Sponsored content
Στην περιοχή της Νεμέας απλώνεται ο μεγαλύτερος σε έκταση ενιαίος αμπελώνας της Ελλάδας. Εκεί καλλιεργείται το πασίγνωστο Αγιωργίτικο αλλά και άλλες διεθνής και ντόπιες εξαιρετικές ποικιλίες. Τα ευνοϊκά εδαφοκλιματικά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης αμπελουργικής ζώνης βοηθούν στην παραγωγή ποιοτικών σταφυλιών και φυσικά πολλών και διαφορετικών, εξίσου αξιόλογων, κρασιών.
Από τα πανέμορφα χωριά της ξεχωρίζει το Koύτσι. Πρόκειται για τον ποιοτικότερο αμπελώνα της Νεμέας, έναν ημιορεινό τόπο που βρίσκεται σε υψόμετρο 600 μέτρων. Εκεί ακριβώς βρίσκεται ο αμπελώνας του κτήματος Semeli, μία έκταση 1200 στρεμμάτων. Από το 1979, το συγκεκριμένο κτήμα αποτελεί μια από τις κορυφαίες ελληνικές οινοποιητικές μονάδες. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι φέτος απέσπασε 27 βραβεία από τους σημαντικότερους διαγωνισμούς του χώρου. Συνδυάζοντας τις παραδοσιακές αξίες με τις τελευταίες εξελίξεις στην αμπελουργία και στην οινοποίηση έχει καταφέρει να αναδειχθεί σε μια από τις σπουδαιότερες αναπτυξιακές επενδύσεις στον τομέα του κρασιού στη χώρα μας.
Στο μοναδικό terroir του κτήματος, η απόδοση είναι ιδιαίτερα χαμηλή, ενώ ο καρπός και τα φυσικά του οξέα βρίσκονται σε ιδανική ισορροπία. Η κλίση του εδάφους βοηθά, ώστε με την εκμετάλλευση της βαρύτητας τα σταφύλια να διοχετεύονται στους οινοποιητές, ενώ με τον ίδιο τρόπο και ο παραγόμενος οίνος μεταφέρεται στα βαρέλια της κάβας για παλαίωση. Με αυτή τη φυσική διαδικασία, προστατεύεται το σταφύλι και αντίστοιχα ο οίνος από τις μηχανικές καταπονήσεις.
Όσο για το ίδιο το οινοποιείο, αποτελεί σημείο αναφοράς στον χώρο του κρασιού στην Ελλάδα, τόσο για τις προηγμένες εγκαταστάσεις, την πρωτοποριακή σχεδίαση και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του, όσο και για την εξαιρετική φιλοξενία του. Στο πλαίσιο της προστασίας του περιβάλλοντος, που αποτελεί μια αξία που διαπερνά όλες τις δραστηριότητες του κτήματος Semeli, το οινοποιείο έχει ήδη ουδέτερο ανθρακικό αποτύπωμα.
Μια κορυφαία οινική εμπειρία μόλις μιάμιση ώρα από την Αθήνα
Στο φιλόξενο κτήμα Semeli μπορεί κανείς να κάνει wine tasting με μερικά από τα καλύτερα κρασιά του κτήματος, νέας και παλαιότερης εσοδείας. Ταυτόχρονα στο bistrot του κτήματος μπορεί να απολαύσει εξαιρετικά πιάτα που αναδεικνύουν την πλούσια γαστρονομική παράδοση της Πελοποννήσου, φτιαγμένα με βιολογικά προϊόντα τοπικής παραγωγής όπως ξινό τραχανά Κορινθίας, όσπρια και φάβα Φενεού, φέτα Ζήρειας, προσούτο Μακεδονίας κ.ά.
Τα προγράμματα γευσιγνωσίας είναι ειδικά σχεδιασμένα από τους οινολόγους του κτήματος και περιλαμβάνουν ξεναγήσεις στους χώρους παραγωγής, συλλογής, οινοποίησης και εμφιάλωσης, καθώς και στο εντυπωσιακό κελάρι όπου ωριμάζουν τα κρασιά. Ειδικά προγράμματα προσφέρονται επίσης σε όσους θέλουν να γνωρίσουν καλύτερα την περιοχή και να εξερευνήσουν από κοντά τα μονοπάτια των τοπικών παραδόσεων συμμετέχοντας στις εργασίες του οινοποιείου και κάνοντας πικνικ στα κιόσκια του αμπελώνα.