Τα τελευταία χρόνια η δημοτικότητα του σουσαμιού σημειώνει αλματώδη άνοδο, σε όλο τον κόσμο. Βασικό συστατικό της μεσανατολικής και μεσογειακής κουζίνας, το σουσάμι και τα παράγωγά του, το ταχίνι και ο χαλβάς, ξεχωρίζουν για τη γεύση και την υψηλή θρεπτική τους αξία.

Το ταχίνι με την κρεμώδη υφή έχει γίνει περιζήτητο όχι μόνο στα παραδοσιακά τρόφιμα αλλά και στις σύγχρονες συνταγές που εκτείνονται από ανάμεικτα αλείμματα μέχρι επιδόρπια. Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και η δημοτικότητα του χαλβά του μπακάλη, που πλέον δεν είναι δημοφιλής μόνο τις περιόδους της νηστείας, αλλά αποτελεί μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής για όλο το χρόνο.

Μια γεύση για κάθε ουρανίσκο

Ανάλογα με την περιοχή που καλλιεργείται, την ποικιλία και τη μέθοδο μεταποίησης του σουσαμιού, βρίσκουμε στο εμπόριο μια γεύση για κάθε ουρανίσκο. Από καβουρντισμένο μέχρι ωμό και από λευκό αποφλοιωμένο ή ολικής αλέσεως έως και μαύρο, πλέον είναι τόσο μεγάλη η γκάμα επιλογών που καλύπτει όλα τα γούστα. Άλλωστε, τα γευστικά χαρακτηριστικά του ταχινιού είναι τόσο διαφορετικά όσο και οι περιοχές από τις οποίες προέρχεται. Στην Τουρκία και στις χώρες της Μέσης Ανατολής συναντάμε στιβαρές και τολμηρές γεύσεις ταχινιού ενώ στην Ευρώπη συναντάμε τις πιο ήπιες και απαλές ποικιλίες.

Γιατί «πειράζουμε» τις παραδοσιακές συνταγές;

Ζούμε σε μια εποχή όπου κυριαρχείται από τις ταχέως εξελισσόμενες τάσεις στο φαγητό, με πολλές πρωτοποριακές γαστρονομικές δημιουργίες. Η επιθυμία για μια «νέα εποχή» σε παραδοσιακές συνταγές πηγάζει από πολλές και πολυδιάστατες παραμέτρους. Πρώτον, η ανάγκη για καινοτομία και διαφοροποίηση στην παγκόσμια αγορά, δημιουργεί νέους γευστικούς συνδυασμούς. Δεύτερον, η αυξανόμενη συνειδητοποίηση στα θέματα της υγείας και των διατροφικών αναγκών οδηγεί στην αντικατάσταση συστατικών για τη μείωση του λίπους, της επεξεργασμένης ζάχαρης και των κενών θερμίδων ή την ενσωμάτωση περισσότερων δημητριακών ολικής αλέσεως, λαχανικών ή άπαχων πρωτεϊνών. Τρίτον, η προσέλκυση της νέας γενιάς που έχει διαφορετικές προτιμήσεις και γούστα από τους γονείς και τους παππούδες τους. Και, τέλος, για την επιτακτική ανάγκη για προβολή των τοπικών, εποχιακών ή σε φάση αναβίωσης συστατικών όπως είναι για παράδειγμα η περίπτωση του χαρουπιού και του σουσαμιού.

Ταχίνι και χαλβάς νέας γενιάς

Οι καινοτομίες στους γευστικούς συνδυασμούς, όπως η προσθήκη υπερτροφών, βοτάνων, μπαχαρικών, καφέ, σοκολάτας και άλλων, έχουν διευρύνει τις δυνατότητες του, δελεάζοντας τους καταναλωτές με νέες γευστικές εμπειρίες. Αυτή η γαστρονομική ευελιξία έχει συμβάλει στην ενσωμάτωση του ταχινιού σε ένα ευρύ φάσμα συνδυασμών, ξεπερνώντας τα πολιτισμικά όρια και εμπλουτίζοντας τα γαστρονομικά τοπία σε παγκόσμιο επίπεδο. Στο γευστικό ταξίδι του ταχινιού παρασέρνεται και ο χαλβάς όπου πλέον συναντάμε όχι μόνο ευφάνταστες γεύσεις αλλά και διαφορετικές μορφές πέρα από τον παραδοσιακό κορμό. Νέες μορφές σε μεγέθη, από ατομικά έως και οικογενειακές τούρτες, μπαλίτσες, μπάρες, γλυκίσματα, ρολάκια ακόμα και σοκολατάκια. Την τελευταία διετία, παρατηρούμε στην αγορά και εκδοχές με εναλλακτικά γλυκαντικά, απαλλαγμένα από την επεξεργασμένη ζάχαρη και το σιρόπι γλυκόζης, όπου η θέση τους έχει αντικατασταθεί με στέβια, μέλι, χαρουπόμελο, μελάσα ή ακόμα και χυμό σταφυλιού.

