Sponsored Content
Η Δράμα είναι χωρίς αμφιβολία μια από τις περιοχές που πρωταγωνίστησαν στην αναγέννηση του ελληνικού κρασιού και στην οικοδόμηση της φήμης του. Ο Κώστας Λαζαρίδης, «πατριάρχης» της Δραμινής οινοποιίας, αναβίωσε τη Δραμινή αμπελουργία όταν το μακρινό 1979 εγκατέστησε τον πρώτο οργανωμένο γραμμικό αμπελώνα στο νομό και το 1992 δημιούργησε το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη, στην Αδριανή, οραματιζόμενος τη Δράμα ως μια «Πόλη του Κρασιού».
Ξεκινώντας από μία έκταση περίπου 100 στρεμμάτων, σήμερα καλλιεργούνται συνολικά 3.000 ιδιόκτητα στρέμματα που εκτείνονται σε 4 τοποθεσίες στην περιοχή της Δράμας και 1 τοποθεσία στην Αττική. Η κάθε μία παρουσιάζει τα δικά της μοναδικά χαρακτηριστικά, αξιοποιώντας το σύνολο των διαφορετικών εδαφοκλιματικών παραγόντων του terroir της. Οι αμπελώνες καλλιεργούνται σύμφωνα με τις αρχές της ολοκληρωμένης διαχείρισης Agro 2.1, ενώ το αμπελοτόπι στην Αττική καλλιεργείται και πιστοποιείται σύμφωνα με τα διεθνή βιολογικά πρότυπα.
Το σύνολο της παραγωγής οινοποιείται αποκλειστικά στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του Κτήματος στην Αδριανή και στο Καπανδρίτι. Το 2014 σε μια αναζήτηση τρόπων πρόληψης από τις δυνητικές αρνητικές επιπτώσεις λόγω του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, ανακαλύφθηκε η περιοχή του Καταφύτου, όπου και φυτεύτηκε αμπελώνας σε υψόμετρο που αγγίζει τα 950μ. Βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού, έχει διαφορά θερμοκρασίας κατά 5 βαθμούς Κελσίου μεταξύ ημέρας και νύχτας που συμβάλλει στην πιο αργή ωρίμανση των ποικιλιών, καθώς και στην ανάπτυξη πολύπλοκων αρωμάτων τόσο στις λευκές όσο και στις ερυθρές ποικιλίες.
Μια τέτοια ξεχωριστή λευκή ποικιλία από το αμπελοτόπι του Κατάφυτου είναι και η Μαλαγουζιά που μας γοητεύει από την πρώτη γουλιά, με χαρακτήρα που εντυπωσιάζει και τον πιο απαιτητικό γευσιγνώστη όταν γευτεί το Domaine Costa Lazaridi Malagousia. Παρόμοια, η πολυταξιδεμένη ποικιλία σταφυλιού Sauvignon Blanc βρίσκει στον ορεινό αμπελώνα τις ιδανικές συνθήκες να αναδείξει τα χαρίσματά της για να δημιουργηθεί ο εμβληματικός Αμέθυστος Fume. Η ζύμωση πραγματοποιείται σε δρύινες δεξαμενές και βαρέλια και στη συνέχεια παραμένει με τις οινολάσπες για 6 μήνες έτσι ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή εξέλιξη. Στόχος είναι να αναδείξουμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του Sauvignon Blanc όπως εκφράζονται στον ιδιαίτερο αυτόν αμπελώνα και να δημιουργήσουμε ένα λευκό κρασί με μεγάλη δυναμική παλαίωσης.
Παράλληλα, η παραγωγή μιας σειράς υψηλής ποιότητας βαλσαμικών ξιδιών ήταν μια πρόκληση για το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη, στην οποία ανταποκρίθηκε με επιτυχία. Ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, ύστερα από πειραματισμούς και δοκιμές αρκετών χρόνων, παρουσίασε τις δύο κορυφαίες ετικέτες της σειράς, που στη συνέχεια συμπληρώθηκε με τέσσερις ακόμα. Αποτελούν προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας με άριστη πρώτη ύλη και εξαιρετικές προδιαγραφές καθώς συνδυάζονται ποικιλοτρόπως στην καθημερινή διατροφή.