Το γάλα, η πρώτη τροφή που λαμβάνουμε με τη γέννηση μας, έχει σήμερα την τιμητική του. Αποτελεί μια πλούσια, υψηλής διατροφικής αξίας τροφή, που έχουμε ανάγκη από μικροί για να διατηρήσουμε έναν υγιή και γερό οργανισμό.

Περιέχει από τη φύση του σε σημαντική συγκέντρωση μεγάλη ποικιλία θρεπτικών στοιχείων, εύκολα αφομοιώσιμων από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Η αξία του γάλακτος και των παραγόμενων προϊόντων του, στην ανάπτυξη και διατήρηση της υγείας, σε όλα τα στάδια της ζωής (παιδική, εφηβική, ενήλικη) υπογραμμίζεται και από τις συστάσεις διεθνών και εγχώριων οργανισμών που ξεχωρίζουν τα γαλακτοκομικά ως ιδιαίτερη ομάδα τροφίμων συστήνοντας μάλιστα την καθημερινή τους κατανάλωση στο πλαίσιο  μιας ισορροπημένης διατροφής.

Στο σύγχρονο περιβάλλον, μια από τις πιο κρίσιμες προκλήσεις είναι η βιώσιμη παραγωγή ποιοτικού γάλακτος, με σεβασμό στο περιβάλλον και την ευζωία των ζώων.

Στην κατεύθυνση αυτή, η ΔΕΛΤΑ υλοποιεί από το 2012, το Σχέδιο Δράσης ΓΑΙΑ, ένα σχέδιο προώθησης σύγχρονων πρακτικών βιώσιμης κτηνοτροφίας με στόχο να συνδέσει την εφαρμοσμένη έρευνα με την παραγωγική διαδικασία.

Με τον τρόπο αυτό δεν φροντίζει μόνο για το σήμερα, αλλά και για ένα βιώσιμο αύριο, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις ώστε η ποιότητα του παραγόμενου γάλακτος να παραμένει πάντοτε στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, με διαρκώς μειούμενη περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Στο πλαίσιο αυτό, προωθούνται δράσεις έρευνας, εκπαίδευσης και τεχνικής υποστήριξης των παραγωγών καθώς και πρωτοβουλίες προώθησης αποδοτικών καλλιεργειών με υψηλή διατροφική αξία σαν ζωοτροφές, με στόχο τη βελτίωση του βαθμού αυτάρκειας της χώρας και την αξιοποίηση της ελληνικής γης για την παραγωγή πρωτεϊνούχων ζωοτροφών.

Για τον σκοπό αυτό η ΔΕΛΤΑ έχει συνεργαστεί επί σειρά ετών με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Ινστιτούτο Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής Γιαννιτσών του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, πραγματοποιώντας πιλοτικές καλλιέργειες, για τη διερεύνηση τεχνικά εφικτών και αποδοτικών λύσεων. Οι προτάσεις που έχουν υποβληθεί αποτελούν σημαντικές εναλλακτικές λύσεις ως πηγή για την παραγωγή πρωτεϊνούχων ζωοτροφών και καθίστανται ιδιαίτερα επίκαιρες, σήμερα που ο κλάδος της γαλακτοπαραγωγού κτηνοτροφίας αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις και προβλήματα επάρκειας και υψηλού κόστους ζωοτροφών.

Παράλληλα, φέτος ανέλαβε την καινοτόμο πρωτοβουλία χρήσης ενός μίγματος φυσικών αρωματικών ουσιών στις παραγόμενες ζωοτροφές, που συμβάλει, μέσω της διατροφής, στη μείωση των εκπομπών μεθανίου από τις αγελάδες και συνεπώς στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος.

Επιπλέον, η ΔΕΛΤΑ προωθεί τη συμβολαιακή κτηνοτροφία, συμβάλλοντας έτσι στη διαμόρφωση ενός κοινωνικά και περιβαλλοντικά βιώσιμου μέλλοντος για τον πρωτογενή τομέα. Όμως, η σύνδεση εφαρμοσμένης έρευνας και παραγωγικής διαδικασίας δεν περιορίζεται μόνο στο Σχέδιο Δράσης ΓΑΙΑ.

Διασφάλιση ποιότητας σε κάθε βήμα

Με γνώμονα πάντα τις υψηλές απαιτήσεις των καταναλωτών η ΔΕΛΤΑ είναι η πρώτη εταιρεία τροφίμων στην Ελλάδα, που δημιούργησε ένα υπερσύγχρονο Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας, με στόχο να συμβάλει στη βαθιά γνώση και κατανόηση των μικροβιολογικών κινδύνων της κάθε εγκατάστασης ενσωματώνοντας παράλληλα τεχνολογία DNA στη διαδικασία ποιοτικού ελέγχου των προϊόντων της. Επιπλέον, αξιοποιεί την ταχύτητα και την εξειδίκευση των μοριακών τεχνικών για την ανίχνευση νοθείας κατά την παραλαβή της πρώτης ύλης, τον έλεγχο της απουσίας γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών (GMOs) και τη διασφάλιση απουσίας παθογόνων μικροοργανισμών και αλλεργιογόνων ουσιών στα προϊόντα της.

Έτσι, σε πραγματικό χρόνο, με ένα ολοκληρωμένο και επιστημονικά σχεδιασμένο σύστημα διασφάλισης ποιότητας και 3.000 καθημερινούς ελέγχους διασφαλίζει και εγγυάται ότι κάθε συστατικό, κάθε συσκευασία που φέρει την υπογραφή της, είναι εξονυχιστικά ελεγμένη και απόλυτα ασφαλής.

Παράλληλα, φροντίζει να φτάνουν τα προϊόντα της στο τραπέζι του καταναλωτή με αναλλοίωτη ποιότητα και όλη τους την φρεσκάδα. Γι’ αυτό, κατά τη διάρκεια της διανομής τους, στα σημεία πώλησης, η θερμοκρασία μεταφοράς ελέγχεται και παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο, με δυνατότητα άμεσης παρέμβασης οποτεδήποτε εντοπιστεί παραβίαση των ορίων που έχουν τεθεί.

Για τις πολλές και σημαντικές της πρωτιές στην καινοτομία αλλά και για τις επιδόσεις της σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης, η ΔΕΛΤΑ έλαβε μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023 δύο σημαντικές διακρίσεις: το The Economist Beyond Innovation Award 2023 αλλά και το χρυσό σήμα του Forbes ESG Transparency Index, που την τοποθετεί μεταξύ των κορυφαίων στον κλάδο των τροφίμων στην Ελλάδα, στον πρόσφατο Δείκτη Διαφάνειας ESG.

Περισσότερα στο https://www.delta.gr/