Με την τιμή της αμόλυβδης να «σπάει» το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, ανεξαρτήτως των διεθνών εξελίξεων, προκαλώντας απανωτά σοκ στις τσέπες των καταναλωτών, πολλοί είναι εκείνοι που αναζητούν τρόπους για μία πιο οικονομική οδήγηση. Το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) συστήνει στους οδηγούς τα εξής:

1) Συντήρηση

Η τακτική συντήρηση θα σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε χρήματα και να μειώσετε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Επίσης, θα κάνει το αυτοκίνητό σας να λειτουργεί πιο αποδοτικά ως προς την κατανάλωση καυσίμου. Έτσι, φροντίστε να αλλάζετε τακτικά τα λάδια, να αντικαθιστάτε τα φίλτρα καυσίμου και αέρα, να αλλάζετε τα μπουζί και να ελέγχετε το σύστημα ελέγχου του οχήματος.

2) Ελαστικά

Ο τακτικός έλεγχος της πίεσης των ελαστικών του αυτοκινήτου σας θα αυξήσει τη διάρκεια ζωής τους. Η αντίσταση κύλισης και η κατανάλωση καυσίμου θα αυξηθούν εάν η πίεση είναι πολύ χαμηλή. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερες αποστάσεις πέδησης και λιγότερο αποδοτική οδήγηση. Ένας πρόσθετος κίνδυνος για την ασφάλεια είναι η υπερβολική πίεση αέρα στα ελαστικά σας. Μπορεί να προκαλέσει το σκάσιμο ή την αποδυνάμωση ενός ελαστικού.

3) Ρεζερβουάρ

Η υπερπλήρωση του αυτοκινήτου σας με βενζίνη μπορεί να οδηγήσει σε διαρροή επιβλαβών ατμών αερίου από το ρεζερβουάρ. Αυτό όχι μόνο απελευθερώνει άνθρακα στην ατμόσφαιρα, αλλά και αναγκάζει τα υγρά αέρια να εισέλθουν στο δοχείο, μειώνοντας την αποτελεσματικότητά του.

4) Οδήγηση

Όταν επιταχύνετε, μην πατάτε το γκάζι πολύ δυνατά. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι επιβραδύνετε, αφού προσπεράσετε ένα άλλο όχημα. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποφύγετε το σκληρό, απότομο φρενάρισμα που μπορεί να σπαταλήσει την ενέργεια επιτάχυνσης. Όταν είναι δυνατόν χρησιμοποιήστε το φρένο του κινητήρα (ή τη διακοπή καυσίμου). Αυτό συμβαίνει όταν αφήνετε το γκάζι και ενεργοποιείτε την ταχύτητα. Μπορείτε, για παράδειγμα, να χρησιμοποιήσετε το φρένο κινητήρα για να επιβραδύνετε όταν πλησιάζετε σε κόκκινο φανάρι. Αντί να σταματήσετε ακριβώς μπροστά από το φανάρι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το φρένο του κινητήρα για να επιβραδύνετε και να κυλήσετε μέχρι το φανάρι. Μόλις το φανάρι γίνει πράσινο, μπορείτε να απομακρυνθείτε από την κυκλοφορία. Σβήστε τον κινητήρα σας εάν βρίσκεστε σε δρόμο που γνωρίζετε και ένα φανάρι παραμείνει κόκκινο για περισσότερο από 20 δευτερόλεπτα. Θα εξοικονομήσετε καύσιμα σβήνοντας τον κινητήρα σας αντί να περιμένετε στην ουρά με το αυτοκίνητό σας στο ρελαντί.