Αποκαλυπτικά για τον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές από Ευρώπη, ΗΠΑ και Αυστραλία κατάφεραν τον τελευταίο χρόνο να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας, είναι τα στοιχεία σχετικής έρευνας της Schneider Electric. Βάσει αυτής, το 45% δήλωσε ότι χρησιμοποίησε λαμπτήρες LED, το 24% ανέφερε ότι άρχισε να μετρά την κατανάλωση ενέργειας στο σπίτι και το 16% εγκατέστησε έναν έξυπνο θερμοστάτη.

Πράγματι, σύμφωνα με την ιστοσελίδα toled.gr, oι λάμπες LED καταναλώνουν 90% λιγότερο ρεύμα σε σχέση με τις κοινές λάμπες, με το όφελος να είναι άμεσα ορατό ήδη από τον πρώτο λογαριασμό. «Έστω ότι το σαλόνι ενός σπιτιού διαθέτει 10 λαμπτήρες πυρακτώσεως των 50W. Έχουμε κατανάλωση 10 Χ 50W = 500W. Αντίθετα χρησιμοποιώντας λάμπες led θα απαιτούσε 10 λαμπτήρες led των 5W! Συνολικά οι λαμπτήρες πυρακτώσεως θα κατανάλωναν 500W ενώ οι λαμπτήρες LED μόλις 50W!», αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Εάν στην Ελλάδα αλλάζαμε όλους τους λαμπτήρες στους στύλους των επαρχιακών και συνοικιακών δρόμων, περίπου 5.500.000 λαμπτήρες των 250W, θα εξοικονομούσαμε ενέργεια 4.500 TW το χρόνο!!! Δηλαδή περίπου 4.500 Μton λιγότερο CO2 στην ατμόσφαιρα! Δεν θα είχαμε ανάγκη τη λειτουργία του εργοστασίου της Πτολεμαΐδας! Ισοδύναμα θα ήταν σαν να φυτεύαμε 80.000.000 δένδρα!».

Όσον αφορά στις έξυπνες συσκευές, όπως παρατηρεί η Generali, υπάρχουν διάφορες επιλογές που συνεπάγονται μικρότερης ή μεγαλύτερης κλίμακας δαπάνες ή τροποποιήσεις για την τοποθέτησή τους. «Ωστόσο, παρά τη μεγάλη ποικιλία συσκευών στην αγορά, η δημιουργία ενός έξυπνου οικιακού συστήματος δεν αποτελεί απαραίτητα μια περίπλοκη υπόθεση. Για τον έλεγχο και τη διαχείριση πολλών προϊόντων μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τεχνολογία ψηφιακού βοηθού (όπως το Google Home ή την Alexa της Amazon), ενώ δεν είναι λίγα τα προϊόντα που συνοδεύονται από εύχρηστες εφαρμογές», εξηγεί.

Σύμφωνα, πάντως, με την έρευνα, οι καταναλωτές θεωρούν την κατανάλωση ενέργειας στο νοικοκυριό ως προτεραιότητα, με το 68% να επιδιώκει να μειώσει την ποσότητα ενέργειας που χρησιμοποιεί στο σπίτι. Το ενδιαφέρον για την τεχνολογία που βοηθά στην παρακολούθηση και τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας είναι μεγάλο. Πάνω από το 60% των ερωτηθέντων επιθυμεί να παρακολουθεί την καθημερινή κατανάλωση και το 40% θεωρεί την έξυπνη οικιακή τεχνολογία ως έναν εύκολο και προσιτό τρόπο μείωσης των λογαριασμών ενέργειας.