Sponsored content

Ένας μικροσκοπικός ζωντανός οργανισμός, η μαγιά, είναι ο λόγος που απολαμβάνουμε υπέροχα αρτοσκευάσματα, γευστικές μπύρες και αρωματικά κρασιά. Γνωστή εδώ και χιλιάδες χρόνια για τις «μαγικές» ιδιότητές της, θεωρείται ότι είναι ο παλαιότερος μικροοργανισμός που έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ οι άνθρωποι.

Η μαγιά δεν είναι ένα προϊόν καθαρά ανθρωπογενές καθώς το συναντάμε και στη φύση όπως για παράδειγμα στα φρούτα, τα οποία περιέχουν κύτταρα μαγιάς και ζάχαρη. Όταν κόβουμε ένα φρούτο στα δύο και εκτεθεί στον αέρα, τα κύτταρα μαγιάς αντιδρούν με τη ζάχαρη και σταδιακά αρχίζει η διαδικασία ζύμωσης. Αυτή η φυσική διαδικασία είναι ο λόγος που η μαγιά εκτός από την αρτοποιία, χρησιμοποιείται και για την παρασκευή αλκοολούχων ποτών.

Στη ζυθοποιία ο πιο κοινός μύκητας που χρησιμοποιείται για την παρασκευή μπύρας είναι ο saccharomyces cerevisiae, ο οποίος μας δίνει μπύρα τύπου Ale. Η χρήση διαφορετικών τύπων μαγιάς, βοηθούν στη ζύμωση των σακχάρων που βρίσκονται στη βύνη του κριθαριού για την παραγωγή αλκοόλ. Έτσι, ανάλογα με τον είδος που προσθέτουμε, παίρνουμε και διαφορετικά είδη μπύρας.

Στην οινοποιία, η αλκοόλη που υπάρχει στο κρασί δημιουργείται από τη ζύμωση των σακχάρων σε χυμό σταφυλιού. Και εδώ συναντάμε τον ίδιο μύκητα, τον Saccharomyces cerevisiae καθώς εξασφαλίζει αξιόπιστη ζύμωση. Ο συγκεκριμένος ζυμομύκητας βρίσκεται στη φλούδα των σταφυλιών, κάτι που βοηθά στη ζύμωση των σακχάρων στο αλκοόλ.

Όσον αφορά τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική βρίσκουμε τη μαγιά σε δύο μορφές, την ξηρή και την πιεστή φρέσκια μαγιά, όμως και οι δύο λειτουργούν περίπου με τον ίδιο τρόπο. Η ξηρή μορφή είναι στην ουσία ζωντανή μαγιά που αφυδατώνεται μερικώς, καθίσταται αδρανής και αλέθεται σε κόκκους. Από την άλλη, η φρέσκια μαγιά έχει ανοιχτό μπεζ χρώμα, εύθρυπτη υφή και υπέροχη μυρωδιά. Από τη στιγμή που θα ξετυλίξουμε το χάρτινο περίβλημά της το έντονο και πολύ ιδιαίτερο άρωμα μάς προδιαθέτει για μια μοναδική εμπειρία ζυμώματος, αλλά και ένα υπέροχο γευστικό αποτέλεσμα.

Για να ενεργοποιηθεί η φρέσκια μαγιά χρειάζεται ζεστές θερμοκρασίες. Έτσι, για να την προσθέσουμε στις συνταγές μας, τη βάζουμε σε ένα μπολάκι και της ρίχνουμε λίγο χλιαρό νερό, τη διαλύουμε σιγά σιγά, και την αφήνουμε για λίγο στην άκρη ώστε να ενεργοποιηθεί. Στη συνέχεια την ενσωματώνουμε στη ζύμη μας και την αφήνουμε να φουσκώσει σε σημείο που είναι σχετικά ζεστό.