Νο1 τρόφιμο στη vegan διατροφή

Σύμφωνα με τα πρόσφατα αποτελέσματα της έρευνας «The Tahini Market», η κατανάλωση σουσαμιού αναμένεται να παρουσιάσει σημαντική ανάπτυξη από το 2024 έως το 2031, τροφοδοτούμενη από διάφορους παράγοντες, όπως οι τεχνολογικές εξελίξεις, η αυξανόμενη ζήτηση για κατανάλωση ταχινιού και χαλβά, και οι ευνοϊκές κυβερνητικές πολιτικές. Συνδυαστικά, η αγορά αναμένεται να ωφεληθεί από την αυξανόμενη ευαισθητοποίηση των καταναλωτών και την τάση για βιώσιμα και φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα. Επιπλέον, η αυξανόμενη έμφαση στην υγεία και την ευεξία αναμένεται να προωθήσει τη ζήτηση, καθώς οι καταναλωτές αναζητούν προϊόντα που ευθυγραμμίζονται με τις αξίες και τις επιλογές του τρόπου ζωής τους.

Καινοτομίες και βιωσιμότητα

Δεν είναι μόνο η γεύση και η θρεπτική αξία του σουσαμιού που κάνει το ταχίνι και τον χαλβά να ξεχωρίζουν. Η καλλιέργεια της πρώτης ύλης ενισχύει τη βιωσιμότητα και τις ηθικές πρακτικές. Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, σημειώνεται μία τάση για αναβίωση της καλλιέργειας, με τους καλλιεργητές να δίνουν ολοένα και μεγαλύτερη προτεραιότητα στη βιωσιμότητα σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού, από την καλλιέργεια και τη μεταποίηση μέχρι τη συσκευασία και τη διανομή. Οι καινοτομίες στις φιλικές προς το περιβάλλον συσκευασίες και οι πρωτοβουλίες για τη στήριξη των τοπικών αγροτών συμβάλλουν στις προσπάθειες βιωσιμότητας, βρίσκοντας απήχηση στους περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένους καταναλωτές που αναζητούν προϊόντα που συνδέονται με τις αξίες τους.

10 νέας γενιάς ταχίνια και χαλβάδες που ξεχωρίσαμε από την ελληνική παραγωγή

Ραχάτ χαρουπιού
Με ρίζες από την Άξο της Καππαδοκίας, η προσφυγική οικογένεια Ελευθερίου εγκαταστάθηκε στη Δράμα, εκεί όπου ο παππούς έστησε το δικό του εργαστήριο δημιουργώντας τον ξακουστό «μαστιχάτο χαλβά Ελευθερίου». Με πολλές δυσκολίες και μέσα σε αντίξοες συνθήκες, κατάφερε, χρόνο με το χρόνο, να κερδίσει τις καρδιές των καταναλωτών και η φήμη της να εξαπλωθεί σε όλα τα σημεία της χώρας. Αυτή η μοναδική τέχνη πέρασε από τη μία γενιά στην επόμενη, καταλήγοντας σήμερα, η νέα γενιά, να παράγει με το ίδιο πάθος μια σειρά από ιδιαίτερες, καινοτόμες γεύσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Ραχάτ Χαρουπιού. Πρόκειται για χειροποίητο μαύρο χαλβά που παρασκευάζεται με 100% χαρουπάλευρο, 100% μέλι χαρουπιού, ταχίνι ολικής αλέσεως, ακατέργαστη ζάχαρη και αλεσμένο φιστίκι. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ: https://www.xalvaseleytheriou.gr.

Χαλβάς φιστικιού με μέλι
Όταν εμφανίστηκαν οι εναλλακτικές γεύσεις του Wild Souls έφεραν τα πάνω – κάτω στην αγορά του χαλβά. Η μεγάλη καινοτομία των χαλβάδων που προτείνουν, δεν αφορά μόνο την ανώτερη ποιότητα. Αφορά και την αντικατάσταση του ταχινιού με άλλα βούτυρα καρπών, απαλλαγμένα από λευκή ζάχαρη, φοινικέλαιο και συντηρητικά. Ο «καθαρής ετικέτας» χαλβάς φιστικιού είναι παρασκευασμένος με φιστικοβούτυρο, μέλι σε ποσοστό 35% και εκχύλισμα από τσουένι (χαλβαδόριζα). Αναζητήστε περισσότερες γεύσεις στο https://www.wildsouls.gr/.

