Από την Αίγινα μέχρι τον Σπερχειό και τη Φθιώτιδα θα φάμε πεντανόστιμο κελυφωτό φιστίκι σε κάθε εκδοχή. Με λευκό κέλυφος και γλυκά, τραγανά με φωτεινό πράσινο χρώμα, και άλλοτε με κέλυφος σκούρο και βαθιά ξηροκαρπάτη γεύση τρώγονται στο άψε-σβήσε με την ίδια απόλαυση και με αμείωτο ενθουσιασμό. Δοκιμάσαμε τα καλύτερα και σας προτείνουμε:

1. Κελυφωτό φιστίκι Nuchio από τον Σπερχειό
Ανοίγουν εύκολα, έχουν λευκό κέλυφος, ωραίο πράσινο χρώμα, είναι γλυκά, αλλά έχουν στυφή φλούδα.
Nuchio, Αρχάνι, Λαμία, τηλ. 6955500315

2. Xύμα κελυφωτό φιστίκι από τα Μέγαρα, Καρποθήκη
Ψημένα, αρκετά αλατισμένα με πολύ κιτρικό οξύ. Ανοίγουν εύκολα, έχουν τραγανή υφή, πικάντικη γεύση με ελαφριά όξινη επίγευση.
Καρποθήκη, Μαρασλή 3, Αθήνα, τηλ. 2107219993

3. Keλυφωτό φιστίκι Nuts ’N Nuts από το Μαρκόπουλο
Έχουν ομοιομορφία στο μέγεθος, όχι καθαρό χρώμα στο κέλυφος και μακρόστενο σχήμα. Ο καρπός είναι μαλακός, που αποδεικνύει ότι έχει πάρει υγρασία. Καθόλου έντονη, σύντομη επίγευση.
Nuts´n Nuts, nutsnnuts.com

4. Κελυφωτό φιστίκι ΠΟΠ Kelyfos από τα Μέγαρα, Olicatessen
Δεν έχουν όλα το ίδιο χρώμα στο κέλυφος. Υπάρχει ομοιομορφία στον καρπό. Είναι τραγανά, έχουν φωτεινό πράσινο χρώμα και είναι ευχάριστα στη γεύση.
Olicatessen, olicatessen.gr

Φωτογραφία: Lambros Mentzos Photography

5. Κελυφωτό φιστίκι Κτήμα Δεβεράκη από τον Ωρωπό, Κάβα Ανθίδης
Το μέγεθός τους είναι μικρό και μεσαίο. Κάποια είναι πιο όξινα, άλλα καβουρδισμένα (και νόστιμα), ενώ μερικά είναι πικρά.
Κάβα Ανθίδης, anthidis.gr

6. Χύμα κελυφωτό φιστίκι από την Αίγινα, Ιορδάνης
Σκούρο κέλυφος που σημαίνει ότι ο καρπός έχει πάρει υγρασία. Εύκολοι στο άνοιγμα, διαφορετικές αποχρώσεις στο εσωτερικό, ισορροπημένη γεύση με πιο ξηροκαρπάτη αίσθηση.
Ιορδάνης, Λεωφ. Ηρακλείου 230, Ν. Ιωνία, τηλ. 2102799733

7. Κελυφωτό φιστίκι ΠΟΠ Διόνυσος από την Αίγινα, Ματσούκα
Μικρά σε μέγεθος, ψημένα ιδανικά, με σωστό αλάτι. Με πιπεράτη αίσθηση και μακρά επίγευση.
Ματσούκα, matsoukastore.com

8. Βιολογικό κελυφωτό φιστίκι Κτήμα Κουτλή από τη Φθιώτιδα
Μεγάλος καρπός, με λευκό κέλυφος. Το εσωτερικό τους έχει ωραίο πράσινο χρώμα, η γεύση τους είναι γλυκιά, διαθέτει αρώματα μοσχολέμονου και επίγευση μαστίχας
Κτήμα Κουτλή, ktimakoutli.g

Κείμενο: Βασίλης Δημαράς, Γιάννα Μπαλαφούτη

Το άρθρο της εβδομάδας