Τα ρεβίθια είναι το πιο δημοφιλές όσπριο της εποχής μας. Μπορεί η ελληνική οικογένεια ανέκαθεν να τα έβαζε στο τραπέζι της, ωστόσο σήμερα η αξία τους έχει αναγνωριστεί περισσότερο από ποτέ. Φυσικά, η τάση για πιο υγιεινή διατροφή με εναλλακτικές προτάσεις έχει συμβάλει στο να γίνουν περισσότερο αγαπητά. Αρκεί να σκεφτούμε ότι τα φαλάφελ έχουν μπει για τα καλά στη διατροφή μας. Τα ρεβίθια, λοιπόν, πέρα από το ότι τα βρίσκουμε σε αμέτρητες παραλλαγές είναι ιδανικά και για την περίοδο της νηστεία. Ας τα γνωρίσουμε λίγο καλύτερα και ας δούμε πώς μπορούμε να τα απολαύσουμε σε συνταγές.
Για τα ελληνικά είδη και τις ποικιλίες
Στην Ελλάδα καλλιεργούνται μεγάλα και μέτρια σε μέγεθος ρεβίθια με χρώμα ανοιχτό έως σκούρο κίτρινο ή κιτρινοκαφέ. Το βασικότερο κριτήριο που διακρίνονται οι καλλιεργούμενες ποικιλίες ρεβιθιών είναι το μέγεθος του σπόρου και έτσι προκύπτουν:
1. Μικρόσπερμα ρεβίθια, με βάρος 1000 σπόρων μικρότερο από 350 γραμμάρια ή διάμετρο σπόρων 5,5-7,5 χιλιοστά.
2. Μεσόσπερμα ρεβίθια, με βάρος 1000 σπόρων μεταξύ 350 και 450 γραμμαρίων ή διάμετρο σπόρων 7,5-8,5 χιλιοστά.
3. Μεγαλόσπερμα ρεβίθια με βάρος 1000 σπόρων μεγαλύτερο από 450 γραμμάρια ή διάμετρο μεγαλύτερη από 8,5 χιλιοστά.
Ρεβίθια Θήβας: Πρόκειται για μεγαλόσπερμη ποικιλία ρεβιθιάς με βάρος 1000 σπόρων που κυμαίνεται μεταξύ 470-510 γραμμαρίων.
Ρεβίθια Γαύδου: Πρόκειται για μεγαλόσπερμη ποικιλία ρεβιθιάς με βάρος 1000 σπόρων που κυμαίνεται μεταξύ 470-530 γραμμαρίων.
Ρεβίθια Κερύνειας: Πρόκειται για μεγαλόσπερμη ποικιλία ρεβιθιάς με βάρος 1000 σπόρων που κυμαίνεται μεταξύ 460-500 γραμμαρίων.
Ρεβίθια Αμοργού: Πρόκειται για μεσόσπερμη ποικιλία ρεβιθιάς με βάρος 1000 σπόρων 350-380 γραμμάριων.
Στη διατροφή και στη μαγειρική
Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, σε φυτικές ίνες και σε αντιοξειδωτικά. Τα ρεβίθια, όμως, έχουν και ένα άλλο πολύ σημαντικό πλεονέκτημα, αφού μπορούν να μπουν σε όλα σχεδόν τα διατροφολόγια. Δεν περιέχουν γλουτένη, είναι vegan και ακίνδυνα για όσους έχουν αλλεργία στους ξηρούς καρπούς. Μπορούν να αντικαταστήσουν το αλεύρι σε πολλά προϊόντα και η γεύση τους μοιάζει με εκείνη των ξηρών καρπών.
Ακόμη, αποτελούν βάση για πολλά νέα προϊόντα. Για παράδειγμα, τα ζυμαρικά φτιαγμένα από ρεβίθια επιτρέπουν σε όσους δεν μπορούν να καταναλώσουν σιτάρι ή γλουτένη την ευκαιρία να απολαύσουν το αγαπημένο τους ιταλικό πιάτο. Αυτά τα ζυμαρικά είναι τέσσερις φορές περισσότερο πλούσια σε φυτικές ίνες, έχουν τη διπλάσια πρωτεΐνη και σχεδόν τους μισούς καθαρούς υδατάνθρακες. Επίσης, τα ρεβίθια προσφέρουν την άκουα φάμπα (το νερό μέσα στο οποίο έχουμε μουλιάσει ή μαγειρέψει τα ρεβίθια) που είναι εξαιρετικά σημαντική για όσους έχουν αλλεργίες στα αυγά, καθώς είναι κατάλληλο υποκατάστατο σε συνταγές που απαιτούν ασπράδια αβγών.
Τέλος, κάνουν κάθε γεύμα πιο χορταστικό και χωρίς αυτό να μεταφράζεται σε θερμίδες. Οι ίνες και η πρωτεΐνη που περιέχουν μας γεμίζουν το στομάχι, και οι λιγούρες και η πείνα κάνουν λίγη περισσότερη ώρα να εμφανιστούν. Τα ρεβίθια μπορούν να μαγειρευτούν με πολλούς τρόπους και να δημιουργήσουν πολλά πιάτα όπως: σαλάτες, σούπα συνοδευτικό σε κρέας και θαλασσινά. Σας δίνουμε 6 συνταγές για να τα δοκιμάσετε 3 νηστίσιμες και 3 αρτύσιμες.
3 νηστίσιμες συνταγές:
Ρεβιθοσαλάτα με ψητά κολοκυθάκια
Vegan ρεβίθια με φρέσκια λουΐζα (Guiso Morisco)
3 αρτύσιμες συνταγές:
Κοτόπουλο με μπαχαρικά και τραγανά ρεβίθια
Μοσχαράκι σαν χιουνκάρ αλλά με χούμους
Ρεβίθια με κρέας και λαχανικά στη γάστρα