Ανήκουν στην πρώτη πεντάδα των τροφών με τα λιγότερα λιπαρά, τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά και τη μικρότερη επιβάρυνση στον πλανήτη. Τα αποξηραμένα φρούτα μπορούν να μετατραπούν σε μια νόστιμη και θρεπτική λιχουδιά, ιδανική για οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Έχουν πλούσια γεύση, ευκολία στην καθημερινή διατροφή και μια ιστορία που ξεκινάει στα βάθη των αιώνων.

Ο μύθος λέει πως οι αρχαίοι Αιγύπτιοι γνώριζαν πόσο πολύτιμα ήταν τα αποξηραμένα φρούτα γι’ αυτό και τα έπαιρναν μαζί τους φεύγοντας από τη ζωή. Και στην αρχαία Ελλάδα όμως, η αποξήρανση των σταφυλιών είχε σημαντική θέση στην καθημερινή διατροφή, καταλήγοντας στους νεότερους χρόνους να χαρακτηρίζεται η Κορινθιακή σταφίδα ως «μαύρος χρυσός» καθώς αποτελούσε ένα είδος νομίσματος.

Στη χώρα μας οι σταφίδες, τα σύκα και τα δαμάσκηνα κατέχουν την ακαταμάχητη τριάδα στην κατηγορία τους. Ωστόσο, με την εξέλιξη της τεχνολογίας, την παγκοσμιοποίηση και τις σύγχρονες διατροφικές τάσεις παρατηρείται ήδη μια σημαντική άνθηση στη μεταποίηση και αποξήρανση μεγάλης ποικιλίας φρούτων.

Μια παγκόσμια διατροφική τάση που συνεχώς ανεβαίνει

Με τις σύγχρονες τάσεις του τρόπου ζωής προς την ολιστική ευεξία και τη φυτική διατροφή, τα αποξηραμένα φρούτα κερδίζουν δημοτικότητα ως εύκολα, βολικά και υγιεινά σνακ. Τα οφέλη για την υγεία ενισχύουν την κατανάλωσή τους και συστήνονται ως ακατέργαστα συστατικά σε μπάρες ενέργειας, δημητριακά για το πρωινό, προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής χωρίς γλουτένη και vegan. Αυτά τα δεδομένα έχουν ως αποτέλεσμα την απότομη ανάπτυξη σε ολόκληρη τη βιομηχανία τυποποιημένων τροφίμων, καθώς επιτρέπει στους παραγωγούς και στους μεταποιητές να πωλούν αφυδατωμένα φρούτα σε μικρές και έτοιμες προς κατανάλωση συσκευασίες.

Και γεύση και θρέψη

Ουσιαστικά, τα αφυδατωμένα φρούτα παρέχουν μια συμπυκνωμένη μορφή των φρέσκων. Αυτό σημαίνει ότι ο μοναδικός συνδυασμός αρωμάτων και γεύσεων, θρεπτικών συστατικών, φυτικών ινών και φυτοχημικών ουσιών υπερδιπλασιάζεται. Τα αποξηραμένα φρούτα είναι διατροφικά ισοδύναμα με τα φρέσκα σε μικρότερα μεγέθη μερίδας που κυμαίνονται από 30 έως 43 γραμμάρια ανάλογα με το είδος και την ποικιλία.

Πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που καταναλώνουν τακτικά σημαντικές ποσότητες και διαφορετική ποικιλία αποξηραμένων φρούτων έχουν χαμηλότερα ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων, παχυσαρκίας, διαφόρων τύπων καρκίνου, διαβήτη τύπου 2 και άλλων χρόνιων ασθενειών, αν και για ορισμένες ασθένειες υπάρχουν κάποιες διαφωνίες. Επομένως, συνιστάται η καθημερινή κατανάλωσή τους προκειμένου να επωφεληθεί ο ανθρώπινος οργανισμός πλήρως από τα θρεπτικά και τα φυτοχημικά συστατικά που προάγουν την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των αντιοξειδωτικών που περιέχουν, μαζί με την επιθυμητή γεύση και το άρωμά τους.