Η επιτυχία είναι δεδομένη. Το ζυμαράκι θα φουσκώσει ομοιόμορφα, και με το ψήσιμο θα μετατραπεί σε ένα αφράτο και μυρωδάτο αρτοσκεύασμα, σαν να είμαστε επαγγελματίες αρτοποιοί. Σε περίπτωση που δεν χρησιμοποιήσουμε όλη την ποσότητα μαγιάς, μπορούμε να τη φυλάξουμε καλά κλεισμένη στο ψυγείο μέχρι τη λήξη της, επομένως είναι προτιμότερο να την αγοράζουμε σε ποσότητα που θα χρησιμοποιηθεί άμεσα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι ένα ευπαθές προϊόν, που χρειάζεται να αποθηκεύεται στην ψύξη, μεταξύ 0°C και 10°C, ώστε να διατηρήσει όλες τις ιδιότητές της, μέχρι την ημερομηνία λήξης της, όπως αυτή αναγράφεται στη συσκευασία της.

Αν δεν φουσκώνει η ζύμη, τότε πρέπει να σκεφτούμε τι μπορεί να φταίει. Κατ’ αρχάς πρέπει να βεβαιωθούμε ότι ο χώρος είναι ζεστός και δεν υπάρχουν κρύα ρεύματα αέρα που εμποδίζουν το φούσκωμα. Κάτι άλλο που πρέπει να ελέγξουμε είναι αν η μαγιά μας είναι ακόμα ενεργή, γιατί όταν χρησιμοποιούμε ληγμένη ή «νεκρή» μαγιά, το ζυμάρι δεν μπορεί να διογκωθεί. Αν έχουμε προσθέσει στο ζυμάρι περισσότερα ξηρά υλικά από αυτά που απαιτεί η συνταγή, είναι ακόμα ένας παράγοντας που μπορεί να εμποδίζει το φούσκωμα. Επιπλέον, βασικό στοιχείο για την επιτυχία είναι να χρησιμοποιούμε μια ποιοτική μαγιά που μπορούμε να προμηθευτούμε εύκολα, και θα μας δώσει ένα εγγυημένο γευστικό αποτέλεσμα όπως είναι Το Χελιδόνι, η μαγιά που εμπιστευόμαστε εδώ και χρόνια.

Διαδεδομένη όσο καμιά άλλη μαγιά, Το Μπλε Χελιδόνι έχει τη μεγαλύτερη χρήση στον κόσμο καθώς ανταποκρίνεται σε όλες τις παραδοσιακές διαδικασίες παραγωγής ζύμης, εξασφαλίζοντας όγκο και άρωμα, σε ό,τι και αν φτιάξουμε. Το Μπλε Χελιδόνι είναι επίσης ιδανικό και για γλυκά ζυμάρια που περιέχουν ζάχαρη ή άλλα γλυκαντικά, δίνοντας ένα υπέροχο γευστικό αποτέλεσμα. Βρίσκουμε εμβληματικό Μπλε Χελιδόνι στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ και ετοιμαζόμαστε για την πιο γιορτινή γευστική εμπειρία.

Αυτά τα Χριστούγεννα φτιάχνουμε εντυπωσιακά πανετόνε, υπέροχες βασιλόπιτες, μυρωδάτα τσουρέκια και άπειρες άλλες συνταγές με μαγιά Το Χελιδόνι και τα μοιραζόμαστε με τους αγαπημένους μας, ή τα αμπαλάρουμε με γιορτινές κορδέλες και τα προσφέρουμε ως δώρο.

Οτιδήποτε και αν ετοιμάζουμε στην κουζίνα μας, η επιτυχία είναι εξασφαλισμένη με μαγιά Το Χελιδόνι. Εντυπωσιακός όγκος, υπέροχο άρωμα και πλούσια γεύση ολοκληρώνουν το γευστικό ταξίδι που ξεκίνησε διαλύοντας ένα κομματάκι μαγιάς σε χλιαρό νερό.