Ταχινόπαστο με γλυκό πορτοκάλι και σοκολάτα
Με καταγωγή από τη Σμύρνη της Μικράς Ασίας και γνώσεις στην παραγωγή ταχινιού, έφτασε ο Ιωάννης Κονδύλας στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε αρχικά στη Θεσσαλονίκη φέρνοντας μαζί του όλη την τεχνογνωσία στην παραγωγή παραδοσιακών προϊόντων. Σχεδόν 100 χρόνια έχουν περάσει από τότε, και σήμερα κατέχει ηγετική θέση στην παραγωγή όχι μόνο παραδοσιακών αλλά και σύγχρονων εδεσμάτων με έμφαση στην καινοτομία και στη δημιουργία νέων γεύσεων. Πρόσφατα λάνσαρε στην αγορά ένα εκλεπτυσμένο και ελαφρώς διαφοροποιημένο επιδόρπιο από τον παραδοσιακό ταχινένιο χαλβά. Αυτό το ταχινόπαστο είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και πληθωρική γεύση. Αποτελείται από εκλεκτό ταχίνι, σοκολάτα και γλυκό πορτοκάλι και είναι ιδανικό για όσους αναζητούν ένα εναλλακτικό γλύκισμα που θα τονώσει τον οργανισμό. Διαβάστε περισσότερα στο https://www.kandylas.com.

Γλύκισμα με ταχίνι χωρίς ζάχαρη
Ο Νικόλαος Χατζηγαβριήλ στις αρχές του 20αιώνα παρασκεύαζε χαλβά στη Μάκρη της Μικράς Ασίας. Σήμερα, τα δισέγγονά του αναβιώνουν την τέχνη του επενδύοντας σε τεχνολογία αιχμής για την παραγωγή και τυποποίηση των παραδοσιακών προϊόντων αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής. Ο χαλβάς Μαραθώνος έχει αποκτήσει τη δική του φήμη και ξεχωρίζει για την εκλεκτή ποικιλία σουσαμιού που πλένεται, καθαρίζεται και αλέθεται σε παραδοσιακό πετρόμυλο, διατηρώντας όλα τα θρεπτικά συστατικά. Αυτός το χειροποίητο γλύκισμα με βάση το ταχίνι δεν περιέχει επεξεργασμένη ζάχαρη και έχει αντικατασταθεί με στέβια και άλλες γλυκαντικές ουσίες.

Γκοφρετάκι με κρέμα ταχίνι
Αυτό το ξελιγωτικό ρολάκι από τραγανή γκοφρέτα με τη βελούδινη γέμιση από εκλεκτό ταχίνι και λαχταριστή επικάλυψη αποτελεί μία από τις χαρακτηριστικές συνταγές της εταιρίας Biscotti Tsoungari. Κάθε συσκευασία περιέχει πέντε απολαυστικά γκοφρετάκια που είναι τραγανά από έξω και βελούδινα από μέσα. Κυκλοφορούν σε τέσσερις δημοφιλείς γεύσεις: με ταχίνι, εσπρέσο, φιστικοβούτυρο και κρέμα φουντουκιού. Θα τα βρείτε σε επιλεγμένα σημεία πώλησης ειδών delicatessen και μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες στο https://www.biscotti-tsoungari.com.

Ταχινοπιτάκια από τη Σάμο
Αυτά τα χειροποίητα ταχινοπιτάκια ξεχωρίζουν για την τραγανότητα των φύλλων που διατηρείται για μέρες, καθώς και για την άριστη ποιότητα του σουσαμιού και τον μελετημένο συνδυασμό των γεύσεων που καινοτομούν σεβόμενοι την παράδοση. Τραγανά και ταυτόχρονα αέρινα τρίγωνα με ταχίνι, σε τέσσερις λαχταριστούς συνδυασμούς γεύσεων: με πορτοκάλι και σοκολάτα, με φιστίκι Αιγίνης και σοκολάτα, με σοκολατένιο φύλλο, φουντούκια και σοκολάτα, με φουντούκια. Παράγονται στη Σάμο και δημιουργός είναι η Αργυρώ Αναστασίου. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο https://theorima.com.

