Το τελευταίο διάστημα γίνεται πολύς λόγος για την ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας, αλλά και νερού, με τους καταναλωτές να… βομβαρδίζονται με ιδέες και tips για το πώς μπορούν να αλλάξουν την καθημερινότητά τους, προκειμένου να μειώσουν σημαντικά τη σπατάλη. Οι περισσότεροι από αυτούς, μάλιστα, υιοθετούν «μηχανικά» τις όποιες συμβουλές, χωρίς να έχουν συνειδητοποιήσει τα πραγματικά οφέλη πίσω από κάθε κίνηση.

Στο πλαίσιο αυτό, ο σύνδεσμος υδραυλικών του Νομού Ηρακλείου (ΣΕΥΦΑΝΗ) έδωσε στη δημοσιότητα ένα quiz που με βάση τις απαντήσεις οι συμμετέχοντες βαθμολογούνται για τον βαθμό εξοικείωσης γύρω από την εξοικονόμηση ενέργειας και νερού. Ειδικότερα, ξέρατε ότι:
1) Η θέρμανση και ψύξη των κτηρίων και το ζεστό νερό χρήσης αποτελούν το 80% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας των νοικοκυριών.

2) Το 26% είναι η ιδανική θερμοκρασία ρύθμισης των κλιματιστικών το καλοκαίρι, ώστε να βελτιωθεί η κατανάλωσή τους.

3) Η μέγιστη εξοικονόμηση που μπορεί να επιφέρει η αντικατάσταση του παλιού θερμοστάτη χώρου με έναν νέο, ψηφιακό είναι 15%.

4) Η σωστή και επιμελής συντήρηση του λέβητα και του καυστήρα μπορούν να επιφέρουν μείωση στην κατανάλωση καυσίμου έως και 15%.

5) Οι σωστά μονωμένες σωληνώσεις του ζεστού νερού σε μια κτηριακή εγκατάσταση μπορούν να επιφέρουν εξοικονόμηση 15% στις ανάγκες θέρμανσης.

6) Στις αναπτυγμένες χώρες η μέση κατανάλωση νερού ανά άτομο την ημέρα είναι 150 λίτρα.

7) Μια βρύση που στάζει με ρυθμό 60 σταγόνες το λεπτό καταναλώνει 800 λίτρα τον μήνα.

8) Το πλύσιμο των δοντιών με προσεκτική χρήση νερού καταναλώνει έως δύο λίτρα νερού. Εάν, όμως, αφήνουμε τη βρύση ανοιχτή ενώ πλένουμε τα δόντια καταναλώνουμε 20 λίτρα νερό.