Υπάρχουν φρούτα που όλοι αγαπούν, υπάρχουν φρούτα που κάποιοι βρίσκουν αδιάφορα και μετά υπάρχει το ντούριαν (durian). Το αποκαλούν «Βασιλιά των Φρούτων», όμως δεν είναι για όλους. Η φήμη του προηγείται της γεύσης του και, αν έχετε ακούσει ιστορίες για τη μυρωδιά του, ξέρετε ήδη ότι δεν πρόκειται για κάτι συνηθισμένο. Το εντοπίσαμε σε ένα φιλιππινέζικο παντοπωλείο στους Αμπελόκηπους και αποφασίσαμε να το δοκιμάσουμε.

Τι φρούτο είναι το ντούριαν;

Το ντούριαν, στα αγγλικά durian με επιστημονική ονομασία Durio zibethinus, είναι ένα μεγάλο, αγκαθωτό φρούτο που φύεται στη Νοτιοανατολική Ασία. Στην Ταϊλάνδη, τη Μαλαισία και τις Φιλιππίνες, είναι συνηθισμένο και ιδιαίτερα αγαπητό, όμως η σχέση του με το κοινό του υπόλοιπου κόσμου είναι κάπως κομπλικέ. Σε πολλές χώρες, απαγορεύεται σε μέσα μεταφοράς, ξενοδοχεία και αεροδρόμια, γιατί η μυρωδιά του θεωρείται τόσο έντονη που μπορεί να γίνει ενοχλητική. Άλλοι τη συγκρίνουν με παλαιωμένο μπλε τυρί, άλλοι με σάπιο κρεμμύδι και κάποιοι με κάτι που δεν θα έπρεπε να τρώγεται γιατί τους θυμίζει ανεπιθύμητες οσμές όπως βρώμικη κάλτσα ή ακόμα και βόθρο.

Όμως, αν ξεπεράσετε το αρχικό σοκ, θα ανακαλύψετε ότι η γεύση του είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα απ’ ό,τι αφήνει να εννοηθεί η φήμη του. Το ντούριαν έχει πλούσια, κρεμώδη υφή και γλυκές νότες που θυμίζουν κάπως βανίλια, καραμέλα και μέλι. Κάποιοι το περιγράφουν σαν κάτι μεταξύ κρεμ μπρουλέ και κρεμμυδιού, μια περιγραφή που ακούγεται πιο περίεργη απ’ ό,τι είναι στην πραγματικότητα.

Τι γνώμη έχει η επιστήμη;

Η επιστήμη εξηγεί αυτό το «φαινόμενο» με περισσότερες από 50 πτητικές ενώσεις, οι οποίες ευθύνονται για την πολύπλοκη οσμή του. Οι κυριότερες είναι οι σουλφουρικές ενώσεις, που συναντάμε επίσης στο σκόρδο και τα κρεμμύδια, και οι κετόνες και εστέρες, που του χαρίζουν τις πιο γλυκές, φρουτώδεις νότες. Ο συνδυασμός όλων αυτών δημιουργεί το εκρηκτικό του άρωμα που είτε θα σας εντυπωσιάσει είτε θα σας κάνει να απομακρυνθείτε γρήγορα.

Πέρα από τη μυρωδιά, το ντούριαν έχει μια μοναδική γευστική εμπειρία. Η σάρκα του είναι παχύρρευστη και κρεμώδης, θυμίζοντας κρέμα ή αβοκάντο σε υφή, ενώ η γεύση του είναι γλυκιά, με νότες μελιού, καραμέλας και βανίλιας. Ωστόσο, κάποιοι εντοπίζουν και μια ελαφρώς αλμυρή, πικάντικη ή τυρένια αίσθηση, που κάνει το durian ακόμα πιο ιδιαίτερο.