Έχουν επίσης το πλεονέκτημα ότι αποθηκεύονται και διανέμονται εύκολα, είναι διαθέσιμα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, συνδυάζονται εύκολα με άλλα τρόφιμα, ενσωματώνονται σε συνταγές και αποτελούν μια υγιεινή εναλλακτική λύση σε αλμυρά ή ζαχαρώδη σνακ.

Τεχνικές αποξήρανσης φρούτων

Η αρχαιότερη τεχνική αποξήρανσης είναι η ηλιακή. Το λιάσιμο των φρούτων γίνεται είτε πάνω στα δέντρα ή στα αμπέλια όταν πρόκειται για σταφίδες, αφήνονται δηλαδή να ωριμάσουν πριν κοπούν, είτε κόβονται, εάν είναι μεγάλου μεγέθους όπως είναι πχ. η περίπτωση της τομάτας, τεμαχίζονται και στη συνέχεια απλώνονται σε ταψιά που λιάζονται στον ήλιο, καλυμμένα με λεπτή σίτα. Είναι μια τεχνική φιλική προς το περιβάλλον καθώς δεν απαιτεί ενέργεια και το μόνο που ζητάει είναι καθαρή ατμόσφαιρα, χωρίς σκιές.

Η συμβατική αποξήρανση, δηλαδή σε προστατευμένο περιβάλλον που αερίζεται με σταθερούς ρυθμούς, είναι μια ασφαλής τεχνική που δίνει ποιοτικότερο αποτέλεσμα σε σχέση με την ηλιακή αποξήρανση. Ο αποξηραντής τροφίμων προηγμένης τεχνολογίας μπορεί να αφυδατώσει τα φρούτα και δίνει ένα γρήγορο και αρκετά ποιοτικό αποτέλεσμα. Μάλιστα στο εμπόριο κυκλοφορούν μικρού μεγέθους αποξηραντές τροφίμων όχι μόνο για επαγγελματική αλλά και για οικιακή χρήση.

Η τεχνική Flash Drying, δηλαδή γρήγορη αποξήρανση με χρήση τεχνολογίας σε υψηλές ταχύτητες με θερμό αέρα, είναι ιδανική για επαγγελματική χρήση καθώς δίνει υψηλής ποιότητας αποτέλεσμα άμεσα και σε μεγάλες ποσότητες. Στην οσμωτική αφυδάτωση όπου οι καρποί εμβαπτίζονται σε πυκνό διάλειμμα σακχάρων ή και άλατος, μειώνεται κατά το ήμισυ ο όγκος του καρπού, διατηρώντας αναλλοίωτα τα θρεπτικά συστατικά και τη γεύση.
Λυοφιλοποίηση ή κρυοξήρανση, είναι μια σύγχρονη τεχνική η οποία παγώνει τους καρπούς σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες που τους «σοκάρουν» με αποτέλεσμα να διατηρούνται αναλλοίωτα τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, δηλαδή η γεύση, η υφή και το χρώμα. Είναι μια νέα τεχνική που όπως όλα δείχνουν, θα μας απασχολεί συχνά στο άμεσο μέλλον.

10 αποξηραμένα φρούτα ελληνικής παραγωγής και εμπορίας που ξεχωρίσαμε

Λυοφιλοποιημένα μύρτιλα
Αυτά τα λυοφιλοποιημένα μύρτιλα είναι ιδανικά για όσους τα αναζητούν όλες τις εποχές του χρόνου καθώς διατηρούν τη χαρακτηριστική γεύση και τα αρώματά τους με μια μικρή διαφοροποίηση ως προς την υφή. Κατά τη διαδικασία αποξήρανσης με κατάψυξη, τα μύρτιλα αποβάλλουν ήπια την περιεκτικότητά τους σε νερό, με αποτέλεσμα να προκύπτουν τραγανοί καρποί, χωρίς πρόσθετα. Αναζητήστε τα στο gymbeam.gr.

Οσμωτική αρώνια
Η Aronia Bio Farm εξειδικεύεται στην καλλιέργεια και μεταποίηση αρώνιας από το 2010. Η έδρα της βρίσκεται πολύ κοντά στην πόλη της Θεσσαλονίκης και οι θάμνοι καλλιεργούνται βιολογικά, με φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές, απαλλαγμένες από φυτοφάρμακα και βλαβερά λιπάσματα. Όργωμα, πότισμα και χειρωνακτική εργασία είναι τα μυστικά για την εκλεκτή ποιότητα αυτών των μικρών και τόσο ωφέλιμων καρπών. Θα βρείτε την οσμωτική αρώνια σε επιλεγμένα καταστήματα με βιολογικά προϊόντα ή μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί τους στο 6974 207 399.

