Η crème brûlée  είναι το κλασικό γαλλικό γλυκό με την καραμελωμένη ζάχαρη που δημιουργεί μια γλυκιά κρούστα από πάνω. Χωρίς αυτήν την κρούστα, δεν νοείται κρεμ μπρουλέ . Τι γίνεται όμως αν δεν έχετε φλόγιστρο στο σπίτι αλλά και ούτε διατίθεστε να αγοράσετε και θέλετε να δοκιμάσετε να φτιάξετε αυτή τη συνταγή; Υπάρχουν διάφορες λύσεις για να το πετύχετε.

Δείτε τα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε:

Υλικά για 4 άτομα
400 ml κρέμα γάλακτος
4 κρόκοι αυγών
40 γρ. ζάχαρη
30 γρ. καστανή ζάχαρη
1 λοβό βανίλιας

Διαδικασία
Ζεσταίνουμε την κρέμα και προσθέτουμε τον λοβό βανίλιας, που έχουμε κόψει στη μέση. Ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να αρχίσει να βράζει. Τη βγάζουμε από τη φωτιά και τη σκεπάζουμε με ένα καπάκι για 10’, ώστε να αρωματιστεί από τη βανίλια το μείγμα μας. Σε αυτό το διάστημα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 120°C.
Αφαιρούμε το λοβό της βανίλιας από την αρωματισμένη κρέμα και στη συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά με τη ζάχαρη (αφού τα έχουμε χτυπήσει μαζί σε ένα άλλο σκεύος) και ανακατεύουμε καλά, ώστε να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.
Ρίχνουμε το μείγμα σε 4 ατομικά κυκλικά ταψάκια, πλατιά και όχι πολύ βαθιά. Τα τοποθετούμε μέσα σε ένα μεγαλύτερο ταψί, τέτοιου βάθους και διάστασης, ώστε να χωράει μέσα τα ταψάκια, να αφήνει ένα μικρό κενό ανάμεσά τους και παράλληλα να μπορείτε να το γεμίσετε μέχρι τη μέση με νερό. Ψήνετε την κρέμα με αυτόν τον τρόπο για 40 λεπτά περίπου. Το νερό στο μεγάλο ταψί πρέπει να μην φτάσει σε πλήρη βρασμό και η κρέμα να έχει μεν κρούστα από πάνω αλλά να μην είναι πολύ σφικτή στο κέντρο της.
Την αφήνουμε να κρυώσει και στη συνέχεια την τοποθετούμε στο ψυγείο, αφού την έχουμε σκεπάσει με διάφανη μεμβράνη για τουλάχιστον 3 ώρες (6 ώρες ιδανικά).
Τη στιγμή του σερβιρίσματος προσθέτουμε τη μαύρη ζάχαρη και την «καίμε» με το φλόγιστρο.

Σε περίπτωση που δεν έχουμε φλόγιστρο, σας έχουμε δυο λύσεις: μια πιο επικίνδυνη και μια πιο ασφαλή.
Στην πιο επικίνδυνη λύση, χρειαζόμαστε λίγο αλκοόλ και ένα σπίρτο. Λίγες σταγόνες Grand Marnier, Limoncello ή ρούμι πάνω στη ζάχαρη και στη συνέχεια με ένα σπίρτο «καίμε» ελαφρά τη ζάχαρη μαζί με το αλκοόλ! Προσοχή όμως, μην καείτε!
Στην πιο ασφαλή λύση, προσθέτουμε απλώς τη ζάχαρη στα ταψάκια και τα βάζουμε για λίγο σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να καραμελώσει η ζάχαρη. Κι εδώ πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί μην ξεχάσουμε τα ταψάκια στον φούρνο για περισσότερη ώρα και κάψουμε την κρέμα!