Ο σωστός φωτισμός ενός χώρου, ανεξαρτήτως εάν πρόκειται για το σπίτι ή το γραφείο, είναι πολύ σημαντικός, τόσο για την καθημερινότητά μας, αφού έτσι, βελτιώνεται η λειτουργία του, όσο και για την… τσέπη μας, δεδομένου ότι μειώνει αισθητά το ποσό που κατευθύνεται κάθε μήνα από τον οικογενειακό προϋπολογισμό στην εξόφληση των λογαριασμών ρεύματος. Πώς μπορείτε, όμως, να φωτίσετε έξυπνα τον χώρο σας;

Αντικαταστήστε τους κοινούς λαμπτήρες με αντίστοιχους χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης. Η κίνηση αυτή μπορεί να έχει ένα κόστος, προσφέρει, όμως, σημαντικό όφελος, αφού οι τελευταίοι καταναλώνουν λιγότερο ρεύμα και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Έχει υπολογιστεί ότι αντέχουν για περίπου 20.000 ώρες – έναντι μόλις 2.000 ώρες μιας κλασικής λάμπας πυρακτώσεως – γεγονός που σημαίνει ότι για τα επόμενα πολλά χρόνια δεν θα χρειαστεί να τους αλλάξετε. Η τεχνολογία LED, μάλιστα, έχει εξελιχθεί και αισθητικά τα τελευταία χρόνια, με τις επίμαχες λάμπες να μην έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν από τις αντίστοιχες πυρακτώσεως, τόσο στην εξωτερική εμφάνιση, όσο και στο φως που βγάζουν.

Επιλέξτε λαμπτήρες μικρότερης ισχύος στα «κενά» σημεία του χώρου. Σε διαδρόμους, για παράδειγμα, τους οποίους δεν χρησιμοποιείτε συχνά. Θα ήταν καλό να χρησιμοποιήσετε λάμπες με μικρότερη ισχύ που έτσι κι αλλιώς, σας καλύπτουν.

Για τους εξωτερικούς χώρους εμπιστευτείτε τον… ήλιο: Μιας και η χώρα μας φημίζεται για τον λαμπερό της ήλιο, ακόμη και τους χειμερινούς μήνες, για να φωτίσετε τους εξωτερικούς χώρους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ηλιακά φωτιστικά. Ο ηλιακός φωτισμός προσφέρει υψηλής ποιότητας και αξιόπιστο φωτισμό, με σχεδιασμό που ταιριάζει σε οποιοδήποτε περιβάλλον – υπάρχουν, άλλωστε, σε μεγάλη ποικιλία, καλύπτοντας και τα πλέον εξεζητημένα γούστα – και με ελάχιστες απαιτήσεις, όσον αφορά στην επένδυση, αφού δεν καταναλώνουν ρεύμα και δεν χρειάζονται καλώδια και κατ’ επέκταση συντήρηση. Απαραίτητη προϋπόθεση, ωστόσο, είναι τα συγκεκριμένα φωτιστικά να είναι τοποθετημένα σε τέτοιο σημείο, έτσι ώστε να τα βλέπει ο ήλιος.

Διαβάστε ακόμη:

Κλιματιστικά: 3 tips που θα μειώσουν τον λογαριασμό ρεύματος