Επιπλέον δαπάνες, ύψους 132 εκατ. ευρώ, για ηλεκτρική ενέργεια και καύσιμα παρουσίασαν το 2023 οι 2.495 φορείς του Δημοσίου, ανεβάζοντας το… λογαριασμό της κεντρικής διοίκησης σε πάνω από 1,1 δισ. ευρώ.
Τα στοιχεία αυτά που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού μαρτυρούν πως το Δημόσιο δεν κατάφερε να επιτύχει τον στόχο για εξοικονόμηση ενέργειας 10%, παρά τα μέτρα που είχε συστήσει η κυβέρνηση και αφορούσαν:

1) Τη συντήρηση συστημάτων θέρμανσης και ψύξης, συμπεριλαμβανομένων των κλιματιστικών μονάδων, τουλάχιστον μία φορά κατ’ έτος.
2) Τον καθορισμό εσωτερικής θερμοκρασίας (μέγιστης/ελάχιστης), τόσο σε θερμαινόμενα/ κλιματιζόμενα, όσο και σε μη κτίρια βάσει των προδιαγραφών του προτύπου ΕΛΟΤ EN 15251:2007. Η εσωτερική θερμοκρασία των κτιρίων γραφείων του δημόσιου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα κατά τη θερινή περίοδο τηρείται στους 27ο C και κατά τη χειμερινή στους 19ο C.
3) Την απενεργοποίηση ψύξης/θέρμανσης σε χώρους και ώρες που δεν υπάρχουν εργαζόμενοι.
4) Την απενεργοποίηση εξοπλισμού γραφείου σε χώρους και ώρες που δεν υπάρχουν εργαζόμενοι.
5) Τη χρήση του νυχτερινού αερισμού των κτιρίων, όπου αυτό είναι δυνατό.
6) Τη σκίαση του κτιρίου προς βελτίωση της ενεργειακής του συμπεριφοράς, εφόσον αυτό δεν μειώνει σε μη ανεκτό επίπεδο τον φυσικό φωτισμό των εσωτερικών χώρων.
7) Τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης κατά 10% τουλάχιστον, ενδεικτικά μέσω βελτιστοποίησης του χρονοπρογραμματισμού του οδοφωτισμού και εξορθολογισμού του καλλωπιστικού/διακοσμητικού φωτισμού.
8) Τις δράσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των αντλιοστασίων (π.χ. τοποθέτηση inverter).

Παράλληλα, δρομολογούνταν και μεσοπρόθεσμα μέτρα, τα οποία αφορούσαν σε αναβάθμιση των υφιστάμενων συστημάτων φωτισμού, με τη χρήση ενεργειακά αποδοτικών λαμπτήρων, φύτευση δωμάτων – εφόσον ήταν τεχνικά και οικονομικά εφικτό, διατάξεις ανάκτησης θερμότητας από τα καυσαέρια λεβήτων και διατάξεις ανάκτησης θερμότητας από τον απορριπτόμενο αέρα των κλιματιζόμενων χώρων, εγκατάσταση συστήματος αναλογικού ελέγχου σταθερής θερμοκρασίας σε κεντρικές κλιματιστικές μονάδες, μόνωση σωληνώσεων συστημάτων θέρμανσης, εγκατάσταση έξυπνων μετρητών κ.ά.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι φορείς με… χαμηλές πτήσεις στην εξοικονόμηση ενέργειας δεν θα λάβουν την επιβράβευση που μεταφράζεται σε ενίσχυση του προϋπολογισμού τους.