράσινο τσάι με matcha, φρουτένια ροφήματα με popping balls, μέχρι bubble tea με φυτικό ρόφημα ή ακόμη και αλμυρά στοιχεία. Σε κάθε χώρα αποκτά τοπικά twist. Για παράδειγμα στην Κορέα είναι δημοφιλές το καρπούζι, στην Ιαπωνία το yuzu και στην Ελλάδα με έχουμε βρει περίπτωση με μαστίχα.

Πώς φτιάχνονται οι πέρλες ταπιόκας;

Οι αυθεντικές πέρλες φτιάχνονται από ταπιόκα, ένα άμυλο που εξάγεται από τη ρίζα της κασάβα ή μανιόκα, ένα φυτό με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Η ζύμη παρασκευάζεται με νερό και άμυλο, πλάθεται σε μικρά μπαλάκια και βράζει έως ότου αποκτήσει αυτή την ελαστική, μαστιχωτή υφή που θυμίζει ζελεδάκι. Οι πιο γνωστές είναι οι μαύρες πέρλες, οι οποίες αποκτούν το χρώμα τους από σιρόπι ζάχαρης ή μελάσα.

Αφού βράσουν, οι πέρλες διατηρούνται σε σιρόπι ώστε να παραμένουν ζουμερές και μαλακές μέχρι να προστεθούν στο ποτό. Η γεύση τους είναι ουδέτερη προς γλυκιά και λειτουργούν κυρίως ως δομικό και αισθητηριακό στοιχείο.


Τι άλλα toppings υπάρχουν στο bubble tea;

  • Το bubble tea δεν σταματά στις ταπιόκες. Ανάλογα το κατάστημα, μπορούμε να επιλέξουμε:
  • Popping boba: Πέρλες με υγρή καρδιά που «σκάνε» στο στόμα, με γεύσεις φρούτων.
  • Jelly: Ζελεδάκια με βάση αλόη, καρύδα ή εξωτικά φρούτα όπως lychee, μάνγκο κ.ά.
  • Foams: Αφροί με αλατισμένη κρέμα γάλακτος (θυμίζει κάπως τυρί) που ισορροπούν τη γλυκύτητα. Σπάνιο αλλά υπάρχει.
  • Pudding: Μια πιο μαλακή εναλλακτική του ζελέ, συνήθως αυγό ή σοκολάτα.
  • Red beans ή mung beans: Για μια πιο ασιατική, θρεπτική εκδοχή.

Πώς μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας στο σπίτι

Αν δεν θέλετε να δοκιμάσετε bubble tea από κάποιο κατάστημα και θέλετε να ζήσετε το παιχνίδι στο σπίτι, υπάρχουν στο εμπόριο kit που περιέχουν όλα τα υλικά για να αυτοσχεδιάσετε.

  • Salamat.gr, Κορινθίας 24, τηλ.: 210 7796766, salamat.gr
  • Wok Shop, Σκούφου 2-4, Πλατεία Συντάγματος, wokshop.gr
  • Sweetbay.gr

Δείτε επίσης

Κασάβα και ταπιόκα: Η gluten-free ρίζα που πρέπει να δοκιμάσετε

Βρήκαμε ντούριαν στους Αμπελόκηπους, το φρούτο με την οσμή που σοκάρει – Αξίζει να το δοκιμάσετε;