Τον απόλυτο έλεγχο της ενέργειας που καταναλώνεται στο σπίτι ή στον χώρο εργασίας τους μπορούν να αποκτήσουν οι καταναλωτές, ακολουθώντας κάποια απλά πλην έξυπνα tips, τα οποία έχουν αποδειχθεί σωτήρια για την τσέπη. Ειδικότερα:

Κάντε μόνοι σας την καταμέτρηση: Πρόκειται για μία διαδικασία, η οποία αν και θεωρείται χρονοβόρα – ειδικά στην περίπτωση που θα πρέπει να εντοπίσετε τον δικό σας μετρητή μεταξύ άλλων στην πολυκατοικία – εντούτοις σας εξασφαλίζει ακρίβεια στην κατανάλωση ρεύματος. Η ΔΕΗ, για παράδειγμα, προσφέρει την υπηρεσία e-SelfMetering, μέσω της οποίας μπορείτε να καταχωρίσετε την πραγματική κατανάλωση του σπιτιού ή της επιχείρησής σας, σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή, αφού την έχετε καταμετρήσει και ελέγξει στον μετρητή σας. Με το σύγχρονο αυτό εργαλείο καταμέτρησης, έχετε τον έλεγχο του λογαριασμού σας και πληρώνετε ό, τι έχετε καταναλώσει μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Αντικαταστήστε τις παλιές οικιακές συσκευές: Σίγουρα, οι εποχές που διανύουμε δεν ενδείκνυνται για τέτοιου είδους ανοίγματα. Μία έρευνα αγοράς, ωστόσο και δη, σε περιόδους εκπτώσεων, σε συνδυασμό με την ενημέρωση γύρω από τα διάφορα αντίστοιχα προγράμματα που «τρέχουν», θα σας αποζημιώσει, αφού ενδέχεται να μπορείτε έναντι μικρού κόστους να αντικαταστήσετε όλες αυτές τις ενεργοβόρες συσκευές, μειώνοντας σημαντικά τον λογαριασμό του ρεύματος. Πολλές από αυτές, άλλωστε, διαθέτουν συστήματα έξυπνης ενεργοποίησης και απενεργοποίησης, γεγονός που σας επιτρέπει να υπολογίσετε την ενεργειακή εξοικονόμηση.

Τοποθετήστε αντλίες θερμότητας: Μην σας ξεγελά η ονομασία. Σαφώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν και το καλοκαίρι, αφού η τεχνολογία τους τις επιτρέπει να αντλούν τη θερμότητα από το εσωτερικό και να την αποβάλλουν στο περιβάλλον, διατηρώντας δροσερό τον χώρο σας. Αναφορικά με το κόστος, αυτό είναι σίγουρα μικρότερο εν συγκρίσει με άλλες τεχνολογίες, με την απόσβεση της αρχικής επένδυσης να είναι κυριολεκτικά θέμα ολίγου χρόνου. Η ΔΕΗ, μάλιστα, έχει σχεδιάσει την υπηρεσία myEnergy HeatPump, βάσει της οποίας οι καταναλωτές μπορούν να λάβουν δωρεάν συμβουλευτική, αυτοψία και τεχνοοικονομική προσφορά για την αγορά και εγκατάσταση αντλιών θερμότητας. Ταυτόχρονα, δεν απαιτείται συντήρηση, γεγονός που μηδενίζει τα επιπλέον έξοδα.