Συνηθίζετε να αφήνετε το κινητό σας να φορτίζει καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας; Μήπως φεύγετε από το σπίτι και ξεχνάτε να αφαιρέσετε τις συσκευές από την πρίζα ή ανοιγοκλείνετε το ψυγείο;

Εάν η απάντηση στις παραπάνω ερωτήσεις είναι καταφατική, τότε βρήκατε κάποιους από τους… ενόχους πίσω από τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς ρεύματος. Κι αυτό γιατί, σε αντίθεση με ό, τι πιστεύουν πολλοί καταναλωτές, οι συσκευές και δη, οι μικρότερες, τις οποίες χρησιμοποιούμε καθημερινά, καταναλώνουν αρκετή ενέργεια εάν δεν χρησιμοποιούνται σωστά. Έτσι:

1ον) Μην αφήνετε τη μπαταρία του φορητού υπολογιστή αχρησιμοποίητη για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Καλό θα ήταν δε, όταν κάνετε διάλειμμα να σβήνετε την οθόνη.

2ον) Κλείνετε όλες τις συσκευές από τον διακόπτη ή βγάζετέ τις από την πρίζα και μην αφήνετε να λειτουργούν σε κατάσταση αναμονής (stand by) γιατί, όσο παράξενο και εάν σας φαίνεται, αυτές συνεχίζουν να καταναλώνουν ρεύμα. Την επόμενη φορά που θα αποφασίσετε να προχωρήσετε σε αγορά νέας συσκευής – όποια κι αν είναι αυτή – φροντίστε να ενημερωθείτε για την κατανάλωση σε ηλεκτρική ενέργεια, καθώς διαφοροποιούνται σημαντικά μεταξύ τους και ιδιαίτερα στην κατάσταση αναμονής.

3ον) Εάν θέλετε να ζεστάνετε μικρές ποσότητες φαγητού προτιμήστε τα μικροκύματα και όχι την κουζίνα, η χρήση της οποίας κοστίζει ακριβά.

4ον) Φροντίστε για την καλή συντήρηση του ψυγείου και αποφεύγετε να το φορτώνετε υπερβολικά. Όσα περισσότερα τρόφιμα υπάρχουν μέσα σε αυτό, τόσο περισσότερο αναγκάζεται να «δουλέψει». Επίσης, προσπαθήστε να το ανοιγοκλείνετε όσο λιγότερο γίνεται, καθώς κάθε φορά που διακόπτεται η διαδικασία ψύξης αυτή θα πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή, καταναλώνοντας ενέργεια.

5ον) Περιορίστε το πιστολάκι. Όσο μικρό είναι τόση ενέργεια καταναλώνει. Εάν, λοιπόν, δεν ανήκετε στην κατηγορία των νέων γονιών που ανακαλύπτουν τις ευεργετικές ιδιότητες της επίμαχης συσκευής στο βρέφος, πρέπει οπωσδήποτε να περιορίσετε τη χρήση του. Το καλοκαίρι, άλλωστε, ενδείκνυται για… wet looks!

Διαβάστε ακόμη

Πώς θα φωτίσετε σωστά τον χώρο σας εξοικονομώντας χρήμα και ενέργεια

Κλιματιστικά: 3 tips που θα μειώσουν τον λογαριασμό ρεύματος