Αποξηραμένος ανανάς
Η οικογενειακή επιχείρηση Π. Γερούση έχει μακρόχρονη εμπειρία στην επεξεργασία ελληνικού καφέ υψηλών προδιαγραφών και έχει εδραιωθεί στην αγορά με τo όνομα Semprevivo. Η νεότερη γενιά μεγαλώνει τη γκάμα των προϊόντων, με εκλεκτής ποιότητας τρόφιμα, όπως είναι τα «διακοσμητικά» αποξηραμένα φρούτα που είναι φιλικά προς το περιβάλλον καθώς παράγονται σε εργαστήρια με χρήση γεωθερμίας. Ανανάς, εσπεριδοειδή και μήλα σε λεπτές φέτες συστήνονται ως τέλεια γαρνιτούρα σε κοκτέιλ και θα τα βρείτε στο https://semprevivo.gr.

Αποξηραμένα dragon fruit
Αυτά τα αποξηραμένα dragon fruit, γνωστά και ως pitaya ή pitahaya, παράγονται και μεταποιούνται στην Κύπρο. Είναι 100% φυσικό προϊόν καθαρής ετικέτας χωρίς προσθήκη ζάχαρης και χημικών συντηρητικών. Η Fruit Rhapsody επιλέγει τα ποιοτικότερα Κυπριακά dragon fruits και μέσα από μια αργή διαδικασία αποξήρανσης καταφέρνει να διατηρεί το άρωμα και τη γεύση χωρίς να χάσει το φρούτο τις ιδιότητές του. Αποξηραίνονται αποκλειστικά στον αέρα σε θερμοκρασίες και χρόνο που ενδείκνυνται για το βέλτιστο αποτέλεσμα. Είναι περιορισμένης παραγωγής και θα τα βρείτε στο www.thefruitrhapsody.eu.

Αποξηραμένος λωτός
Ο λωτός ή αλλιώς η «τροφή των θεών» σύμφωνα με τους αρχαίους, είναι καρπός πλούσιος σε φυτικές ίνες, σάκχαρα, βιταμίνες κυρίως του συμπλέγματος Β, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Δημιουργοί είναι οι «Thirsty Fruits», μια μικρή ομάδα γεωπόνων – τεχνολόγων τροφίμων με έδρα στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας. Σκοπός τους είναι να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση για αποξηραμένα φρούτα ελληνικής παραγωγής και όραμά τους είναι να προάγουν την αναβαθμισμένη ποιότητά τους, σε συνδυασμό με την υψηλή της τεχνογνωσία. Η διαλογή των φρούτων στο χωράφι γίνεται παρουσία γεωπόνου και βάσει των σακχάρων που φυσικά περιέχουν. Οι καρποί αποξηραίνονται με φυσικές μεθόδους, απαλλαγμένες από τη χρήση πρόσθετων και συντηρητικών, χωρίς θειώδη, χρωστικές και άλλα πρόσθετα. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο www.thirstyfruits.gr.

Αποξηραμένο αχλάδι
Η εταιρεία 4G ιδρύθηκε το 2015, στο Μαυροδένδρι Κοζάνης και εξειδικεύεται στην παραγωγή αποξηραμένων φρούτων, λαχανικών και οσπρίων από την ελληνική γη. Στεγάζεται σε ιδιόκτητο, σύγχρονο βιομηχανικό κτίριο 1.000 τ.μ και διαθέτει νέας γενιάς μηχανήματα αποξήρανσης όπως καλιμπραδόρο μεγέθους, πάγκο διαλογής προϊόντων, πλυντήριο, κοπτικά, αεριζόμενους θαλάμους αναμονής προϊόντων, φούρνο αποξήρανσης μεγάλης χωρητικότητας και συσκευαστικά. Η γκάμα των προϊόντων είναι μεγάλη όχι μόνο σε είδη αλλά και σε τρόπους τεμαχισμού, καθώς διαθέτει από ολόκληρα φρούτα έως κύβους, νιφάδες και πούδρες. To αποξηραμένο αχλάδι είναι τεμαχισμένο σε ροδέλες και αποτελεί μία καλή εναλλακτική λύση ως σνακ για όλες τις ώρες. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο www.greekgaias.com.

