Τον τελευταίο καιρό μάς έχει πιάσει εμμονή με την ασιάτικη κουζίνα. Γι’ αυτό μπαίνουμε συχνά στα ασιάτικα παντοπωλεία και περνάμε τον χρόνο μας απορροφημένοι στα ράφια με τις σάλτσες, τα φύκια, τα noodles και όλα τα γυάλινα βάζα. Παρατηρούμε ετικέτες που δυσκολευόμαστε να προφέρουμε, συγκρίνουμε τιμές, ρωτάμε για χρήσεις. Εκεί, κάπου ανάμεσα σε gochujang και gochugaru, το βλέμμα μας πέφτει σε μια συσκευασία με λευκούς κυλίνδρους, που μοιάζουν με νιόκι ρυζιού. Αυτά τα κορεάτικα rice cakes λέγονται «tteok» (τοκ). «Για tteokbokki είναι», μας λέει ο πωλητής και χαμογελά, μάλλον επειδή τον κοιτάζουμε με απορία. «Προφέρεται ντοκμπόκι ή τοπόκι».
Από εκεί ξεκινά η περιέργεια για αυτά τα ρυζοπιτάκια που θυμίζουν νιόκι ρυζιού αλλά έχουν μαστιχωτή υφή και γίνονται comfort φαγητό με μια απλή σάλτσα. Τα κορεάτικα rice cakes είναι από τα πιο ευέλικτα και ενδιαφέροντα προϊόντα της ασιατικής κουζίνας. Αν μοιάζουν με νιόκι, είναι γιατί παίζουν τον ίδιο ρόλο στο πιάτο καθώς έχουν ουδέτερη και απαλή βάση και μαγειρεύονται με πλούσια σάλτσα γύρω τους. Έτσι, με λίγα υλικά, ελάχιστο χρόνο και αρκετή περιέργεια, μπορούμε να τα εντάξουμε στο δικό μας comfort ρεπερτόριο.
Τι είναι τα «νιόκι ρυζιού» (rice cakes)
Tteok σημαίνει απλώς «κέικ ρυζιού» στα κορεάτικα, αλλά στην πράξη αναφέρεται σε δεκάδες διαφορετικά είδη ζυμαρικών από ρύζι. Το πιο γνωστό είναι το garaetteok. Δηλαδή, κυλινδρικά πιτάκια από ατμισμένο κολλώδες ρύζι που πλάθονται και κόβονται. Αυτά χρησιμοποιούνται στο tteokbokki αλλά και σε σούπες όπως το tteokguk. Η υφή τους είναι μαστιχωτή, σχεδόν ελαστική, και θυμίζει κάτι ανάμεσα σε νιόκι και mochi. Παράγονται με ατμό και ζύμωση, δεν έχουν ιδιαίτερη γεύση από μόνα τους, αλλά απορροφούν τη σάλτσα σαν σφουγγάρι. Υπάρχουν σε νωπή μορφή, vacuum ή κατεψυγμένη. Χρειάζονται ελάχιστο μαγείρεμα και συνήθως μουλιάζονται πρώτα για να μαλακώσουν σωστά.
Πού θα τα βρούμε
Τα tteok (rice cakes) δεν θα τα βρείτε μόνο σε ασιατικά παντοπωλεία. Επειδή έχουν αποκτήσει αρκετή δημοσιότητα μέσα από το TikTok, θα τα βρείτε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ που έχουν ράφια με προϊόντα από όλες τις κουζίνες του κόσμου και σε e-shops που ειδικεύονται σε ασιατικά τρόφιμα και στέλνουν Ελλάδα.
Γενικά, υπάρχουν σε τρεις μορφές: Νωπά και μαλακά, έτοιμα για χρήση που είναι σπάνια στην Ελλάδα, προσυσκευασμένα σε vacuum και κατεψυγμένα, που αν είστε τυχεροί και τα βρείτε είναι προτιμότερο να τα επιλέξτε γιατί έχουν καλύτερη υφή.
Εμείς βρήκαμε στο Salamat (www.salamat.gr) kit για να φτιάξετε την viral συνταγή με το τυρί και στο Wok Shop (www.wokshop.gr) ως έτοιμο γεύμα με γλυκόξινη γεύση.
Πώς χρησιμοποιούνται – συνταγές με tteok
Τα tteok δεν έχουν από μόνα τους γεύση αλλά απορροφούν τα πάντα. Γι’ αυτό και ταιριάζουν με πικάντικες σάλτσες όπως η gochujang, σε σούπες (tteokguk), ανακατεμένα σε τηγάνι με λαχανικά και πρωτεΐνη αλλά και σε γλυκές συνταγές με μέλι, ξηρούς καρπούς και σησαμέλαιο που συνηθίζεται σε παραδοσιακές κορεάτικες τελετές. Στην Ελλάδα, το πιο δημοφιλές πιάτο με tteok είναι το tteokbokki και γι’ αυτό ακολουθεί η συνταγή.
Συνταγή για comfort tteokbokki με τυρί (για 2 άτομα)
Ξεκινάμε με τη σάλτσα: σε ρηχή κατσαρόλα βάζουμε 350 ml νερό ή ζωμό, 1–1½ κουτ. σούπας gochujang, 1 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας, 1–2 κουτ. γλυκού ζάχαρη και (προαιρετικά) 1 κουτ. γλυκού gochugaru. Ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε μέσα τα tteok (αν είναι κατεψυγμένα ή σκληρά, τα έχουμε πρώτα μουλιάσει για 10 λεπτά σε χλιαρό νερό). Μπορούμε να προσθέσουμε σουρίμι (Narutomaki), πράσινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένα nori, λάχανο ή βραστό αυγό.
Σιγοβράζουμε για περίπου 6–8 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα και να μαλακώσουν τα tteok, χωρίς να χάσουν τη μαστιχωτή τους υφή. Τελειώνουμε με γενναία ποσότητα μοτσαρέλα, λίγο σησαμέλαιο και μαύρο σουσάμι. Σερβίρουμε αμέσως, όσο είναι ζεστά είναι πιο μαλακά και λαχταριστά.
@ivyskitchn how to make tteokbokki (aka korean rice cakes) 👇🏼 ✨ ingredients: – 1 lb Korean rice cakes (tteok) – 3.5–4 cups anchovy, chicken, or beef stock – 1/3 cup gochujang – 1 tbsp sugar – 1–2 tsp soy sauce – 2 tsp minced garlic – fish cakes (optional) – hard boiled eggs (optional) – mozzarella cheese (optional, for topping) 🧑🍳 how to make it: 1. soak rice cakes in warm water for 5–10 min (optional but recommended for softness) 2. in a pot, add stock, gochujang, sugar, soy sauce & garlic 3. stir well & bring to a boil 4. add rice cakes + fish cakes, simmer 10–15 min until thick 5. top with eggs & melty cheese (optional but 🔥) save this for your next comfort meal 💌 #tteokbokki #koreanfood #ricecakes #easyrecipes ♬ So into you – vibinsoundsss
Δείτε επίσης
Τι είναι η κορεάτικη κόκκινη πάστα Gochujang (+ συνταγή)
Mochi: Πώς φτιάχνεται το ιαπωνικό γλυκό που κάνει θραύση
Φύκια για sushi; Όχι μόνο – Όσα δεν ξέραμε για το nori