Ταχίνι Αλεξανδρουπόλεως με πραλίνα bueno
Αυτό το ιδιαίτερο ταχίνι ξεχωρίζει γιατί προέρχεται από την τοπική ποικιλία σουσαμιού Έβρου που βρίσκεται σε φάση αναβίωσης από ντόπιους αγρότες. Παρασκευάζεται με τον παραδοσιακό εβρίτικο τρόπο παραγωγής ταχινιού, όπου το σουσάμι καβουρδίζεται αργά σε σιγανή φωτιά έτσι ώστε να βγάλει τα πλούσια αρώματά του. Αυτή η διαδικασία δίνει ένα ιδιαίτερα νόστιμο αποτέλεσμα από αρωματικό ταχίνι, που ξυπνάει μνήμες και νοσταλγικές εποχές. Η βάση αυτού του ταχινιού ολικής άλεσης εμπλουτίζεται με κρέμα από καραμελωμένα φουντούκια και γάλα και δημιουργεί μία λαχταριστή γεύση που σε προκαλεί να αδειάσεις όλο το βάζο. Δεν περιέχει συντηρητικά, πρόσθετα και φοινικέλαιο. Περισσότερες πληροφορίες για την προσπάθεια αναβίωσης του ταχινιού Αλεξανδρουπόλεως θα βρείτε εδώ http://www.mytahini.gr.

Χαλβάς με σιρόπι χουρμά
Το «Περιβόλι της Οικολογίας» δημιουργήθηκε το 1992 από ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στον χώρο της προστασίας του περιβάλλοντος και της προώθησης της βιολογικής γεωργίας, με πρωταρχικό στόχο να δώσουν εμπορική διέξοδο στα πρώτα προϊόντα που άρχισαν να παράγονται στην χώρα μας με τη μέθοδο της βιολογικής γεωργίας. Αυτός ο βιολογικός χαλβάς παρασκευάζεται με εκλεκτό σουσάμι σε ποσοστό 70% και σιρόπι από χουρμάδες σε ποσοστό 30%. Έχει ιδιαίτερη γεύση και είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά ανώτερης ποιότητας. Στη γκάμα των χαλβάδων που παράγουν, θα βρείτε και εναλλακτικές προτάσεις με σιρόπι καρύδας, με μέλι ή στέβια, σε εκκεντρικούς συνδυασμούς όπως espresso καθώς και κακάο με τσίλι. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ https://www.oikologikiagora.gr.

Μπάρα ταχινιού με χαρούπι
Αυτή η μπάρα ταχινιού έρχεται ως εναλλακτική πρόταση για όσους αναζητούν ένα τρόφιμο πλούσιο σε ενέργεια, γεύση και θρεπτική αξία στο γραφείο, στο σπίτι ή στην εκδρομή. Παρασκευάζεται με εκλεκτό ταχίνι που συνδυάζεται με βρώμη, μέλι και χαρουπόσκονη, χαρουπόμελο και κανέλα Κεϋλάνης. Δημιουργός είναι η εταιρία Γ.Μ. Μπαρδάκη, μια Ελληνική επιχείρηση με μακροχρόνια παρουσία στο χώρο της επεξεργασίας, τυποποίησης και διανομής ξηρών καρπών, καθώς και την παραγωγή μεγάλης ποικιλίας από αλείμματα ξηρών καρπών, παστέλια, μπάρες πρωτεΐνης και μπάρες δημητριακών. Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες εδώ: https://www.mpardakis.com.gr.

Επιδόρπιο ταχινιού με ισχυρισμούς διατροφής
Αυτό το ιδιαίτερο άλειμμα ταχινιού έχει σχεδιαστεί για να προσεγγίσει τους απαιτητικούς χαρακτήρες των παιδιών. Έχει βελούδινη υφή και στο διάφανο καπάκι βρίσκονται κλεισμένα τραγανά «δακτυλίδια» από δημητριακά και μέλι, με γεύση φράουλα. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο γεύμα με ισχυρισμούς διατροφής καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, ασβέστιο και απαραίτητα λιπαρά οξέα Ω-3, Ω-6, Ω-9. Αποτελείται από πολτό σουσαμιού σε ποσοστό 65%, καστανή ζάχαρη, honey rings 9%, λυοφιλιοποιημένη φράουλα 5%, φυτικό έλαιο από τους καρπούς του Shea Tree, παντζάρι σε σκόνη και λεκιθίνη σόγιας. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο https://www.vican.gr.