Αποξηραμένα νεκταρίνια
Η ιστορία της οικογένειας Καλογεράκη ξεκινάει το 1963 με την εμπορία νωπών φρούτων και έδρα στο Άργος. Το 1998 επεκτάθηκαν στον τομέα της αποξήρανσης, φτάνοντας σήμερα, η τρίτη γενιά να δημιουργεί σύγχρονη καθετοποιημένη μονάδα φυσικής αποξήρανσης, σε ειδικά διαμορφωμένους θαλάμους με προστατευμένο περιβάλλον. Στη γκάμα των προϊόντων τους θα βρείτε λιαστές ντομάτες, δαμάσκηνα με ή χωρίς κουκούτσι, λωτούς, ροδάκινα, πεπόνια, βερίκοκα και νεκταρίνια. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο www.dried-fruits.gr.

Αποξηραμένα λευκά μούρα
Αυτά τα λευκά μούρα προέρχονται από βιολογική καλλιέργεια και έχουν γλυκιά γεύση χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Αποτελούν πλούσια πηγή σε βιταμίνες C και Ε, κάλιο, σίδηρο, ανθοκυανίνες και φυτοχημικές ουσίες με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Θα τα βρείτε στο www.votanotherapeia.gr, το ηλεκτρονικό κατάστημα της οικογενειακής επιχείρησης Votanotherapeia που έχει έδρα στα Γιαννιτσά και από το 2014 εξειδικεύεται στην εισαγωγή και εμπορία προϊόντων υγιεινής, βιολογικής και παραδοσιακής διατροφής.

Αποξηραμένη μπανάνα
Γνωστή για τις θρεπτικές ιδιότητες, η μπανάνα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες προκαλούν κορεσμό και προμηθεύει τον οργανισμό με τις βιταμίνες Α, Β, C, Ε, καθώς και με κάλιο, σίδηρο, ασβέστιο, σελήνιο, ψευδάργυρο και μαγνήσιο. Αγαπημένο φρούτο για όλες τις ηλικίες, φρέσκο ή και αποξηραμένο, αποτελεί ένα πρώτης τάξεως σνακ για όλες τις ώρες της ημέρας. Αυτά τα βιολογικά τσιπς μπανάνας είναι απαλλαγμένα από προσθήκη ζάχαρης και συντηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα σε λάδι καρύδας βιολογικής γεωργίας. Η πρώτη ύλη προέρχεται από τις Φιλιππίνες και εισάγεται με αυστηρούς ελέγχους και την εγγυημένη ποιότητα της εταιρείας βιο-υγεία. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο www.ola-bio.gr.

Αποξηραμένη φυσσαλίς
Η οικογενειακή επιχείρηση Πασσάς δραστηριοποιείται στην επεξεργασία και το εμπόριο ξηρών καρπών, με έδρα στη Θεσσαλονίκη. Σε μία ιστορία που ξεκινάει το 1993 από τις λαϊκές αγορές της πόλης, έχουν καταφέρει να γίνουν γνωστή χάριν στην υψηλή ποιότητα των προϊόντων τους. Συνεργάζονται στενά με Έλληνες παραγωγούς και ανανεώνουν συνεχώς τη γκάμα τους ακολουθώντας πιστά τις σύγχρονες διατροφικές τάσεις. Μοναδικές στο είδος τους και σπάνιες, οι φυσαλίδες, γνωστές και ως inka berries ή golden physalis berries, έχουν υπόξινη γεύση και αποτελούν πλούσια πηγή σε φλαβονοειδή, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και πηκτίνη. Αποξηραίνονται με αυστηρές μεθόδους που διατηρούν όλα τα θρεπτικά συστατικά και τυποποιούνται με τις αυστηρές προδιαγραφές της εταιρείας Πασσάς. Αναζητήστε τα στο www.nutshop.gr.