Μπορεί το 2023 να κάναμε «ποδαρικό» με υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες συνεχίστηκαν έως και τα Φώτα, το σκηνικό του καιρού, ωστόσο, αναμένεται να αλλάξει άρδην το αμέσως επόμενο διάστημα, επαναφέροντας τις συζητήσεις, αναφορικά με το ποιο σύστημα θέρμανσης είναι οικονομικότερο.

Απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα δίνει έρευνα που διενήργησε το Εργαστήριο Ατμοκινητήρων και Λεβήτων του ΕΜΠ, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Θερμικών Διεργασιών, με την  υποστήριξη του  Ινστιτούτου Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων του ΕΚΕΤΑ. Βάσει αυτής, η αντλία θερμότητας αποτελεί το μοναδικό εναλλακτικό σύστημα θέρμανσης, του οποίου το κόστος θερμικής ενέργειας (ευρώ ανά θερμική κιλοβατώρα – €/kWhth) είναι μικρότερο ενός λέβητα πετρελαίου.

Οι αντλίες θερμότητας είναι έτσι σχεδιασμένες, ώστε να καλύπτουν όλες τις ανάγκες θέρμανσης, ενώ μπορούν κάλλιστα να συνδυαστούν είτε με ηλιακό θερμοσίφωνα, ελαχιστοποιώντας το κόστος για ζεστό νερό χρήσης, είτε με φωτοβολταϊκά συστήματα, για μηδενισμό του κόστους θέρμανσης. Μέσω αυτών
εξασφαλίζεται:

  •  Εξοικονόμηση ενέργειας έως και 80%.
  •  Σημαντική μείωση στο κόστος θέρμανσης σε σχέση με το πετρέλαιο.
  •  Σημαντική μείωση στις εκπομπές ρύπων.
  •  Αύξηση της ενεργειακής απόδοσης της οικίας σας.
  •  Εύκολη και γρήγορη εγκατάσταση.

Το κόστος εγκατάστασής τους είναι πράγματι υψηλό, αφού, όπως εξηγούν πηγές της αγοράς, αυτό ενδέχεται να «αγγίξει» ακόμη και τα 10.000 ευρώ. Σύμφωνα με τους αναλυτές της έρευνας δε, για ένα μέσο νοικοκυριό στην Ελλάδα που θα επιλέξει θέρμανση με χρήση ηλεκτρικής ενέργειας θα κυμανθεί στα ίδια υψηλά επίπεδα με πέρυσι, παρόλο που η ρήτρα αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ρεύματος έχει ανασταλεί.

Η ηλεκτρική ενέργεια, ωστόσο, απαιτείται μόνο στο στάδιο της άντλησης θερμότητας, ενώ υποστηρικτικά λειτουργεί και το γεγονός ότι δεν απαιτείται συντήρηση, γεγονός που μηδενίζει τα επιπλέον έξοδα. Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΕΗ προσφέρει το «ΔΕΗ myEnergy HeatPump», την ολοκληρωμένη λύση με εξειδικευμένη συμβουλευτική, 500 ευρώ επιβράβευση για την αγορά αντλίας θερμότητας με προϊόν ηλεκτρικής ενέργειας ΔΕΗ και «πράσινο» ρεύμα, επιλέγοντας την πρόσθετη υπηρεσία Green Pass.