Πώς τρώγεται;

Αν ακολουθείτε vegan διατροφή, αξίζει να το δοκιμάσετε, καθώς είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και καλά λιπαρά, γεγονός που το καθιστά εξαιρετική βάση για smoothies, vegan γλυκά και παγωτά αλλά και ως φυσικό, πλούσιο υποκατάστατο κρέμας. Μάλιστα, τον τελευταίο καιρό το συναντάμε και σε κάποια λίγο πιο ψαγμένα σουσάδικα που κατά πάσα πιθανότητα προμηθεύονται επεξεργασμένο σε κονσέρβα και όχι φρέσκο.

Αν θέλετε να το δοκιμάσετε αλλά φοβάστε ότι η εμπειρία μπορεί να είναι πολύ έντονη, υπάρχουν μερικοί τρόποι για να το κάνετε πιο ήπιο. Σε smoothie, ο συνδυασμός του με γάλα καρύδας και μέλι εξισορροπεί τη γεύση του. Με sticky rice, όπως το σερβίρουν στην Ταϊλάνδη, αποκτά μια ενδιαφέρουσα αίσθηση ισορροπίας. Μια ακόμα πιο τολμηρή προσέγγιση είναι να το δοκιμάσετε σε sushi rolls καθώς η κρεμώδης υφή του μπορεί να αντικαταστήσει το αβοκάντο, ενώ συνδυάζεται υπέροχα με μαύρο ρύζι, αγγούρι και φύκια nori.

Γιατί κοστίζει ακριβά;

Το ντούριαν είναι ένα από τα πιο ακριβά φρούτα στον κόσμο. Το βάρος κάθε καρπού συναγωνίζεται επάξια ένα μεσαίου μεγέθους καρπούζι καθώς κυμαίνεται μεταξύ 1,5 και 3 κιλών, ενώ η τιμή του στην Ελλάδα μπορεί να φτάσει τα 18 ευρώ ανά κιλό. Αυτό σημαίνει ότι ένας μέσος καρπός κοστίζει περισσότερο από 20 έως 50 ευρώ, ανάλογα με την ποικιλία και την ποιότητά του.

Και αν αναρωτιέστε πόσα food miles χρειάζεται για να φτάσει στην Ελλάδα, η απάντηση είναι εντυπωσιακή: περίπου 10.000 χιλιόμετρα (6.200 μίλια) από τις Φιλιππίνες. Η μεταφορά του συνήθως γίνεται αεροπορικώς, καθώς το φρούτο αλλοιώνεται γρήγορα, γεγονός που εξηγεί την σπανιότητα και την υψηλή τιμή του.

Που το βρήκαμε

Δεκάδες ασιατικά φρούτα και ζαρζαβατικά απλώνονται έξω, στο φαρδύ πεζοδρόμιο της Κηφισίας. Στην ουσία, σχεδόν όλη η δράση σε αυτό το μικροσκοπικό ασιατικό Mini Market των Αμπελοκήπων εκτυλίσσεται εκτός μαγαζιού. Τα ψυγεία που απλώνονται από την πόρτα του, μέχρι σχεδόν τη στάση των λεωφορείων, μπορούν να κρατήσουν το βλέμμα σας απασχολημένο για αρκετή ώρα. Θα βρείτε από φυσικούς χυμούς εξωτικών φρούτων και γάλατα καρύδας μέχρι ιαπωνικές μπίρες, ασιατικά τσάγια και smoothies από γλυκούς σπόρους βασιλικού. Ενδιαφέροντα και τα τελάρα με τα αποξηραμένα ψάρια από Φιλιππίνες (από γαύρους μέχρι ρέγγες, tuyo και sapsap).
Zerva Asian Mini Market, Λ. Κηφισίας 57, Αμπελόκηποι (στάση Ζέρβα)

Διαβάστε επίσης

Στα αφρικάνικα παντοπωλεία της Αθήνας βρήκαμε «γιαμ» και μάθαμε πώς μαγειρεύονται

Plantains: Πού θα βρείτε στο κέντρο της Αθήνας «μπανάνες» από την Αφρική

Οι κρυμμένοι θησαυροί στα ρώσικα προϊόντα στο Μενίδι