Μπορεί η πανδημία να έφερε στο προσκήνιο τη δυνατότητα της τηλεργασίας, εντούτοις για πολλούς εργαζόμενους η επιστροφή στο γραφείο ισοδυναμεί με επιστροφή στην κανονικότητα. Δεδομένων, λοιπόν, των ωρών που ξοδεύουμε στους χώρους εργασίας είναι καλό να λάβουμε μέτρα, ώστε να περιορίσουμε το ενεργειακό μας αποτύπωμα.

Η Υπηρεσία Ενέργειας του υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου προτείνει 10 έξυπνες συμβουλές για σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας, ξεκινώντας από τον γραφειακό εξοπλισμό. Πιο αναλυτικά:

⦁ Θέστε εκτός λειτουργίας (turn off) τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τον υπόλοιπο γραφειακό εξοπλισμό όταν δεν χρησιμοποιούνται ή όταν θα φύγετε από το γραφείο.
⦁ Προτιμάτε να απενεργοποιείτε τον εξοπλισμό από το διακόπτη και να μην τον αφήνετε σε κατάσταση αναμονής (stand-by). Είναι προτιμότερο να κλείνετε και το διακόπτη από την πρίζα.
⦁ Για την οθόνη του υπολογιστή προτιμάτε τη ρύθμιση «κατάσταση νάρκης» (sleep mode) αντί της εφαρμογής screensaver.
⦁ Εξοικονομήστε χαρτί και ενέργεια. Μην τυπώνετε κάτι εάν δεν το χρειάζεστε πραγματικά και εάν δεν το ελέγξετε προηγουμένως, χρησιμοποιώντας την επιλογή «προεπισκόπηση εκτύπωσης» (print preview).
⦁ Ρυθμίστε τον εκτυπωτή σας να τυπώνει και από τις δύο πλευρές της σελίδας (double sided).
⦁ Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε ανακυκλωμένο χαρτί και ότι συμμετέχετε σε πρόγραμμα ανακύκλωσης χαρτιού.
⦁ Όπου είναι δυνατό, αντικαταστήστε ορισμένους υπολογιστές γραφείου με φορητούς υπολογιστές.
⦁ Διερευνήστε τη δυνατότητα να αντικαταστήσετε τη φωτοτυπική μηχανή, το φαξ, τον εκτυπωτή και το σαρωτή με ένα πολυμηχάνημα που να περιλαμβάνει όλα τα πιο πάνω.
⦁ Εξετάστε τη δυνατότητα να χρησιμοποιούνται κοινοί εκτυπωτές αντί ένας εκτυπωτής για τον καθένα.
⦁ Βεβαιωθείτε ότι ο εξοπλισμός γραφείου που έχετε προμηθευτεί φέρει σήμανση ενεργειακού αστέρα (energy star) και έχει προδιαγραφές για λειτουργία σε κατάσταση νάρκης.