Αν και επίσημα το καλοκαίρι έχει φτάσει στο τέλος του, συνεχίζουμε να απολαμβάνουμε δροσερές συνταγές, μιας και οι θερμοκρασίες είναι ακόμα στα ύψη. Τα πιο ανάλαφρα πιάτα είναι αυτά που περιλαμβάνουν φρέσκα φρούτα που τους θερινούς μήνες είναι στην κορύφωσή τους. Ένα από τα πιο θεϊκά φρούτα είναι το καρπούζι και μπορούμε να δοκιμάσουμε 18 γλυκές και αλμυρές συνταγές για όλο το καλοκαίρι.Όμως εκτός από σνακ, μπορούμε να δοκιμάσουμε και σορμπέ φρούτων με συνταγές που θα μας δροσίσουν στα σίγουρα. Αγαπημένες γεύσεις είναι η κλασική καπρέζε, η πιο καλοκαιρινή ιταλική σαλάτα και η καρπουζοσαλάτα με φέτα και μας αρέσουν τόσο πολύ αυτές οι εκδοχές του καρπουζιού που λέμε να τις παντρέψουμε και να απολαύσουμε νοστιμιά που δεν έχει προηγούμενο.
Συνδυάζουμε τις ολόγλυκες φέτες ζουμερού καρπουζιού με μοτσαρέλα, φρέσκο βασιλικό και λίγο ελαιόλαδο. Απλό και λιτό το αποτέλεσμα, άλλωστε μετά τις διακοπές καλύτερα να προσέχουμε και να μην βαραίνουμε πολύ το στομάχι μας. Το καλύτερο το κρατήσαμε για το τέλος: μπορούμε να το ετοιμάσουμε στο πι και φι, δηλαδή μέσα σε μόνο 15 λεπτά! Φτιάχνουμε λοιπόν καπρέζε καρπούζι όσο βρίσκουμε ακόμα το αγαπημένο φρούτο.
Ακριβώς όπως και στην κλασική caprese, τα συστατικά είναι ελάχιστα οπότε για να έχουμε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα χρησιμοποιούμε υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες. Ιδιαίτερα όταν το τυρί είναι καλής ποιότητας αντανακλάται στο αποτέλεσμα. Φυσικά, δεν παραλείπουμε γλάσο βαλσάμικο για επιστέγασμα των γεύσεων.
Όλα αυτά τα τυριά, όπως η ρικότα, η γκοργκοντζόλα και τα άλλα ιταλικά τυριά που αγαπάμε έχουν γίνει απαραίτητα για την απογείωση των πιάτων μας. Άλλωστε, η μοτσαρέλα είναι για τη ιταλική κουζίνα ότι είναι για την ελληνική η φέτα: πάει με τα πάντα και έτσι έχουμε συνταγές όπως η τάρτα με φέτα και ανθότυρο, ή το γκασπάτσο με χιόνι φέτας και οι μπρουσκέτες με τηγανητά κεράσια και φέτα.
Υλικά για 4 άτομα
1 μικρό καρπούζι, κομμένο σε φέτες
1 μπάλα μοτσαρέλα, κομμένη σε φέτες
2 κουτ. σούπας φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
ε. π. ελαιόλαδο
γλάσο βαλσάμικο
Διαδικασία
Κόβουμε το καρπούζι σε τετράγωνα πάχους περίπου 2 εκατοστών και μπορούμε να ανακαλύψουμε τον καλύτερο τρόπο να κόψουμε το καρπούζι για εύκολο σερβίρισμα. Και αν… δεν έχουμε μαχαίρι, τότε διαβάζουμε πώς κόβουμε το καρπούζι σε φέτες χωρίς μαχαίρι και δεν εννοούμε με κινήσεις καράτε! Κόβουμε και τη μοτσαρέλα στο ίδιο μέγεθος.
Σε ένα πιάτο σερβιρίσματος, τοποθετούμε εναλλάξ φέτες μοτσαρέλα και καρπούζι. Πασπαλίζουμε με βασιλικό, αλάτι και πιπέρι. Περιχύνουμε με ελαιόλαδο και γλάσο βαλσάμικο και σερβίρουμε.
Και σε περίπτωση που περίσσεψε φρουτάκι καλούμε φίλους και φτιάχνουμε μαργαρίτα καρπούζι!